Alpenweerpraat: in het oosten kouder

Roel op 17 januari 2010· 7 reacties

Gisteravond begon het te sneeuwen in de Franse Alpen, vandaag breidt de sneeuw zich in afzwakkende vorm uit over het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. De hoeveelheden in de Franse Alpen vallen iets tegen, tot nu toe is er zo’n 10-15cm gevallen. De sneeuwgrens ligt nog rond 1500m maar deze daalt in de loop van de dag.

radar-anim
radar-anim

Storing
Zwitserland en Oostenrijk krijgen vandaag ook met wat sneeuw te maken al zullen de hoeveelheden relatief beperkt blijven. Oorzaak van de sneeuw is een kleine storing die over het noorden van Duitsland naar het oosten trekt en opvult. Morgen bouwt zich een hogedrukgebied op boven het westelijk Alpengebied dat verbinding zoekt met het Russische hoog.

Woensdag wat sneeuw
De dagen daarna liggen de Alpen ingeklemd tussen actieve lagedruk op de oceaan en een krachtige hoog boven Rusland. In dit niemandsland is de oostelijke Alpenhelft duidelijk kouder dan het westelijk deel. Vooral in Frankrijk komt het kwik op 2000m af en toe dicht in de buurt van het vriespunt. Verder schijnt regelmatig de zon maar kan er vooral op woensdag ook wat sneeuw vallen. Een soortgelijke storing als vandaag passeert dan waarbij aan de Franse kant aanvankelijk ook weer wat regen kan vallen beneden 1500m.

Terugblik
Nog even terug naar de afgelopen twee dagen. De zon scheen uitbundig al trok zaterdag in het westen wel steeds meer hoge bewolking over. Dit machtige satellietbeeld is gisteren gemaakt van het oostelijk Alpengebied dat nog helder was.

Alpensat16-1
Alpensat16-1

Je ziet dat het overal wit is, en wel door een relatief dun sneeuwdek. Mooi te zien ook onder in beeld de mist in de dalen in het zuiden van Oostenrijk. Morgen een vooruitblik op spannende ontwikkelingen die vanaf het weekend mogelijk gaan spelen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Is dat goed nieuws of slecht nieuws wat je ons morgen gaat brengen. Vrijdag vertrek ik naar Brixen en ik hoop dat het zonnetje gaat schijnen zodat we dubbel kunnen genieten van de wintersport…sneeuw en een bruine kleur.

Even een vraagje: waar valt Fiss onder? De Oostelijke of de westelijke Alpen? Wij gaan vrijdag naar Fiss. Nog sneeuw daar te verwachten de komende week?

Groetjes,

Talitha

Wij zijn net terug van een weekje Frankrijk(aussois). Het was er mooi weer maar er lag niet echt veel sneeuw. En de temp. was idd aan de hoge kant dus overdag in de zon niet al te beste sneeuw op de lage piste’s. Boven op de berg (2700 m) daar in tegen… super sneeuw… maar er zou best een meter mogen bijvallen… Vandaag was er zo’n 20 cm gevallen hoorde we het dorp ligt op 1500 m. dus maar hopen dat het blijft liggen voor de mensen die nog na ons komen.

Fiss is oostelijke Alpen. Over de verwachtingen morgen meer, het gaat om de lange termijn.

Fiss, Sefaus en Ladis liggen bepaald niet oostelijk vrienden.

fiss/serfaus/ladis liggen wel oostelijk
Oostelijk in de Alpen, westelijk in OOSTENrijk

Ik zou ook graag willen weten ligt See )Paznaun) nu aan de oostelijke of westelijke kant van de Alpen.
Waar kan ik de juiste weersverwachting voor aankomende week zoeken-vinden. Ga aankomende zaterdag
Graag bericht
bvd
HarryH

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie