Alpenweerpraat: vrijdag sneeuw in Oostenrijk

Roel op 09 december 2009· 31 reacties

Het is vandaag in het westelijke en centrale deel van de Alpen prachtig winterweer. Alleen Oostenrijk heeft nog wat restbewolking van de storing van gisteren. Hiernaast het satellietbeeld waarop de sneeuw van gisteren goed zichtbaar is. Ook de lagergelegen delen van de Allgäu in Zuid-Duitsland zijn wit.

Koudeputje
Vandaag en morgen is het relatief zacht bij veel zon. Morgen in de loop van de dag krijgen we te maken met een ingrijpende weersverandering. Aan de oostflank van een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden glipt een klein koudeputje over het Noordzee naar Tsjechië. Hiermee wordt koudere maar ook vochtigere lucht aangevoerd die de bewolking vanuit het noorden laat toenemen. Vanaf morgenavond geeft dat in Oostenrijk neerslag. Eerst komt deze in de vorm van regen omlaag maar met het instromen van koudere lucht gaat deze snel in sneeuw over. Vrijdag overdag is het vrijwel alleen nog maar sneeuw. Langs de hele noordkant wordt het dan wit, het meeste in Tirol, het Salzburgerland en de Steiermark waar plaatselijk 20-40cm kan vallen. Hieronder de verwachte hoeveelheden van het WRF-model:

WRF
WRF

De stuwing aan de noordkant houdt tot en met zaterdag aan, maar de lucht wordt wel steeds droger. Dat hangt samen met het instromen van koude landlucht vanuit Oost-Europa. Zondag belooft dan ook een zeer koude dag te worden. In de dalen wordt het lokaal niet warmer dan -10 graden. Wel komt de zon goed tevoorschijn.

Aanhoudend koud
De dagen daarna blijft het koud onder invloed van een hogedrukblokkade boven Noord-Europa. Onzeker is in hoeverre er sneeuw bij gaat vallen. Zowel vanuit het noorden als vanuit de Middellandse Zee naderen sneeuwgebiedjes gekoppeld aan lagedrukgebieden, welke het meest bepalend worden is nu nog niet te zeggen. Morgen meer hierover!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

sjongejonge Frankrijk bakt er echt niks van.

Het wordt kouder:D !

Roel, ik ben van plan om voglende week net voor het weekend 1 of 2 daagjes naar Braunlage (het Harz) te gaan om wat te skien. De algemene weersites laten zien dat er wel wat sneeuw gaat vallen en dat de temperaturen lekker onder de 0 graden blijven.

Roel, zou jij als sneeuwexpert mij dit ook kunnen aanraden, of moet ik nog langer wachten voor dat ik mn eerste bochtjes van het jaar in de buitenlucht kan maken?

Met de kou zit het wel goed, dus kijk even of ze genoeg sneeuwkanonnen hebben. Of het ook een ‘witte wereld’ wordt is onzeker, de berekende sneeuwhoeveelheden zijn iedere run nog sterk wisselend. Hopelijk komt daar morgen meer lijn in zodat ik er dan meer over kan zeggen.

In Frankrijk kun je ook skien…
of gaat het allen maar om Oostenrijk?

Lex, niet zo piepen. Frankrijk is de afgelopen weken steeds goed bedeeld geweest. Mag Oostenrijk ook een keertje? Ik ga de 19e naar Neukirchen (Wildkogel) en als ik het niet verkeerd geïnterpreteerd heb komt het wel goed. Klopt dat Roel?

Nee maar Frankrijk hoeft voorlopig even geen sneeuw te verwachten. Beter gezegd, eindelijk is Oostenrijk aan de beurt. Heeft lang genoeg geduurd.

En zwitserland (wallis - 4 vallees )
hoe zit het daar ?

Kan ik dit weekend al skiën in de Ardennen ?

Erg leuk gebied!! Heb er zelf leren skien. En sneeuw voldoende!!

Precies Lex. Je zegt precies wat ik dacht!

Van mij mag Oostenrijk heel veel sneeuw krijgen. Maar als ik de berichten lees dan gaat het alleen maar over Oostenrijk. En dat er de komende week minder sneeuw valt in Frankrijk daar kan Oostenrijk en de oostenrijkgangers niets aan doen. Maar ik heb wel het idee dat Frankrijk een beetje wordt ondergesneeuwd door de berichten over oostenrijk en ik heb liever dat frankrijk wordt ondergesneeuwd door euh… sneeuw!!! Verder absoluut geen verkeerde site hoor! Ik kijk hier dagelijks.

De sneeuw voor frankrijk komende week valt inderdaad tegen, en zo superveel ligt er daar ook nog niet. Overigens geeft snow-forecast.com voor zondag wel weer wat sneeuw door voor Valtho. Begin januari gaan we naar Valtho en ik maak me eigenlijk geen zorgen over de sneeuw daar. Het zou alleen leuk zijn als er in de rest van trois vallees ook nog wat bijkomt.

Wij gaan de 19-12 naar Fieberbrunn.
Afzeggen gaat bij ons echt niet.Maar als ik kijk naar het weerverbericht in Fieberbrunn zelf.Dan maak ik me wel zorgen hoor.
Wij gaan sinds 4 jaar altijd met kerst(kunnen ook niet in jan.ivm schoolvakantie) weg en hebben altijd een witte kerst gehad…en dit jaar???Ik draai maar dikke duimen.Tsja wat wil je nog meer?Ik hoop dat Oostenrijk wel hun pakje sneeuw krijg een deze dagen.Ik heb deze site sinds pas ontdek wel leuk om te volgen hoor.

Afgelopen weerberichten stond er toch regelmatig "Frankrijk" in hoor, het enige wat je van Oostenrijk hoorde was dat Oostenrijk de boel misliep. Toen hoorde je de Oostenrijkgangers ook niet piepen. Het boeiende weer wordt gemeld en of dat nou in Oostenrijk, Frankrijk of Duitsland is, dat land wordt het meest besproken.

Ik denk niet dat het gaat om hoeveel sneeuw Frankrijk dan wel Oostenrijk krijgt… het gaat om de berichtgeving. Het is idd waar dat die meer op Oostenrijk gericht is. En voor zowel de berichtgeving als de daadwerkelijke sneeuwval komt de zuid-Franse Alpen er redelijk vanaf, maar over de omgeving Haute-Savoie moet ik iedere keer specifiek vragen stellen in de comments. Zo was ik blij dat er eind deze week sneeuw zou gaan vallen in de gebieden die nog weinig gehad hebben (zoals gemeld werd), maar teleurgesteld in dit bericht te ontdekken dat de meer noordelijk gelegen Franse Alpen nog steeds buiten de boot vallen.

http://www.pillerseetal.at/de/service/webcams/webcam_fieberb…
francine kijk op deze link jou plaats is helemaal wit en er komt meer bij

Alles komt weer prima op zijn plaats! Vrijdagavond rij ik naar Mühlbach am Hochkönig! Ik verwacht weer een hemels witte , en heel rustige skiweek ! Let it Snow, let it Snow, let it Snow! :-)

Ik heb even gekeken naar de voorspelling voor Fieberbrunn op deze site voor Francine: Hier staat dat het niet gaat sneeuwen, lijkt me toch vreemd als het in heel Oostenrijk gaat sneeuwen, zal wel een foutje zijn denk ik.

Idd nils, je hebt gelijk het gaat om de berichtgeving en niet om hoeveel sneeuw er valt. Daar heeft helaas niemand invloed op. Maar de berichten zijn over het algemeen wel heel erg op oostenrijk gericht en veel minder op Frankrijk (en ook zwitserland)

Toen er sneeuw viel in frankrijk ja. maar als er geen sneeuw valt dan hoor je amper wat over frankrijk terwijl oostenrijk altijd aan bod komt

Effe dacht ik dat het dit jaar niet zou gaan gebeuren, ik dacht…, het zal toch niet gaan gebeuren!!! dat m’n wintersport er niet in zit dit jaar !!..maaaarrrrrr, ik kijk dagelijks diverse sites en zie toch genoeg sneeuw aankomen voor ons gebied (montafon, oostenrijk) klein maar sneeuwzeker!!.. voor diegene die het ook allemaal volgen, checkcams.com (zet de heisse witwe maar warm !!!)

@sebastiaan.

Bedankt voor het vervolg op mijn opmerking. Geen spelt tussen te krijgen.
Ook ik ben benieuwd naar wat er fr gaat gebeuren want snow-forecast geeft heel andere berichten dan sneeuwverwachting en wintersporters.nl.
Aaangezien ik vrijdag op de bus stap naar valtho ben ik erg benieuwd wat me te wachten staat qua weer (lees hoeveelheid sneeuw)

Vraagje, Iemand eenig idee of ik sneeuw kan verwachten in La Molina bij barcelona? Thanks!

Oei, dat ziet er goed uit! Vrijdag naar de seizoensopening in het Zillertal, er ligt al wel wat wit (30 a 40 cm) en er komt nog meer aan. Super!

Het is zeker niet de bedoeling dat Frankrijk minder besproken wordt, we weten dat ook daar immers veel wintersporters op vakantie gaan. Ik was me er althans niet van bewust, goeie opmerking dus. Wat wel zo is is dat ik met name die landen eruit licht waar iets gebeurt of gaat gebeuren. Of juist niet, want de afgelopen weken was het verbazend hoe Oostenrijk steeds buiten de boot viel.

Valtho zelf zal geen probleem zijn, dat is hoog zat (en dat is precies de reden dat we daar 2e week van januari heen gaan)Voor de rest van het gebied zou het leuk zijn als er wat bij valt. En ook voor het offpiste gebeuren mag er wel wat bij maar op de pistes zul je prima kunnen skien/boarden. Veel plezier alvast. En ik hoop voor je dat er nog flink wat bij valt (ook een beetje eigen belang. haha)

Ik moet zeggen dat ik jullie site echt top vind.
Staat in mijn favorieten en start elke dag even op.

Ga vooral zo door!!!

Hallo, Vertel eens iets over Barunlage, Harz. Is dat een betere bestemming dan een dagje Winterberg of Willingen? Is het piste aanbod beter?

Zie op zowel wetter.at als snow-forecast.com dat er aanstaande vrijdag in Brixen im Thale helemaal geen sneeuw tot lichte sneeuwval wordt verwacht, terwijl in bovenstaand bericht staat dat vrijwel heel tirol wit zal worden aanstaande vrijdag. Hoe zien de kaarten eruit, is er wat gewijzigd?
Ze kunnen namelijk nog wel wat sneeuw gebruiken daar.

Groetjes Simone

Ook wij hopen op een lekker pak sneeuw in het skigebied Wilder Kaiser.
Voor ons nog 15 daagjes tot aan t vertrek.
Ben heel benieuwd wat er nog gaat vallen!
Grtz Claudia

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie