Alpenweerpraat: af en toe sneeuw

Roel op 29 januari 2010· 2 reacties

Langs de Duits-Oostenrijkse grens en aan de noordkant van de Alpen is lokaal flink wat sneeuw gevallen. Vorarlberg en de Allgäu waren toppers waar 30-45cm viel. Op de Grubigstein bij Lermoos 38cm, Jenbach in het Inntal 20cm. In de Kitzbüheler Alpen viel gemiddeld 10-20cm, verder naar het zuiden ‘slechts’ 10cm. Ook Zwitserland deed goed mee, er viel ten oosten van Andermatt gemiddeld 20-40cm. De hoeveelheden komen goed overeen met wat de radar gisteren liet zien. Een paar webcams:

schnep
schnep

Schnepfau, Bregenzerwald

kristberg
kristberg

Kristberg, Montafon

balder
balder

Balderschwang in de Allgäu (D), dit ware Schneeloch zou volgens enkele waarnemers gisteren 50cm gehad hebben

Rustpauze
Vandaag gaat de nordstau liggen en is het meest wisselend bewolkt. Er kan nog wat lichte sneeuw vallen maar veel zal het niet voorstellen. Dit hangt samen met een tijdelijk krimpende wind naar west.

Vanavond en vannacht bereikt een volgend neerslaggebied de Alpen, dan is het meer de beurt aan het westelijk Alpengebied. De noordelijke helft van de Franse Alpen, zeg maar ten noorden van de Maurienne pakt 20-30cm net als grote delen van Zwitserland.

Morgenvroeg trekt de randstoring die hiervoor verantwoordelijk is over Duitsland naar het oosten weg zodat er ook in Oostenrijk weer sneeuw gaat vallen, het westen van Oostenrijk zal 's ochtends sneeuw van betekenis kunnen krijgen krijgen. Later klaart het op steeds meer plaatsen op bij een ijzige wind. Op 2000m gaat het kwik onderuit tot -13 graden.

Zeer koud
De dagen daarna blijft het koud met af en toe sneeuw. We zien een treuzelend lagedrukgebied op de Noordzee liggen dat met een zwakke westelijke stroming vochtige lucht naar de Alpen blaast. Omdat deze lucht van oorsprong nog steeds zeer koud is gaan de temperaturen nauwelijks naar beneden.
Maandag en dinsdag kan deze storing vooral in de Franse en Zwitserse Alpen sneeuw geven. Dinsdag en woensdag zijn die kansen er ook voor Oostenrijk. Hoeveel er gaat vallen is nu nog niet te zeggen.

Later in de week draait de wind terug naar het noordoosten en blijft het koud. Zonaanbidders kunnen in deze tijden beter in Italië zitten. Daar merken ze weinig van sneeuwperikelen en schijnt de zon volop.

Sneeuw onderweg
Dit weekend gaan weer veel wintersporters op pad naar het zuiden. Het wordt een spannende aangelegenheid want alles komt aan op timing. Vandaag zit Frankrijk vol met sneeuwval wat een heenreis vandaag erg hinderlijk maakt. Morgen is dat in wat mindere mate ook op de Duitse autobahnen het geval. De beste tijd om door Duitsland te rijden is waarschijnlijk pas morgenavond maar of je zo lang wil wachten is een andere vraag. Bereid je dus goed voor.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoi Roel,

Je schrijft dat het neerslaggebied morgenvroeg via Duitsland-Oostenrijk naar het Oosten wegtrekt. Ik ga vanavond aanrijden en hoop tegen een uur of vijf - zes om Munchen heen te rijden en dus een uurtje later in Innsbruck te zijn. Zit ik dan midden in het sneeuwfront of gaat dat later gebeuren? Alvast bedankt voor je reactie? Trouwens helemaal top je weerbericht de laatste tijd!

Hoi Walter, de meeste sneeuw valt vannacht en morgenvroeg. Je krijgt er hoogstwaarschijnlijk dus mee te maken. Ga je pas morgenvroeg dan zit je meer in de drukte, ga je vanavond dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de sneeuw, wat heb je liever is de vraag?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie