Skischoenen, misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw ski-outfit. Deze zorgen er namelijk voor dat de bewegingen die jij met jouw lichaam maakt worden omgezet naar de ski’s. Daarmee maak je bochten, ga je harder of zachter of voer je je stunts uit. Maar waar moet je nou precies op letten als je (nieuwe) schoenen koopt? Ik ging langs bij Bever om dit uit te zoeken.

De ongemakkelijke waarheid: een skischoen zal nooit écht makkelijk zitten

Dat komt door de harde schacht, de fixatie rond de enkel en het harde materiaal. Maar een goeie pasvorm voorkomt wel ongemakken als pijn of kramp tijdens je wintersport. Bij de juiste schoen is de communicatie tussen jou, je schoen en je ski op zijn best. En om dat te bereiken, moet je met een aantal factoren rekening houden. Daarom is een goed advies over wat voor jou de beste schoen is, zo belangrijk. Dat is namelijk echt heel persoonlijk!

Factor 1: de flexwaarde

Bij een lagere flexwaarde wordt jouw beweging heel makkelijk overgedragen op je ski’s. Daarom wordt een dergelijke schoen vaak aangeraden voor beginnende skiërs. Deze zijn ook vaak wat comfortabeler, met een bontje aan de binnenkant. Houd je echter van iets meer uitdaging en kun je wel zonder comfort als je op de piste staat? Dan is een stijvere schoen (met een hogere flexwaarde) meer voor jou. Ook belangrijk voor het advies is het niveau waarop je skiet, dit kun je makkelijk bijvoorbeeld door een video van jezelf op de ski’s mee te nemen. En ben daarin ook gewoon eerlijk, des te beter gaat jouw schoen passen.

Factor 2: de pasvorm

Skischoenen moeten om je voet vallen ‘als een warme handdruk’. Dus neem ook vast de houding aan die je hebt als je op ski’s staat. Dan merk je bijvoorbeeld ook als jouw tenen als snel tegen de voorkant van je schoenen komen. Let er ook op dat je niet te los in je schoenen zit: dan wordt jouw beweging dus niet goed op de ski’s overgedragen. Maar te strakke schoenen zijn óók niet goed; dan krijg je snel koude én pijnlijke voeten.

Bepaal je pasvorm met een 3D Voetscan

Bij Bever kunnen ze tot op de millimeter nauwkeurig de omvang en omtrek van jouw voeten meten met de 3D Voetscan. Ook zien ze eventuele problemen in jouw voet, zoals drukpunten, knokkels of een hoge wreef. Met alle informatie die ze uit deze scan halen, ziet de Bever Buitenexpert welke schoen het beste voor jouw voet geschikt is.

Nog meer ondersteuning nodig? Overweeg steunzolen of een bootfitting

Een steunzool stabiliseert en ondersteunt je voet in je skischoen en zorgt ervoor dat je minder snel branderige en vermoeide voeten krijgt. Bijvoorbeeld bij mijn verhoogde voetboog. De Buitenexpert geeft mij een zool die beter aansluit, waardoor de druk beter verdeeld wordt over mijn voetzool en ik warmere voeten houdt. Houd je toch nog last van pijntjes in je schoenen? Plan dan een bootfitting!

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een promotioneel artikel gelezen. Dat betekent dat de redactie van Wintersport.nl in samenwerking met de partner bekijkt hoe we hun boodschap zo goed mogelijk over kunnen brengen. Het artikel is dus geschreven door de redactie, maar goedgekeurd door de partner. Daar ontvangen we een bedrag voor. » Lees meer

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Plaats een reactie

Hm de schoen heb ik al , nu eens kijken waar ik zo een steunzool kan halen .

Ik heb al eens inlegzooltjes overwogen (ondersteuning voetboog), maar ik neem aan dat die naar voren schuiven als je je skischoenen aantrekt.
Misschien dan een idee om die inlegzooltjes met wat goede lijm of dubbelzijdig tape te bevestigen ?

Ik heb al eens inlegzooltjes overwogen (ondersteuning voetboog), maar ik neem aan dat die naar voren schuiven als je je skischoenen aantrekt.
Misschien dan een idee om die inlegzooltjes met wat goede lijm of dubbelzijdig tape te bevestigen ?

Rene4000 op 22 dec 2022 11:51

Mijn zooltjes schuiven helemaal niet. Als de maat goed is hebben ze ook geen ruimte om te schuiven. Vastlijmen vind ik zonde want ik gebruik mijn zooltjes bijvoorbeeld ook in mijn MTB schoenen.

Dan moet het toch wel om stijve(re) zooltjes gaan?
Omdat je nl. normaliter toch enige moeite moet doen om je skischoenen aan te doen (weinig ruimte / stroef), zouden slappe(re) zooltjes toch met je sok mee naar voren moeten schuiven?

Zooltjes zijn toch op maat van je schoen? Dan schuift het toch niet?

Zooltjes zijn toch op maat van je schoen? Dan schuift het toch niet?

Tiny-M op 22 dec 2022 13:57

nooit last van gehad inderdaad.

Edwin van Riel

Tiny-M, ik denk dat wij tegelijk aan het typen waren… ;-)
Daarom nog ff herhaling van mijn vraag/opm.:

Dan moet het toch wel om stijve(re) zooltjes gaan?
Omdat je nl. normaliter toch enige moeite moet doen om je skischoenen aan te doen (weinig ruimte / stroef), zouden slappe(re) zooltjes toch met je sok mee naar voren moeten (althans: kúnnen) schuiven?

Schuiven absoluut niet hoor. De basis qua vorm is inderdaad wat harder maar voelt zacht aan onder je voet en als je het in drukt. De pasvorm is exact je schoen waardoor er geen mm ruimte is om naar voor of achteren te schuiven, zelfs niet als je veel kracht zet.

De beste tip, ga op een doordeweekse dag naar een echte specialist en laat daar dan je voeten opmeten. Op een doordeweekse dag is de kans het grootst dat je vaste medewerker met de meeste kennis hebt en dat ze alle tijd voor je hebben en nemen.

Born to Ride

Het is natuurlijk mooi dat Bever Wintersport.nl betaalt voor mooie filmpjes, maar ja, de meeste bedrijven betalen voor reclamefilmpjes. Dus is dit echt zo’n goede deal voor jullie? Want als ik eerlijk ben ervaar ik Bever niet echt als een specialist op dit gebied. Je moet bij Bever al geluk hebben om een echte specialist te spreken en dan nog haalt zo’n “Buitenexpert” het niet bij een echte specialist. Dat ervaar ik al bij bergsport waar ze traditioneel expert ik zouden moeten zijn, laat staan bij skiën. Ik heb mijn skischoenen van MK Skiservice en dat is wat mij betreft wel een ander niveau.

Ik kom best vaak bij Bever en meestal weet ik zelf wat ik zoek, maar deze opmerking komt dus niet van iemand die er nooit komt. Voorbeelden:

  • Ski’s gekocht omdat ze een goede deal hadden, maar niemand die ze af kon stellen. Speciaal voor naar een ander filiaal gegaan.
  • Ze proberen je altijd extra zooltjes te slijten (zie ook het filmpje), ook als je geen enkel probleem hebt.
  • “Waar liggen de stijgijzers?”, “Wat zijn dat?”

Dus ja, is het feit dat ze ski’s verkopen en willen betalen voldoende voor een promofilmpje hier op wintersport.nl?

Ski bakzooltjes zijn keihard. Die schuiven niet en kunnen ook niet dubbelklappen. De allerbeste zooltjes hebben zelfs carbon. Iedereen heeft hier voordeel bij. De standaard zool is vlak en dun. Jouw voet is niet vlak. De bijzondere voet heeft hier enorm veel baat bij maar ook elke normale voet zal hiermee veel meer comfort en controle ervaren. Reken wel op een beste investering. Tussen de 60 en 110 euro.

Skischoen fabrikanten willen betaalbare schoenen verkopen en alle kosten zitten in de buitenschaal. De binnenschoen en de zool is hier de dupe van. Zelf heb ik een schoen gekocht, laten aanpassen op mijn voet, voorzien van een betere binnenschoen en van een profi bakzool.

Niet goedkoop maar wel een perfecte schoen bij iets minder perfecte voeten🤣

OMG als dit soort clubs gaan ‘bootfitten’ en dan praat over ‘pijntjes’ in de skischoenen…

Date your skis but marry your boots
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie