Alpenweerpraat: zachte dag

Roel op 04 februari 2010· 7 reacties

Na de overvloedige sneeuwval van gisteren (15-30cm, in de Arlberg tot 40cm) is zachte lucht het Alpengebied binnengedrongen. Dat begon gistermiddag al, achter de sneeuwzone ging het kwik in stijgende lijn waardoor in de westelijke gebieden nog dezelfde dag de dooi intrad. De mooiste plaatjes zijn daarom van gistermiddag.

reit
reit

Schneeloch Reit im Winkl op 696m

dienten
dienten

Dienten am Hochkönig (1071m)

Het is vandaag overal zacht met een vorstgrens die in Frankrijk en Zwitserland stijgt tot ver boven de 2000m. Daarbij waait aan de noordkant een föhn die het lawinegevaar doet toenemen tot niveau 3 of 4. Opgepast dus, hoe aanlokkelijk de verse sneeuw ook lijkt buiten de piste.

Regen overgaand in sneeuw
Vandaag en morgen zien we een diepe depressie liggen ten zuidwesten van Ierland die als motor werkt voor de zuidelijke stroming. Een randstoring behorend bij die depressie koerst vannacht via de zuidfranse kust naar het oosten. Dit betekent dat de bewolking in Frankrijk toeneemt en er vanaf vannacht weer neerslag gaat vallen. Beneden 1700m is dat eerst regen, morgen overdag gaat de neerslag op de meeste plaatsen weer over in sneeuw. Er kan plaatselijk veel sneeuw vallen, vooral in de zuidfranse Alpen. De sneeuw breidt zich morgen over de Italiaanse Alpen uit. Aan de Oostenrijkse en Zwitserse kant zal het met de sneeuw tegenvallen, hier valt slechts een beetje en van tijd tot tijd kan het wat opklaren.

In het weekend wordt weer wat koelere lucht aangevoerd, vooral zaterdag kan daarbij wat lichte sneeuw vallen door een treuzelend laag. Verder komt de zon regelmatig tevoorschijn.

Frankrijk en Italië blijven gevoelig voor sneeuw
Begin volgende week nemen de temperatuursverschillen in Europa toe. Boven Groenland stijgt de luchtdruk waarbij een portie koude lucht over Scandinavië naar het zuiden probeert te stromen. Dit verhindert het doorstoten van oceaandepressies, die zwaaien af naar het zuiden en duiken het Middellandse Zeegebied in. De sneeuwkansen in de Franse en Italiaanse Alpen blijven daardoor aanwezig. In Oostenrijk en Zwitserland is de neerslagkans kleiner en schijnt de zon af en toe. Wat positief is is dat volgens de laatste berekeningen de echt zachte lucht waarschijnlijk buiten de deur blijft. Later in de week wint de kou vanuit het noorden mogelijk zelfs weer terrein.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goedemorgen Roel, Heb jij enig idee wat de föhn zal doen met de sneeuw in het wildekaiser gebied (soll, itter, ellmau enz.) aangezien het daar niet al te hoog gelegen is en ik over 2 weken toch echt wel tot in het dal wil skieen!

Groeten

Hoe schat je de kansen in voor de Italiaanse dolomieten vanaf 13 februari? Meer bepaald Val di Fiemme.
Is er daar nog kans op verse sneeuw?

hoooj

alles kids?

laterzzzzzzz afz. cool meisje

@jeroen, ik ben er begin januari geweest. Alle dalafdalingen zijn ook voor jou gegarandeerd open! Off-piste is wel wat gesmolten maar Oostenrijk bleef vandaag kouder dan Frankrijk en Zwitserland. Verder lijkt de dooi voor volgende week met iedere nieuwe modelrun minder waarschijnlijk. Als de trend doorzet zien we überhaupt geen zachte lucht volgende week. Morgen meer!

@koert, 13 februari is echt te ver weg om iets zinnigs over te zeggen. Eerst volgende week eens aanzien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel,

Zou jij mij kunnen uitleggen, waarom 13 februari te ver weg is, terwijl je wel voor het wilder kaiser gebied die "garantie" afgeeft voor over 2 weken

@herman, jeroen vroeg hoe het met de dalafdalingen zit. Ik heb in januari gezien dat hier een dik pak sneeuw ligt dat nog iedere nacht door sneeuwkanonnen wordt aangedikt. Dus die garantie geef ik wel af. Hoe het weer over 2 weken wordt kan ik helaas niet zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

bz na gd hr ej kt ku lip ok bnmv, …xcb jfn u fvnj nj vjm nm vj jk vjc v vj vjv vb ncb mhc jhdcnc ncjc ccjcnncccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccsdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd domoor

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie