Kies voor veiligheid en voorkom schade: gebruik de juiste sneeuwkettingen

gesponsord op 28 december 2023· 1 reactie

Kies de juiste ketting
Kies de juiste ketting

Sneeuwkettingen zijn absoluut noodzakelijk voor iedereen die in de winter naar de Alpen rijdt. Soms houdt de politie je zelfs tegen als je geen kettingen omhebt. Belangrijker nog, sneeuwkettingen bieden veiligheid! Het vinden van de juiste ketting voor jouw auto en gebruik kan echter een uitdaging zijn. In dit blog geven we je de handvaten om de juiste ketting te vinden.

Stap 1: De bandenmaat

Controleer de bandenmaat op je banden, dit omvat de breedte, de verhouding hoogte versus breedte, en de velgdiameter (in inches), bijvoorbeeld 225/45-17.

Stap 2: Controleer welke kettingen je mag gebruiken

Met de bandenmaat weet je welke maat kettingen je moet kopen, maar let op: je weet nog niet welke kettingen echt passen en die je auto niet beschadigen. Bekijk daarom of jouw voertuig met jouw bandenmaat geschikt is voor traditionele sneeuwkettingen. Moderne auto’s staan vaak alleen loopvlakkettingen toe, of slechts sneeuwkettingen tot een bepaalde dikte. Een handige tool hiervoor vind je op deze pagina.

Traditionele kettingen
Traditionele kettingen

Waarom geen traditionele kettingen?

Gewone traditionele kettingen passen vaak niet bij moderne auto’s vanwege te weinig ruimte tussen de wielkast en de band. Voorkom schuren tegen de wielkasten of beschadiging van andere delen van je auto. Controleer vooral of er voldoende ruimte is tussen de band en de schokdemper, omdat een verkeerde ketting hier veel (gevaarlijke) schade kan veroorzaken. Raadpleeg de handleiding van je auto voor specifieke aanbevelingen betreffende maat en type sneeuwkettingen. Meet de ruimte zelf als de handleiding niet beschikbaar is. Meet de binnenruimte in de wielkasten, de afstand tussen je band en de wielkast, en de diepte van de wielkast.

Stap 3: Kies de juiste sneeuwketting

Afhankelijk van het type auto en je bestemming moet je kiezen tussen verschillende kettingen. Zelfs als jouw auto alle typen kettingen toestaat, is het slim na te denken welke ketting je wilt kopen. Er is een groot verschil in gebruiksgemak tussen sneeuwkettingen:

  • Traditionele sneeuwketting: Dikkere schakels, minder geschikt voor auto’s met beperkte wielkastruimte. Moderne auto’s kunnen schade oplopen bij gebruik van standaard sneeuwkettingen. Schakeldikte varieert meestal tussen 9 mm, 10 mm, 12 mm of 16 mm. Kies voor ketteingen van kwaliteit omdat je niet wilt dat je ketting spontaan breekt. Klik hier voor een ruime keuze sneeuwkettingen.
  • Loopvlakketting: Worden alleen bevestigd op het loopvlak van de band. Makkelijk om te leggen, en voor sommige auto’s de enige optie! Klik hier voor loopvlakkettingen.
  • Sneeuwsokken: Mits toegestaan, zijn sneeuwsokken extreem eenvoudig te installeren en het rijdt comfortabel op sneeuw. Let op, in Oostenrijk zijn sneeuwsokken niet toegestaan. Klik hier voor sneeuwsokken.

Loopvlakkettingen
Loopvlakkettingen

Tips voor het prettig omleggen van sneeuwkettingen

  • Oefen thuis met het monteren van de sneeuwketting. Zo weet je zeker dat de ketting om je band past en krijg je een idee van de benodigde tijd en ruimte om de kettingen veilig en snel te monteren
  • Leg de kettingen op tijd om, liever te vroeg dan te laat.
  • Leg de kettingen altijd bovenop je bagage.
  • Koop een hoofdlampje om in het donker bij te schijnen tijdens het monteren.
  • Gebruik plastic of karton om naast je banden te leggen en voorkom natte en koude knieën.
  • Draag een goed paar werkhandschoenen om koude handen te voorkomen en om je mooie winterhandschoenen niet te beschadigen.
Noot van de redactie

Je hebt zojuist een promotioneel artikel gelezen. Dat betekent dat de redactie van Wintersport.nl in samenwerking met de partner bekijkt hoe we hun boodschap zo goed mogelijk over kunnen brengen. Het artikel is dus geschreven door de redactie, maar goedgekeurd door de partner. Daar ontvangen we een bedrag voor. » Lees meer

Let op, in Oostenrijk zijn sneeuwsokken niet toegestaan

In Oostenrijk mag AutoSock wel gebruikt worden, maar niet als alternatief wanneer er sprake is van een kettingplicht

Autosock voldoet aan Önorm v5121
Bij kettingplicht moet de ketting aan v5117 voldoen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie