Alpenweerpraat: op uitgebreide schaal sneeuwval

Roel op 07 januari 2010· 9 reacties

Gisteren bereikte vanuit het noordwesten een portie koudere maar ook vochtigere lucht de Alpen. Vooral ten noorden van de Alpen resulteerde dit in wat sneeuwval. Vandaag donderdag wordt het geleidelijk droog en kan het opklaren. Deze opklaringen zijn echter geen zins een voorbode van beter weer. Integendeel;

Depressie Daisy
Geheel volgens de berekeningen van de weer modellen heeft zich gisteren voor de kust van Portugal een depressie ontwikkeld. De Duitse weerdienst heeft het ( een gewoonte aldaar ) de naam Daisy gegeven.
Zoals ik gisteren ook al in de weer praat vermelde trekt Daisy vanaf de Straat van Gibraltar ( satelliet foto ) via de Balearen naar het oosten en wordt vrijdag boven de Golf van Genua berekend. Van daar uit vervolgt het systeem zijn koers richting de Alpen en trekt over of vlak langs de Alpen verder naar het oosten van Europa.

Veel sneeuw Alpen
De bewolking en neerslag zullen in de nacht van donderdag op vrijdag de zuidelijke Alpen bereiken en vervolgens zal de neerslag zich vrijdag verder noordwaarts over de Alpen en het zuiden van Duitsland ( Beieren ) uitbreiden. Naar verwachting gaat de meeste neerslag in de stuwing van de zuidelijke centrale en oostelijke Alpenhoofdkam vallen. ( onderstaande kaart ). In deze gebieden kan 50 tot 100 cm sneeuw gaan vallen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam en meer naar het westen toe zullen de neerslaghoeveelheden met 10 tot 30 cm duidelijk minder intensief uitpakken.

Regen in de oostelijke Alpen
Naast veel neerslag neemt Daisy ook een portie warmere lucht mee. Zeer waarschijnlijk zal deze tong van warmere lucht nog net het oosten van Oostenrijk schampen. Hierdoor kan de sneeuwval grens in de oostelijke Alpen tijdelijk oplopen tot 1000 meter en moet beneden de 1000 meter op zaterdag ook met regen ( gevaar voor ijzel ) rekening worden gehouden.
De rest van de Alpen zal in de koude lucht blijven en hier valt de neerslag tot in de dalen en het laagland als sneeuw.

Weekend onbestendig en koud
Ook op zaterdag en zondag kan het onder invloed van lage druk boven de Alpen steeds weer sneeuwen. Doordat de stroming naar het noordoosten gaat draaien wordt het geleidelijk weer kouder ( guur ) en ook in het uiterste oosten van Oostenrijk gaat de regen weer in sneeuw over.
Door stijgende luchtdruk zal de neerslag naar maandag toe overal geleidelijk uitsterven. Waarschijnlijk zal onder verder toenemende hoge druk vanuit het noorden het weer begin volgende week markant verbeteren en gaan we ook de zon weer eens wat langer zien. Hoe het een en ander precies in detail zal gaan verlopen is nog onzeker aangezien de weermodellen toch nog wel met verschillende oplossingen voor de dag komen.
Daarover morgen meer.

Lange termijn
Kijken we nog even wat verder naar de lange termijn dan zien we nog steeds een winterse drukverdeling. Hoge druk bevindt zich in het noorden en lage druk in het zuiden van Europa. De hoogte stroming blijft daardoor meest continentaal ( oost tot noordoost ) en de straalstroom wordt hierdoor gedwongen een vrij zuidelijke koers over de Middellandse zee te volgen. Een overgang naar zachter weer met invallende dooi is de komende week en wellicht de komende 14 dagen niet waarschijnlijk.
Dit moge ook duidelijk worden als we de kaart met de langjarige temperatuur afwijking op 1500 meter hoogte ( T850 hPa ) voor de 17 januari hiernaast zien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hee, dat ziet er goed uit voor Marokko waar ik over twee weekjes ga skiën!

Rogier

roel mooi dat je elke dag een gedetaileerd weerbericht erop zet dank daarvoor en trouwens noord kant van de alpen is in ieder geval tirol salzburgerland en steiermark oostenrijk zuidkant is in ieder geval zuidtirol en italie voor de rest weetik het ook niet maar dat zal roel wel weten

Wij vertrekken 24 januari naar obertaurn, heb je al enig zicht hoe het daar zal zijn? zachter, zon???

ROEL WIL JE EVEN DE SITE HTTP://WWW.VERSESNEEUW.NL/NIEUWS/NOORDALPEN-ZUIDALPEN-WESTAL… BEKIJKEN EN KIJKEN OF DAT WAT STROOK MET UW GEDACHTEN OVER DIT TOG WEL MOEILIJKE THEMA.ALVAST BEDANKT EN BLIJF ZO BEZIG .ECHT GOED WERK GRTJS

Super werk Roel! Lees elke dag je uitgebreide, duidelijke, accurate weerberichten, dank!

STEFAN zet je capslock uit!!!

Wij vertrekken morgenochtend naar Frankrijk(Aussois) en nu maar hopen dat de wegen nog een beetje schoon zijn -:).
anders wat vaker stoppen en eerder overnachten. Op naar een super weekje skivakantie…

Hier sneeuwt het nu al als een gek… Binnenkort meer…

Rogier

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie