Krokus 2023: een warme familieweek

ChristopheJ op 28 februari 2023· 2 reacties

leogang
(te) zonnig op de eerste skidag

Het was weer zover, dé skivakantie bij uitstek voor ons gezin: de Belgische krokusvakantie. En niet voor ons alleen, getuige de drukte onderweg naar Oostenrijk. Krokusvakantie in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: over drukte, buckles, vroege vogels, randactiviteiten en … diploma’s!

Drukte op de weg, rustige aankomstdag

We reden rond 21u weg op vrijdagavond. Dat doen we elk jaar samen met een bevriend koppel. “Voor 06u wil ik München voorbij zijn!”, daar staat mijn echtgenote op. En dat lukte prima. Omdat we te vroeg zouden gaan aankomen nog een kleine ‘powernap’ vlak voorbij München en dan het laatste deel rijden. En daar waren we al zeker niet alleen. De ‘A8’ van München naar Salzburg was in de vroege ochtend al héél druk rijden. Verder bracht de aankomstdag vooral ontspanning: lekker ontbijten, al het materiaal regelen, een goede wandeling, wat zwemmen, lekker eten en héél vroeg het bed in na de gebroken nacht.

Wolken, zon en buckels

De eerste dagen wisten wat sluierwolken de zon nog wat te temperen, de temperaturen waren echter al (te) hoog. We vertrekken voor de skidag steeds vanuit Leogang om zo het skicircus te doorkruisen. Het gebied zelf ken ik ondertussen redelijk vanbuiten, maar mijn nieuwsgierigheid was toch gewekt door de nieuwe app ‘Home of Lässig’. Naast je positie of het tracken van je skidag kan je ook de nooddiensten contacteren met als voordeel dat je gps-locatie onmiddellijk wordt meegegeven aan de reddingsdienst. Een fijne app waar je ook je skidag kan aanvullen met foto’s of je live locatie op het pisteplan kan zien. Ook je snelheid wordt bijgehouden, veel verder dan 54 km/u ben ik niet gekomen.

Later op de week verdwenen ook de wolkjes en kregen we een paar onvervalste dagen met volop ‘Kaiserwetter’. Voordeel: lekker buiten eten, snoet in de zon. Nadeel: in de namiddag zijn de pistes een waar ‘buckelparadijs’. Love it or hate it, maar ikzelf was enorm blij met de vele lessen afgelopen jaren. Met name voor beginners lijkt me dit een hele opgave te zijn. In de voormiddag heerst er, zeker richting Saalbach , een pittige drukte wat ook niet helpt voor de algemene toestand van de pistes. Onze dalafdalingen naar Leogang komen voorlopig niet in gevaar dankzij de sneeuwval van een paar weken geleden en de noordhellingen. Ook voor het hotel in het dal, waar vele kinderen hun eerste skilesjes krijgen, ligt nog voldoende sneeuw. De langste piste van het skicircus is wel gans de week gesloten gebleven dus het mag toch stilaan gaan sneeuwen, anders wordt het nog een lastig seizoenseinde. Zou het nog, later op de week? Hoop deed leven maar de sneeuw deed wel degelijk zijn intrede uiteindelijk! Hierbij een paar foto’s van de warme week.

Early bird

Midden in de vakantieweek voorzien we altijd een lesvrije dag voor onze kinderen. Toen ze kleiner waren was dit steevast de ‘rustdag’. Nu onze tieners de skimicrobe- en kunsten serieus te pakken hebben komen we hiermee niet meer weg. Dus was de rustdag dit jaar, mede door de condities, gelijk aan vroeg opstaan om zo de eerste lift naar boven te nemen. Zalig was het. Het was -1,9° Celcius aan het dalstation, vers geprepareerde pistes, zon en weinig volk. Ik kan deze ervaring enkel maar aanraden, het ontbijt rond 10.00u smaakte dubbel zo goed. Later zou op datzelfde dalstation trouwens een +12° te lezen zijn. De beentjes konden wel een paar uurtjes extra rust gebruiken dus we stopten iets na de middag en gingen in Saalfelden naar een (blijkbaar bekend) lokaal bakkertje wat snoepen. Morgen skiën we die calorieën er wel af.

Randanimatie

En zo schoot onze jaarlijkse skivakantie toch weer (veel) te snel op. Ondertussen zijn onze kinderen al wat ouder en hoeven ze niet supervroeg meer naar bed. Al jaren waren we benieuwd naar het bekende ‘Hüttenspringen’ in Leogang dus deze keer gingen we eens kijken. Wekelijks worden de ‘hüttenspringers’ op gang getrokken door een sneeuwscooter waarna ze tegen ongeveer 100km/u op een schans terechtkomen om vervolgens op het dak van de lokale hut te landen. Eerst ééntje alleen, dan met twee, tot uiteindelijk 7 skiërs vlak achter elkaar, inclusief het nodige vuurwerk. Onze kids genoten van de stunts en de sfeer met drank- en eetkraampjes maakten het een perfecte gezinsavond.

Skilessen voor de kinderen

Samen met een bevriend gezin kiezen we er al jaren voor om de kinderen in de voormiddag op stap te sturen met een skileraar. We kunnen de kost delen door de drie kinderen en de leraar kan vrij met hen op stap. De eerste jaren was het echt ‘les’ maar ondertussen is de basis al aardig en zijn de voormiddagen een combinatie van oefeningen en ‘touren’ door het skigebied. De zijpaadjes en het funpark worden hierbij zeker aangedaan, iets wat met mama en papa niet het geval zou zijn. Leuke bijkomstigheid is dat onze ‘vaste’ leraar Jozef (een Nederlander) ondertussen de kinderen al zo goed kent en er zulke leuke dingen mee doet dat het voor de kinderen echt uitkijken is naar de les. En ook al zijn we wat groter, een diploma en medaille mag toch niet ontbreken?

Het was het einde van een fijne week met het gezin, vrienden, skiplezier, zon en amusement ook naast de piste. We bleven uiteindelijk tot zondag en konden nog een sneeuwdag meepikken, die was zeker welkom. Geniet allemaal lekker van deze vakantieperiode en laat gerust weten hieronder welke leuke dingen jullie allemaal meemaken of meegemaakt hebben!

skileher
De kinderen met hun lokale held Jozef

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Leuk verslag, gefeliciteerd met de diploma’s! :)

Bla, bla, bla.

Zoals altijd @Christoph lekker lezen! Bedankt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie