Staalkanten: op het scherp van de schede

Rogier op 19 januari 2010· 6 reacties

De staalkanten van je ski’s of board zorgen ervoor dat je kan sturen, kan remmen en honderd procent controle houdt over de snelheid. Zeker in hardere en ijzige omstandigheden zijn goed geslepen staalkanten een garantie voor wintersportplezier en veiligheid. Het is relatief eenvoudig om de staalkanten zelf bij te houden.

Vlijmscherp
Scherpe staalkanten helpen bij het maken van bochten. Staalkanten zorgen ook voor grip op harde en ijzige pistes. Staalkanten zijn echt van groot belang. Het is verstandig om staalkanten goed te onderhouden. Als staalkanten eenmaal ‘te’ rond zijn, dan kost het slijpen veel materiaal en beschadig je de ski’s onnodig. Houd dus je staalkanten goed bij. Evenals het waxen, is slijpen eenvoudig.

Hoek
Staalkanten staan vanuit de fabriek in een bepaalde hoek. Meestal is dit tussen de 89 en 90 graden. Het is ook belangrijk om te weten of de staalkant recht of, met één of twee graden, in een hoek in de ski is gelegd. Al deze gegevens zijn bij de fabrikant van de ski’s te vinden. Als de staalkanten in een bepaalde hoek staan is het belangrijk en nuttig om deze in dezelfde hoek te slijpen.

Zelf slijpen
Zelf slijpen is vrij eenvoudig. Met relatief weinig materiaal is het mogelijk om je ski’s zelf bij te houden. Om goed te slijpen is een vijl en een (liefst verstelbare) hoek-klem nodig. Natuurlijk heb je ook plek nodig waar de ski’s of snowboard in vast gezet kunnen worden. Zorg er voor het slijpen voor, dat de basis van je ski’s (belag en staalkanten) vlak zijn. Dit is handmatig te doen, echter als de ski’s (of board) erg beschadigd zijn, is het slim om deze in een gespecialiseerde ski-zaak te laten afvlakken.
Stel de vijlklem in op de hoek waarin de ski geslepen moet worden. Schuif hierna de vijl rustig over de ski naar je toe. Houd goed druk op de vijl en zorg ervoor dat deze druk goed verdeeld blijft. Ga door met vijlen tot alle braampjes e.d. zijn verwijderd en de ski’s weer scherp aanvoelen.

Afronden
Als de staalkanten helemaal zijn geslepen, dan is het zaak om de ski’s of board weer ‘skibaar’ te maken. Let erop dat de staalkanten rond de voor en achterzijde van de ski’s of board iets worden afgerond. Mochten deze staalkanten te scherp zijn dan zullen de ski’s (of board) alleen rechtuit willen en is het insturen moeilijk. Afronden zorgt ervoor dat ski’s makkelijker sturen en minder blijven hangen. Hou ongeveer zo’n 20-25 cm aan waar de staalkanten afgerond moeten worden.

Naar je toe
Nog een waarschuwing, als je slijpt, trek de vijl altijd naar jezelf toe. Als je de vijl van je afdrukt en je schiet uit heb je grote kans jezelf te verwonden.
Verder, mochten je ski’s of board te beschadigd zijn, dan is een machinale reparatie aan te bevelen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bedankt Rogier,
Kijk, altijd weer handig om het van zoveel mogelijk personen te lezen en horen! en dat vanuit Marokko!
Heb je al een lekker Atlas tochtje gemaakt? In je hometown mis je weinig vers!
Groeten Nils

haha, leuke titel trouwens!

Op het scherp van de http://nl.wikipedia.org/wiki/Schede… Hmmm… ;-)
Nuttige info weer! Thanks!
Maar wat is het verschil tussen die hoek (90, 89, 88 graden)? Maakt dat veel uit en wat is het effect?

Owjah het afronden: Waar doe je dat mee?

ow zo’n link inplakken werkt dus zo niet…

"op het scherpst van de snede" :)

Evenzogoed bedankt voor de zeer nuttige info!

Om de hoeveel dagen moet ik mijn ski’s ongeveer laten slijpen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie