Alpenweerpraat: enkele mooie dagen

Roel op 13 januari 2010· 3 reacties

Vannacht is het in de Franse Alpen begonnen met sneeuwen. Inmiddels is er op verschillende plekken 10-20cm gevallen. Ook in Les Gets waar het lang wachten was op een fatsoenlijk sneeuwdek ligt nu een mooi pak. De rest van de dag kan er nog steeds wat sneeuw vallen, net als in het westen van Zwitserland al zullen de hoeveelheden hier beperkt blijven.

Morgen krijgen vooral de zuidfranse Alpen opnieuw met sneeuw te maken door een lagedrukgebied dat langs de Franse kust naar het oosten trekt. Elders blijft het droog en schijnt de zon af en toe. Het blijft vrij koud met een vorstgrens rond 1000m.

Zonnig weekend
In het weekend verdwijnt de sneeuw ook uit Frankrijk. Het worden een paar prachtige dagen met veel zon. Gisteren haalde ik het gevecht aan dat gaande is tussen een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Europa en lagedruk op de oceaan. Tussen beide systemen draait de wind in het weekend heel even naar het zuiden waarmee zachtere lucht binnensijpelt. Dit gebeurt met name in het westelijk Alpengebied, Oostenrijk merkt er weinig van.

Sneeuw of regen
Zondag komt een randstoring vanuit het westen dichterbij om met name het weer in het westelijk Alpengebied te beïnvloeden. Beneden 1500m kan dit regen geven maar daarna lijkt de koudere lucht opnieuw terrein te winnen. Volgens GFS gaat de regen snel weer over in sneeuw doordat het winterse hogedrukgebied vanuit het westen een nieuwe impuls krijgt.

Een portie zachte lucht wordt via de Britse Eilanden naar het noorden gestuurd wat het Russische hoog opnieuw tot over Scandinavië laat uitbreiden. Met een oostelijke stroming wordt begin volgende week nieuwe kou op transport gezet naar de Alpen. ECMWF en UKMO laten dit ook zien maar zijn trager met de terugkeer van de kou, volgens hen zou dit pas vanaf dinsdag gebeuren.

Resumé
Voor sneeuw moeten we ons op dit moment op de zondag richten, dat geldt dan vooral voor Frankrijk en Zwitserland. Boven 1700m zit je daar redelijk veilig zonder (tijdelijke) last van regen te hebben. Daarna neemt de neerslagkans af en komt de zon regelmatig tevoorschijn, al dan niet in vrij zachte lucht. In Oostenrijk en in de Dolomieten overheersen de droge perioden. De zon komt er goed tevoorschijn en het blijft er vrij koud.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Je laatste twee zinnen maken me helemaal gelukkig!
Bedankt, het duimen heeft geholpen!
Groetjes Marleen

Sneeuw in Les Gets, yes Ga er deze Krokusvakantie naar toe, zin in!

Klinkt goed dus. Vanaf zaterdag zit ik in Zell am Ziller en als het zonnetje lekker schijnt en de sneeuw goed is…ben ik tevreden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie