Alpenweerpraat: tijdelijk mooi, woensdag sneeuw

Roel op 11 januari 2010· 10 reacties

Gisteren konden vele wintersporters eindelijk weer eens wat zonnestralen oppikken. Vooral boven de 1500 a 1800 meter scheen volop de zon. Heel anders zag het er uit voor de thuisblijvers in het dal. Op veel plaatsen bleef hardnekkige (webcam Kitzbühel) laaghangende bewolking hangen en was het gewoon een grauwe, mistige en vooral ook kille dag. Doordat gisteren opnieuw een portie hoog reikende koude lucht is uitgestroomd over de Alpen bleef het vrijwel overal licht tot matig vriezen.

Tijdelijk mooi
Ook vandaag maandag blijven we in de koude lucht. Opnieuw zal op veel plaatsen hardnekkige laaghangende bewolking de zon afschermen. De bovengrens van deze bewolking ligt veelal zo rond de 1700 a 1900. (prachtig te zien op de satelliet foto van de Alpen hiernaast) meter. De zonaanbidders zullen het ook vandaag dus opnieuw hogerop moeten zoeken. Boven de 1800 meter is het veelal perfect skiweer. Doordat er van het westen uit iets minder koude lucht instroomt zal het minder koud aanvoelen. De oostelijke Alpen hebben te maken met meer bewolking waaruit het licht sneeuwen kan. Dinsdag nadert er van het noordwesten uit een storing die vooral in Oostenrijk en het uiterste noordoosten van Zwitserland wat sneeuw zal geven. Het WRF model berekent zo’n 10 tot 15 cm voor Oostenrijk. De Zwitserse en Franse Alpen houden het droog.

Opnieuw onbestendig
Woensdag nadert er vanuit het westen een storing behorende bij een depressie welke zich boven de westelijk Middellandse Zee uitdiept en vervolgens naar Corsica trekt alwaar hij woensdagochtend wordt verwacht. Bewolking en neerslag zullen woensdag vanaf het westen het Alpenweer gaan beïnvloeden. Ten noorden van het Alpenmassief zal door een aantrekkende zuidelijke hoogtestroming de föhn opsteken. Gelijktijdig zal door toenemende stuwing tegen de zuidkant van het Alpenmassief sneeuw gaan vallen.
Grote hoeveelheden neerslag worden door de modellen echter niet berekend. In de föhn gebieden kan de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt oplopen. De neerslag zal hoofdzakelijk als sneeuw gaan vallen, enkel in de laaggelegen gebieden is ook regen (ijzel) mogelijk.

Ook op donderdag en vrijdag verandert er in grote lijnen niet veel. Zon en bewolking wisselen elkaar af en doordat de zuidelijke stroming er uit gaat komt de föhn weer tot liggen. De temperaturen doen weer een stapje terug. De bovengenoemde depressie tolt nog wat rond boven het midden van Italië en trekt vrijdag verder naar het zuiden weg. In het zuiden van Oostenrijk kan op vrijdag wat sneeuw gaan vallen. Waarschijnlijk dat in het weekend de hogedrukinvloed weer wat toeneemt en we een (tijdelijke) weersverbetering krijgen voordat op maandag een storing met sneeuwval de Alpen nadert. Hoe het een en ander tegen die tijd in detail gaat evolueren is nog niet geheel duidelijk.

Minder koud
Doordat de depressies op de Atlantische Oceaan wat meer hun invloed naar West-Europa uitbreiden moet de winter langzaam een stapje terug gaan doen. Het wordt vanuit het westen minder koud en op veel plaatsen gaat het overdag licht dooien. Een einde van het winterse weer lijkt echter onwaarschijnlijk en er zijn aanwijzingen dat het vanaf midden volgende week opnieuw kouder wordt. (de afbeelding hiernaast laat het temperatuur verloop op circa 1500 meter hoogte zien voor de centrale Alpen tot 27 januari)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hee Roel, lees ik het nou goed dat ook oostenrijk te maken krijgt met deze storing? Volgens de meeste sites is het vanaf woensdag tm het weekend koud en zonnig. Wij zitten trouwens in het zillertal (gerlos).

Hee Roel, lees ik het nou goed dat ook oostenrijk te maken krijgt met deze storing? Volgens de meeste sites is het vanaf woensdag tm het weekend koud, droog en zonnig. Wij zitten trouwens in het zillertal (gerlos).

Hee Roel, lees ik het nou goed dat ook oostenrijk te maken krijgt met deze storing? Volgens de meeste sites is het vanaf woensdag tm het weekend koud, droog en zonnig. Wij zitten trouwens in het zillertal (gerlos).

Nee Oostenrijk krijgt hier woensdag nauwelijks mee te maken qua neerslag. Wel neemt de bewolking toe. Na woensdag wordt het overal weer rustiger met geregeld zon. Prima week zou ik zeggen, ik ben net terug uit Oostenrijk en in de meeste dalen is het nog altijd wit, zelfs in het Inntal.

roel,wat zijn de inner-alpine juist.dank je

Hoi Roel,
Allereerst bedankt voor je fijne up-dates over het weer. Ik check het iedere dag! Zeker in deze tijd waarin we 2 keer in 1 maand naar de sneeuw gaan…
Je beschrijft wel vooruitzichten, maar kun je misschien nog iets meer zeggen over de week van 16-23 januari in Val Gardena, Sud Tirol? Hopelijk dit jaar wat meer zon dan afgelopen jaren daar.
Ik hoor het graag, alvast bedankt!

@seppe, Inneralpine gebieden liggen dieper de Alpen in, in de buurt van de de Alpenhoofdkam. Lees ook: https://www.wintersport.nl/weblog/1053/noord-_en_zuidkant_al…

@Marleen, de afgelopen 2 jaar was het in Südtirol inderdaad regelmatig behelpen met de zon. Ook deze winter is het er nog weinig echt zonnig geweest. De 16e (de start van jouw vakantie) ligt op de grens van de betrouwbare termijn. Die is vrij kort met de huidige luchtdrukverdeling. Komend weekend ziet er op dit moment echter niet slecht uit voor Italië.

Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga duimen voor nog meer zon daar!

Vanuit een stralend mooi superdevoluy, iedereen de groeten, sneeuwhoogte hier 2m op de top 1.4m in het dal!!!

Wij gaan volgende week vrijdag naar Fiss, Oostenrijk. Gaat e daar nog wat sneeuw bijvallen? Bedankt voor je weerpraatjes, ik kijk iedere dag even.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie