Alpenweerpraat: bewolking en sneeuw

Roel op 09 januari 2010· 10 reacties

Gisteren trok een uitgebreid sneeuw gebied van het zuiden uit over de Alpen naar het noorden. De hoeveelheden sneeuw die op dit front werden berekend zijn echter niet gehaald en op veel plaatsen ten noorden van de Alpenhoofdkam bleef het zelfs gewoon droog.
Wel veel sneeuw viel er in de Provence, de zuidelijke franse Alpen alsmede in de stuwing van de zuidelijke Alpen. Zo viel er bijvoorbeeld in de franse Alpen lokaal meer dan een halve meter sneeuw. Ook het franse Avignon (foto) kreeg het gisteren flink voor de kiezen. De lokale verschillen waren echter overal groot.

Föhn
In sommige gebieden stak er gisteren een krachtige zuidoostelijke föhn op, hier bleef het niet alleen droog, maar ook kon de temperaturen in de loop van vrijdag oplopen tot lokaal meer dan 5 °C in de plus.
In het Rhonedal melde het plaatje Brig-Gamsen zelfs een middag temperatuur van bijna + 7 °C.
In de loop van gistermiddag kwam de korte maar toch wel onverwachte sterke föhn weer tot liggen en kon de koude lucht overal weer terrein winnen. Oostenrijk en de oostelijke Italiaanse Alpen kwamen gisteren in wat zachtere lucht terecht welke aan de voorzijde van het laag boven de Middellandse Zee naar het noorden werd getransporteerd. Hier werd beneden de 900 meter wat lichte regen en ijzel gemeld. Ook daar heeft de koude lucht inmiddels weer terrein gewonnen.

Bewolking en Hochnebel
Dit weekend staat in het teken van veel bewolking, dit kan deels hoge bewolking zijn of hardnekkige hochnebel (mist) die vooral in en boven de dalen blijft hangen. Vooral op zaterdag ochtend kan hier en daar ook de zon nog schijnen. Meeste kans daarop voor de gebieden ten noorden van de Alpen.

Nieuwe sneeuw
Een storing (occlusie) behorend bij het uitgebreide lagedrukgebied trekt vandaag en morgen langzaam over het zuiden van de Alpen. Daardoor zal vanuit het zuiden de bewolking in de loop van zaterdagmiddag weer dikker worden en in de namiddag en avond gaat het overal weer sneeuwen. Evenals vrijdag wordt ook nu de meeste sneeuw aan de zuidkant van de Alpen berekend. Hier zijn 10 tot 20 cm mogelijk. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is de intensiteit van de neerslag minder.

Tijdelijk weersverbetering
Begin volgende week komen de Alpen tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht. Onder toenemende tussen hoog invloed wordt het geleidelijk overal droog en komt de zon tevoorschijn. Al met al dan prima vooruitzichten voor het bedrijven van uw favoriete wintersport of gewoon lekker op een terrasje een Glühweintje of biertje te pakken.

Vanaf woensdag opnieuw sneeuw
Het lijkt er sterk op dat vanaf woensdag depressies opnieuw de Middellandse Zee induiken en met hun slecht weer gebieden vooral de westelijke en zuidelijke Alpen zullen gaan beïnvloeden. De oostelijke Alpen liggen meer onder invloed van een hogedrukgebied welke boven west Rusland ligt. Hier zou het gewoon droog kunnen blijven en zijn ook zonnige perioden waarschijnlijk.

Winters
Ofschoon de temperaturen, mede door het opdringen van wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten, wat gaan oplopen blijft het ook volgende week gewoon winters. Een overgang naar zacht weer met dooi tot op grote hoogtes is onwaarschijnlijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hoi Roel bedankt weer voor het sneeuwbericht.
maar ligt crans montana aan de noord of zuid kam van de alpen en gaat het daar ook wat sneeuwen?

Hey Roel, weer bedankt voor het bericht, gelukkig gaat het hier wel lekker over de Alpen en niet over die stomme elfstedentocht. Veel interessanter!

hallo roel, wij zitten vanaf woensdag (tm zondag)in gerlos,veel bewolking en wat sneeuw dus als ik jou mag geloven? ik lees elders andere berichten (dat hoge druk overheerst)

oeps foutje…gerlos ligt weliswaar in het westen van oostenrijk maar wel in het oostelijke deel van de alpen, hogedrukweer dus? dat zie ik elders ook staan

@luc, eerder inneralpin. Regelmatig krijgen ze sneeuw uit het noorden, soms uit het zuiden maar het meeste uit het westen wanneer het in Frankrijk ook sneeuwt.

@izaak, het is natuurlijk nog ver weg maar ook wij zeggen dat hogedruk voor het oostelijk Alpengebied (dus ook Oostenrijk) een rol gaat spelen. De neerslagkansen zijn hier vanaf woensdag in ieder geval wat kleiner dan in Frankrijk.

Wij gaan de 22e naar Fiss, Oostenrijk. Daar ligt nog niet zoveel sneeuw en klopt het dat daar voorlopig ook geen sneeuw van betekenis gaat vallen? Een extra laag is volgens mij wel nodig!
Bedankt trouwens voor je geweldige weerberichten. Volg ze bijna iedere dag! Super!

Net terug van een weekje koningsleiten. Sneeuw conditie is daar slecht, zeker in het dal. Tijd voor een hoop verse sneeuw.

Zitten nu in Fiss, pistes zijn goed.
Vandaag een heerlijke zonnige dag gehad, de eerste na lange tijd volgens de skileraar. Om half 4 begon het langzaam dicht te trekken.
Gistermiddag en avond heeft het licht gesneeuwd, iets van 3 cm sneeuw is er gevallen.
Al met al zag het er vandaag goed uit.

Fijn om te horen. Toch zal ik blij zijn als er nog een beetje bijvalt. We zijn dan toch 2 weken verder. Bedankt voor de info in ieder geval en nog een fijne vakantie!

Hoi Roel, bedankt voor de voorspellingen. Onder welk deel van de Alpen valt Laax-Flims-Falera (Zwitserland,graubunden)? Is dit de noord of zuidzijde? Hoe zien de vooruitzichten voor deze hoek van Zwitserland er uit?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie