Alpenweerpraat: winters gevecht

Roel op 12 januari 2010· 5 reacties

5 tot 15cm sneeuw is er gisteren gevallen in grote delen van Oostenrijk. Oorzaak was een hoogtelaag dat aan de noordkant actief was en voor een opleving van de neerslagactiviteit zorgde. Vandaag was het grotendeels opgeklaard wat heerlijk winterse beelden opleverde zoals hier in Reit im Winkl (Beierse Alpen).

Aanval op winter
Aan de grond merk je het niet zo maar de komende dagen zien we twee krachtige systemen op de weerkaart die een felle strijd voorbereiden. Op de eerste plaats is de depressieactiviteit boven de Atlantische oceaan flink aan het toenemen. Depressies diepen steeds verder uit en doen de komende dagen meerdere aanvallen op de Europese winter.

Morgen en donderdag krijgen de westalpen te maken met een eerste randstoring die vanaf de Golf van Biscaye dichterbij komt. Het begint in de Franse en Zwitserse Alpen te sneeuwen. Na een korte pauze in de nacht naar donderdag volgt voor de Franse zuidalpen overdag een nieuwe portie. In totaal kan er zo’n 10-30cm sneeuw vallen. Daarna keert de rust terug onder invloed van de tweede hoofdrolspeler, een krachtig hogedrukgebied.

Standvastige hogedruk
Gelijktijdig met de aanwakkerende depressieactiviteit op de oceaan ligt er een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit verplaatst zich geleidelijk naar het noordwesten van Rusland. In en rond dit systeem circuleren nog steeds koude luchtmassa’s die de Alpen nog vast in hun greep hebben.

vrijdag
vrijdag

Op de kaart voor komende vrijdag zien we beide hoofdrolspelers. Lagedruk op de oceaan probeert met zuidwestenwinden de kou uit Europa te verdrijven. Hogedruk boven de Baltische staten verhindert dit vooralsnog door een zwakke oostelijke stroming.

Een status quo dat ook de dagen daarna aanhoudt. Duidelijk is al dat de winter zich niet makkelijk gewonnen zal geven, maar wie de strijd gaat winnen en of dit ook sneeuw oplevert vertel ik morgen in een uitgebreide analyse.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel bedankt alvast voor alle weersvoorspellingen die je tot nu toe hebt gedaan! Goed Werk!
Volgende week vrijdag vertrekken wij naar Val di Fassa, dolomieten. Heb je enig idee wat het weer daar gaat doen? Ook in verband met de heenreis op vrijdag door duitsland?
alvast bedankt voor je reactie
groeten Wouter

Vrijdagnacht richting Paradiski, gezien daar nog ong 20 cm bij valt en de zon volgende week volop aanwezig is, kan ik me het niet beter wensen.

hallo roel het spant er wel om of er volgende week vrijdag de 23-01-10 nog sneeuw is in lermoos oostenrijk weet je mischien al wat meer over de situatie.

vr groet john

ha die roel,
ik heb een aantal vragen voor je:
-wat voor effect kan het meer van geneve(extra vocht in de atmosfeer) hebben op het gebied port du soleil(chatel, chapelle a’bondance) bij een luchtstroom van noord naar zuid op de sneeuwval?
-zit zwitserland nu in een zadelgebied? wat voor effect heeft dat op de sneeuwval.

alvast bedankt.
Justin
(ga zaterdag richting chatel)

@wouter, volgende week vrijdag is echt nog te ver weg om iets zinnigs over te zeggen. Het lijkt volgende week wel weer wat kouder te worden.

@john, de sneeuw houdt het redelijk goed door de aanhoudende kou. Maar veel nieuwe sneeuw zie ik in Oostenrijk de komende dagen niet vallen.

@Justin, Les PdS profiteert inderdaad van een noordelijke tot noordwestelijke luchtaanvoer. Het Meer van Geneve speelt hierin een rol door het ontbreken van reliëf voordat het PdS bereikt. Daarnaast moet de lucht ook koud genoeg zijn. Het meer zelf bestaat namelijk ook uit vrij koud smeltwater waardoor jouw vochtverhaal alleen opgaat als de lucht koud genoeg is.

Een zadelgebied wil zeggen een gebied tussen hoge- en lagedrukgebieden zonder noemenswaardige stroming. Dit betekent dat er zelden grote hoeveelheden sneeuw vallen omdat stuwing (tegen de bergen) ontbreekt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie