Alpenweerpraat: vanuit het westen sneeuw

Roel op 05 februari 2010· 11 reacties

Inmiddels is de bewolking toegenomen en valt er in de Franse en Zwitserse Alpen neerslag. Op het Europese radarbeeld is te zien welke neerslagzone er voor vandaag op het programma staat.

Omdat de temperaturen in de dalen boven het vriespunt liggen valt er eerst op veel plaatsen wat regen. Vanmiddag wordt dat op steeds meer plaatsen sneeuw door het binnendringen van koelere lucht. Dan breidt de sneeuw zich ook uit over grote delen van de Italiaanse Alpen, Osttirol en Karinthië doordat een apart laag in de Golf van Genua naar het oosten beweegt. In dit hele gebied gaat 10-30cm sneeuw vallen, plaatselijk nog wat meer. Ten noorden van de Alpenhoofdkam kan vanmiddag ook wat sneeuw vallen maar de hoeveelheden hier zijn relatief gering.

Verzachting van de baan
Zaterdag krijgen de Franse Alpen er nog wat sneeuw bij door een tweede storing die in de loop van de dag samensmelt met het Genualaag. Ook elders kan dan nog wat sneeuw vallen bij een aantrekkende oostelijke wind. Zondag en maandag schijnt op veel plaatsen de zon. De temperaturen in de dalen liggen aanvankelijk iets boven het vriespunt maar laten geleidelijk een dalende trend zien. Van de verzachting komende week waar enkele dagen geleden nog sprake van leek te zijn is namelijk bar weinig over. Dat is alleen maar goed nieuws, afgezien van de zonnestraling die in februari toch wat sterker is dan een maand geleden zal er daardoor weinig sneeuw smelten.

Kijken we naar de luchtdrukverdeling volgende week dan zien we oceaandepressies via Spanje naar de Middellandse Zee trekken. Iets te zuidelijk om het weer in de Alpen echt te kunnen beheersen. Uitlopers hiervan kunnen de zuidalpen dinsdag wel raken zodat er in Frankrijk en Italië dan wat sneeuw kan vallen. Oostenrijk en Zwitserland hebben hier waarschijnlijk minder last van met af en toe wat zon.

Koudeput
In de tweede helft van de week wordt het weer kouder. Een Groenlands hogedrukgebied komt naar het zuiden afzakken. Vanuit Scandinavië komt een koudeput - een laag gevuld met flinke kou in de hogere luchtlagen - dichterbij waarbij de stroming terug naar het noordoosten draait. Op deze kaart voor donderdag is de koudeput te zien aan de blauwe kleur. Er komt een ijzige noordooster te staan die de temperaturen niet meer boven het vriespunt laat komen. Op 2000m daalt het kwik beneden -10. Af en toe kan er wat sneeuw vallen maar er is ook ruimte voor de zon. De meeste kans op zonneschijn is er in het hooggebergte tegen de Alpenhoofdkam aan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fantastisch! Vandaag alleen nog die lange rit naar de Savoie maken en dan staat ons weer een heerlijke week te wachten! Ik las trouwens dat er gister iig zes lawine-doden te betreuren waren in Oostenrijk. Hoe is het lawine-gevaar in Frankrijk? Is offpiste een no-go area?

Wil ik ook graag weten.

ijskorst + nieuwe sneeuw geeft slechte aanhechting van de verschillende lagen…

hey roel, kun je nog iets specifiek zeggen over lech am arlberg voor volgende week woensdag tm zondag? geldt ook hier afwisselend wolken, zon en sneeuw?

In Frankrijk viel het met het lawinegevaar mee doordat daar woensdag weinig sneeuw is gevallen. Oostenrijk had föhn na sneeuw, dat is altijd link. Na vandaag stijgt ook het lawinegevaar in de Franse Alpen weer iets maar waarschijnlijk minder dan in Oostenrijk.

@izaak, yep.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hey Roel, kun je al een voorzichtige prognose geven van de vooruitzichten van 12-02-2010 tot 20-02-2010
Dank je

Roel, wat wordt precies bedoeld met de ALPENHOOFDKAM ?

gerard, kijk even op dit blogje: https://www.wintersport.nl/weblog/1053/noord-_en_zuidkant_al…

@piet, verder kijken dan 5-7 dagen vooruit is deze winter een zeer hachelijke zaak. Dat heb je de afgelopen week misschien wel gemerkt toen de modellen bijna dagelijks iets anders voorschotelden. Over de periode vanaf 12 februari kan ik daarom nog weinig zinnigs zeggen. Het hangt allemaal samen met de sterk geblokkeerde atmosfeer deze winter (= oorzaak koude weer) waar de modellen erg veel moeite mee hebben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

dat wordt een goed begin voor de carnavals/krokus vakantie denk ik.

Gerard, je capslock staat aan!

Op deze site kun je het zelf bekijken.
16 dagen vooruitblik
http://www.weer.nl/nl/home/weer/weerkaarten/professioneel_nc…

ik las pas iets over 1 dag skieen in b.v.OOSTENRIJK .WEET U DAAR IETS VAN GROET KLAAS

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie