Uitbater Frans feestcafé: 'Investeren om te overleven'

WouterVdB op 22 november 2020· 2 reacties

Beroemd en berucht: La Grotte du Yeti in Saint-Sorlin d'Arves

Om tegemoet te komen aan de coronamaatregelen van de overheid moet de horeca zichzelf heruitvinden, zo ook in de Alpen. Voor etablissementen naast de piste is dit een grote logistieke uitdaging, voor après-ski cafés walsen de maatregelen zelfs als een lawine over hun businessmodel. Samen met de plotse sluiting tijdens de vorige winter vormt dit stof genoeg voor een interessant gesprek. Met veel enthousiasme stond de immer sympathieke Len, uitbater van feestcafé La Grotte du Yeti in het Franse Saint Sorlin d’Arves, ons te woord.

Abrupt einde vorig seizoen

Al kwam de sluiting vorig seizoen niet geheel onverwacht, deze was toch heel abrupt zo vertelt ‘La Grotte du Yeti’-uitbater Len ons. Len is van origine een Antwerpenaar maar heeft zijn hart verloren in Saint-Sorlin (Les Sybelles). “We hoopten nog iets langer te kunnen openblijven, er zaten nog een aantal mooie weken aan te komen. We waren op het moment van de persconferentie iets aan het eten en ons aan het voorbereiden op de avondshift. Die dag was namelijk aankomstdag, de arriverende gasten zijn dan volop in de stemming om dezelfde avond nog een mooi feest te bouwen. Plots krijg je dan te horen dat diezelfde avond je voor onbepaalde duur moet sluiten.”

Zo goed mogelijk voorbereiden

De opgelegde maatregelen zijn geen vanzelfsprekendheid voor een feestcafé als La Grotte du Yeti. De protocollen van de Franse overheid zijn duidelijk: geen feesten en après-ski zoals we gewend zijn. Len geeft aan dat ze zich hier als horeca-uitbater heel bewust van zijn en de veiligheid van de gasten ter harte nemen. Daarom gooit hij het voor dit seizoen noodgedwongen over een andere boeg. “We werken alternatieve activiteiten uit die je zittend met je gezelschap kan doorbrengen, zoals een quiz-avond of nageltjeklop. We hebben geïnvesteerd in niet minder dan 160 barkrukken met bijhorende tafeltjes en enkele grote parasols om buiten een overdekt terras aan te bieden waar gasten comfortabel en warm kunnen zitten.”

Verder zijn er ingrijpende verbouwingswerken uitgevoerd aan het pand. De bestaande keuken is uitgebroken en vernieuwd om ook snacks te kunnen aanbieden. “Mocht het bargedeelte noodgedwongen moeten sluiten, dan kunnen we nog steeds terugvallen op het aanbieden van maaltijden, al dan niet in take-away vorm. Je zal bij ons de lekkerste Belgische frietjes van de Franse Alpen kunnen krijgen”, aldus Len. Hij blijft realistisch en houdt er rekening mee dat er dit seizoen verlies kan worden gedraaid. “Hopelijk blijft het verlies binnen de perken, maar dat is niet evident. Om een avond te openen zijn we met 10 tot 12 personeelsleden, gaande van buitenwippers en bartenders tot DJ’s. Een goede voorbereiding die rekening houdt met worst-case scenario’s is wat we nu uitwerken.”

Jägerbombs, een specialiteit van het huis

Hoop op last-minute boekingen

Een opsteker is dat Les Sybelles geen gondelliften heeft waardoor bezoekers niet bij elkaar in een afgesloten lift hoeven te zitten. “Skiën is een individuele sport in openlucht op grote, ruime vlaktes. Er zit weinig gevaar in het skiën zelf en mensen willen nog steeds op vakantie. De accommodatie aanbieders zetten straffe promoties in waardoor hopelijk last-minute er alsnog boekingen bijkomen. Het is nu het moment om als ondernemer te laten zien dat je met veel goede moed en optimisme er het beste van kan maken”, zo besluit Len.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.