Donderdag materiaaldag: Toerskimateriaal

Rogier op 04 februari 2010· 2 reacties

Wie graag de rust buiten de pistes opzoekt en het liefst in ongeprepareerde sneeuw naar beneden skiet zal al toerskiënd zeker aan zijn trekken komen. Om te toerskiën is speciaal materiaal nodig. Een korte inleiding in toerskimateriaal.

Het idee
Het idee van toerskiën is heel simpel: “earn your turns” wie naar beneden wil skiën moet eerst zelf omhoog lopen. Door de jaren heen is er een keur aan materiaal op de markt gekomen om het omhooglopen zo comfortabel mogelijk te maken zonder in te boeten op ski plezier tijdens de afdaling. Om te kunnen toerskiën is een volgende basisuitrusting nodig: toerski’s, toerskibindingen, toerskischoenen, skivellen en lawinemateriaal.

Toerski’s
Elke ski waar een willekeurige binding op gemonteerd kan worden kan als toerski worden gebruikt. Echter, hoe zwaarder de ski hoe vermoeiender het omhooglopen zal zijn. Ook heeft het natuurlijk weinig zin om een echte piste ski als toerski te gebruiken. Veel merken brengen tegenwoordig speciale lichte toerski’s op de markt. Met moderne technieken lukt het heel goed om goede lichte ski’s te maken waar heel behoorlijk mee geskied kan worden. Speciale toerski’s zijn vooral ideaal voor skiërs die lange tochten in het voorjaar maken waar de sneeuw vaak relatief hard is (weinig diepe poeder). Wie kortere tochten maakt kan er ook over nadenken om een lichte freeride ski op te tuigen met een toerbinding. Bedenk wel dat elke ski in de winkel ‘licht’ genoeg aanvoelt en eenmaal tijdens de tocht snel ‘zwaar’ is.

Bindingen
Toerskibindingen zijn bindingen waarbij de skischoen-hiel losgeklikt (loopstand) kan worden. Hierdoor is het mogelijk om de ski eenvoudig naar voor te schuiven. Toerskibindingen zijn grofweg in twee types te verdelen: de ‘puntjes-binding’ en de standaardbinding. De zogenaamde ‘puntjes-binding’, bij toerskiërs bekend als low-tech binding, is een zeer sterke en vederlichte toerbinding. Voor deze binding is het wel van belang om speciale toerskischoenen te hebben. De schoen wordt met kleine pinnetjes voor en achter vast gezet. Dit is ‘de’ binding voor hen die graag lange tochten maken. Ook gebruiken veel ‘freeriders’ deze bindingen omdat er zo, dankzij de lichtere binding, met zwaardere ski’s getoerd kan worden.
De standaard binding is in feite een gewone skibinding, althans de schoen klikt op een zelfde manier in de binding als bij een normale binding. Maar ook hier is de hiel natuurlijk los te koppelen. Het nadeel van deze bindingen is duidelijk het gewicht. Het voordeel is het ‘instap’ gemak en de DIN veiligheid die bijna zo goed is als op standaard bindingen.
Kortom voor lange tochten een ‘puntjesbinding’ en voor die kortere tochtjes boven een skigebied een standaard toerbinding.

Toerskischoenen
Toerskischoenen moeten licht zijn, een ‘echte’ loopstand hebben en makkelijk en snel strak te zetten zijn. Ook is een belangrijk punt bij toerskischoenen dat ze een echte loopzool hebben, waarmee veilig ‘gewandeld’ kan worden. Toerskischoenen zijn om die reden helaas totaal ongeschikt voor alpiene ski bindingen. De betere toerschoenen zijn uitgerust met ‘gaatjes’ voor de ‘puntjesbindingen’. Moderne toerschoenen zijn even precies en stijf als high-end piste schoenen. Koop toerskischoenen niet te krap, deze schoenen mogen iets ruimer zitten dan normale skischoenen.

Toerskivellen
Vroeger werden skivellen van zeehondenhuiden gemaakt, die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig worden deze zelfklevende vellen van nylon en geitenhaar gemaakt. Al deze ‘haartjes’ staan in één richting, zo is het mogelijk om zonder veel weerstand omhoog te glijden terwijl de haartjes het ongewild terugglijden voorkomen. Moderne vellen zijn (makkelijk) op de maat van je ski’s te snijden. Normaal doen skiwinkels dit als service bij de aanschaf van de vellen.

Overig
Verder heeft een toerskiër een goede rugzak, skistokken met brede tellers, EHBO set, lawinemateriaal en eventueel stijgijzers en een pickel nodig. Ook zijn harscheisen aan te raden, dit zijn ijzers die aan de binding vast te zetten zijn waarmee je meer grip hebt in harde sneeuw.
Verder is goed ventilerende (de klim is warm) maar warme kleding nodig, een zonnebril (naast een skibril) en een goed drinksysteem. En enkele blarenpleisters kunnen ook goede diensten bewijzen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Rogier,

Ik heb ook plannen om zo nu en dan eens te gaan touren, maar blijf ook nog op de piste (of off-piste) met de family. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een tourski+binding die ik ook op de piste goed kan gebruiken. Nu is mijn gewicht ook nog aan de hoge kant (100KG), dus ik weet niet of dat nog een rol speelt bij de keuze.

Heb jij misschien nuttige tips?

Groet,

Alex (Twitter => @Spookjuh)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie