Alpenweerpraat: condities flink verbeterd

Roel op 31 januari 2010· 5 reacties

Na de sneeuw van gisteren ligt er op veel plaatsen inmiddels een flink pak. Na alle sneeuwval deze week is er op veel plaatsen 30-60cm sneeuw bijgevallen. Hiernaast de hoeveelheid verse sneeuw sinds donderdag in Zwitserland. In de staulagen van de Arlberg en Zentralschweiz kwam er een meter bij.

De storing van vrijdag op zaterdag leverde ook in de Franse Alpen 20-50cm op. Ondanks dat het geen ‘vlekkeloze’ nordstau was komen deze hoeveelheden goed overeen met onze prognoses aan het begin van de week. En we zijn nog niet klaar.

Webcamdag
Onder een zwakke rug van hogedruk krijgen de Alpen vandaag een rustdag, op veel plaatsen komt de zon er af en toe door en er valt slechts een enkele sneeuwbui. Voor het eerst deze winter kunnen toerismebureaus in de noordalpen zonnige én diepwinterse plaatjes schieten. Wij hebben gelukkig de beschikking over mooie webcams:

grimentz
grimentz

Grimentz (Zw.)

oberiberg
oberiberg

Oberiberg (Zw.)

les gets
les gets

Les Gets (F)

kleinwalsertal
kleinwalsertal

Kleinwalsertal (O)

Lagedruk boven de Noordzee blijft opdringerig, dat merken we morgenavond als er aan de noordkant opnieuw wat sneeuw kan vallen door een front dat de Alpen schampt. Sneeuw van meer betekenis verwacht ik woensdag. Een actief lagedrukgebied verschijnt boven Denemarken en trekt langzaam naar de Oostzee. Dan kunnen er aan de noordkant opnieuw grotere hoeveelheden sneeuw vallen (>30cm) bij gematigde temperaturen.

Modellen in clinch
Daarna lijkt er iets te veranderen. De afgelopen dagen heeft het GFS-model compleet overhoop gelegen met UKMO en in wat mindere mate ECMWF. GFS zag de vrieskou in de tweede helft van de week snel terugkeren onder invloed van een aanzwellend Russisch hogedrukgebied, en was daarover tot gisteren zeer eenduidig. ECMWF was al een stuk minder zeker van zijn zaak door afwisselend koude en zachte oplossingen te laten zien. UKMO zag een nieuwe kouinval vanaf het begin al niet zitten en was daar zeer vasthoudend in. Een duidelijk signaal dat we niet konden negeren.

Zachter
Wat dat betreft moet GFS waarschijnlijk diep in het stof bijten want de zachte lucht wint het inderdaad. Vanaf donderdag draait de wind naar het zuidwesten tot zuiden waarmee zachtere lucht de Alpen bereikt. De kans op föhn neemt toe en het kwik stijgt in de dalen tot boven het vriespunt. Mogelijk geeft de zuidwestelijke stroming in Frankrijk en Italië wel toenemende sneeuwkansen maar dat is nog afwachten. Elders komt de winter even op een zijspoor.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel,

Moeten we ons zorgen gaan maken over de hoeveelheid sneeuw die overblijft tijdens de krokus (voor ons van 15 t/m 20 februari in Soll) Of blijft het op de pistes gewoon koud

vorige week in scheffau geweest, voordat de bulk sneeuw was gevallen maar daar hoef je absoluut niet over in te zitten. Super condities en idem sneeuwcondities.

Maar de voorspelde max temperaturen van 3 a 4 graden volgende week en die week erop dan…

@Herman, is nu nog weinig over te zeggen. Tot 15 februari kan nog veel gebeuren. Pistes hoef je je inderdaad geen zorgen over te maken. Die zijn perfect heb ik 2 weken geleden nog gemerkt in Söll, in het dal lag toen slechts 10cm.

Roel en Jo,

Jullie hebben me wat meer gerustgesteld. ;-)

Bedankt voor jullie reacties

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie