Alpenweerpraat: winters weekend

Roel op 27 januari 2010· 8 reacties

De lichte sneeuwval van gisteren heeft de condities weer wat verbeterd. In Oostenrijk viel gemiddeld 5-10 cm, in Zwitserland en Italië was het niet meer dan een paar cm. Vanochtend zag dit bergkruis (Kneifelspitze) in het Bergtesgadener Land (D) er zo uit.

Morgen sneeuw
Vandaag is er nog weinig aan de hand, het is koud en vrij zonnig onder een beschermend hogedrukgebied dat zijn invloed echter langzaam verliest. Morgen heeft het zich teruggetrokken naar de oceaan, een actief frontensysteem maakt hier meteen dankbaar gebruik van. Morgenvroeg sneeuwt het al flink aan de noordkant van de Alpen en die neerslag houdt een groot deel van de dag aan. In de loop van de middag neemt de intensiteit langzaam af door een uitzakkende depressiekern boven Frankrijk. Daardoor draait de wind terug naar het westen en neemt de stuwing iets af. Hiernaast de verwachte sneeuwhoeveelheden tot en met vrijdagochtend in het oostelijk Alpengebied.

Winters
Vrijdag trekt het laag via Duitsland naar het oosten en bereikt een nieuw sneeuwgebied de Zwitserse en Franse Alpen. Dan juist hier flink wat sneeuw. In de loop van de dag is het laag zo ver naar het oosten getrokken dat de stroming weer naar het noordwesten draait en ook Oostenrijk weer sneeuw krijgt.

Dit stuivertje wisselen zien we het hele weekend. Over het algemeen blijft er veel bewolking met van tijd tot tijd sneeuw, de ene keer wat meer dan de andere. De kans op zon is het grootst in de Italiaanse Alpen al is het er bitterkoud.

Zeer koud
Dit sterk wisselvallige winterse weer houden we begin volgende week. Bij een naar noordoost draaiende wind wordt het nog iets kouder, vooral aan de noord- en westkant van de Alpen valt maandag en dinsdag nog geregeld sneeuw. De Italiaanse en later ook Franse Alpen zien steeds vaker de zon. Dit komt doordat zich een hogedrukgebied vormt iets ten noorden van de Alpen. De kou handhaaft zich daardoor eenvoudig. Dit zien we ook terug in het GFS-ensemble met de verwachte temperaturen op zo’n 1500m hoogte. Deze grafiek voor München is de komende week een goede afspiegeling van de hele noordkant van de Alpen. Let ook op het neerslagsignaal onderin de grafiek, het perspectief op sneeuw blijft aanwezig. Wel moet gezegd worden dat dieper de Alpen in, de hoeveelheid minder wordt door de intense kou.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi roel, bedankt weer voor het mooie sneeuwbericht.
Ik ga in de carnaval naar crans montana,en gaat het daar ook veel sneeuwen?

Ja daar zal ook het nodige vallen. Geen zorgen.

Enig zicht op hoeveelheid sneeuw voor Skigebiet Wilder kaiser? We zitten rond 12 februari voor een week in Soll(bij Scheffau). Tot nu toe valt het wat tegen. De verwachte glijbaan lijkt ook nog wat onzeker wat betreft intensiteit. Een beetje verse sneeuw is nooit weg. Wat denk jij

Hallo Roel, dank voor je dagelijkse duidelijke weerberichten ! Ik vertrek binnenkort naar Obertauern. Denk je dat ze daar ook wat meepakken van de verwachte sneeuw of ligt dit te ver de Alpen in zodar hier de hoeveelheid beperkt blijft tot enkele centimeters.

Morgen gaat er zowel in Obertauern, Söll als in het overgrote deel van Zwitserland en Oostenrijk sneeuw vallen. De glijbaan hapert vrijdag inderdaad, maar ik verwacht tot en met dinsdag toch regelmatig sneeuw aan de noordkant. Op hoogte blijft de stroming namelijk wel degelijk noordwest.

Roel,

Dank voor je reactie…leuk deze manier van interactie. Ga zo door. Ik denk dat veel mensen een plezier aan jouw weerberichten beleven

Zeer zeker! Ik ga aanstaande vrijdag naar Kaltenbach (in het Zillertal) en lees de afgelopen 4 weken elke dag met volle interesse je weerberichten!

herman
er is gisternacht en ochtend een behoorlijk laagje verse sneeuw gevallen in skiwelt. De pistes liggen er perfect bij in scheffau. Heb er vandaag heerlijk geskied.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie