Franse Gendarmerie maakt jacht op skidieven

Rogier op 25 januari 2010· 7 reacties

Het lijkt een opkomende rage: gehuurde ski’s als gestolen opgeven en ze zelf houden. De Franse politie doet er echter alles aan om fraudeurs hard aan te pakken.

Diefstal
De laatste jaren lijkt er een trend te ontstaan van skiërs die hun ski’s als gestolen opgeven bij de politie en bij de skihuur en als het ware zelf deze ski’s stelen. Het lijkt een makkelijke (doch oneerlijke) manier om goedkoop aan een paar ski’s te komen. Gelukkig laat de Franse Gendarmerie het er niet bij zitten.

Proces verbaal
Als er bij het proces verbaal enige twijfel is dan laat de gendarmerie het niet na om op onderzoek te gaan. Verdachte skiërs worden zelfs gevolgd.
Afgelopen week zijn er in Les Orres en in Chateau Queyras twee skiërs opgepakt met de zogenaamd gestolen ski’s onder hun voeten. Deze fraudeurs kunnen zeer zwaar veroordeeld worden.

Straf
Personen die frauderen met skidiefstal kunnen in Frankrijk worden gestraft vanwege: Oplichting ,waar in theorie tot vijf jaar cel gegeven kan worden. Voor het opgeven van een niet gebeurd misdrijf: tot 6 maanden cel en 7500 euro boete. Een openbare aanklager heeft duidelijk gemaakt dat hij er alles aan doet om financieel zware straffen op te leggen tegen ‘deze schandeleuze praktijken’.

Winkels
Gestolen huurmateriaal is een hoge kostenpost voor skiwinkels. Een verzekering tegen diefstal is erg duur en kleinere winkels kunnen dit vaak niet betalen.

Buitenlanders
Volgens capitaine Jean-David Jaillet, de commandant van de Gendarmerie in Briançon doen veel buitenlanders vals aangifte van diefstal van hun eigen ski’s om zo verzekeringsgeld te innen. Samen met verschillende korpsen opperde hij dat controles langs de wegen bij de mogelijkheden horen om dit type misdaad tegen te gaan.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heel erg goed dat ze dit doen, bij mij zijn vroeger meerdere keren ski’s gestolen, zelfs een x 1 ski terwijl de ander er toch echt bij stond!
Sindsdien doen wij met onze skigroep altijd onze ski’s per stuk ergens neerzetten samen met 1 van een ander van de skigroep, dan wordt het toch al een stukje moeilijker zoeken voor die gasten.

die van mijn vader ook een keer gestolen in la norma

Tot zover nog niet meegemaakt. Gewoon een slotje gebruiken. Ik gebruik een slotje van Burton om mijn ski’s vast te zetten. Easy, no worries.

Ik gebruik ook altijd een kabelslotje, zo’n kleintje (kun je tegenwoordig overal kopen, zowel in Nederland als in de Alpen). Het voelt wel veilig, maar als ze een klein tangetje bij zich hebben ben je toch de klos. Als dat gebeurt moet het toch al georganiseerde criminaliteit zijn. Ik heb het slot vooral om mn snowblades niet kwijt te raken tussen de gewone ski’s. Nog een tip om diefstal te voorkomen: wissel één ski met je partner. Zo hebben ze nooit een compleet paar, dat is al een stuk minder aantrekkelijk. Moet je ze natuurlijk niet naast elkaar zetten maar dat spreekt voor zich.

Al jaren geleden werden in oostenrijk onze spullen onder onze neus weg gejat. Die vent beweerde dat het zijn spullen ware. hij reed met een busje rond en jatte als wat los en vast zat. het busje had een Frans kenteken. bijzonder hè.

Bij Toilet bezoek werden mijn handschoenen gestolen. Te gek gewoon

Ik vind het met huurskies skieen over het asfalt, wat in Val Thorens gebeurt tijdens de Dutchweek, zeker zo misdadig. Ook al worden de skies volgend seizoen vervangen, spullen van een ander mol je niet.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie