Alpenweerpraat: sneeuwbuien

Roel op 12 april 2010· geen reacties

Het weekend stond in het teken van sneeuwbuien en felle opklaringen zoals hier in Radons (CH). Er ontstonden dan ook grote verschillen qua beleving. Piemonte en de gebieden die langs de Alpenhoofdkam liggen (vooral in Oostenrijk) hadden te maken met stuwingsneerslag. Met een doorstaande noordoostenwind werd vochtige lucht tegen de Alpen gedrukt waardoor het van tijd tot tijd sneeuwde.
In de andere gebieden kwamen opklaringen voor, achter de hoofdkam bleef het vaak helemaal droog. We zien het allemaal op de satellietbeelden. Let vooral op de opeenhoping van wolken op de grens van Frankrijk en Italië.

images.php
images.php

Vanaf tijdelijk meer sneeuw
Een winters hogedrukgebied boven het noorden van Europa is verantwoordelijk voor het schrale weer. Vanuit het oosten van Europa wordt ook deze week nog vrij koude lucht aangevoerd. Uit de wind is het echter goed toeven, ook op de pistes. Vooral in de middag als de temperatuur wat oploopt ontstaan stapelwolken die voor sneeuwbuien kunnen zorgen. De zon laat zich echter ook goed zien.

Door een opdringerig lagedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied kan het van dinsdag op woensdag ook wat langer sneeuwen, vooral in Oostenrijk. De sneeuwgrens ligt rond 1000-1200m maar als de neerslag het uithoudt tot in de nacht dan kan het ook in de dalen wit worden.

De rest van de week laat weinig verheffends zien. Vanaf donderdag wordt het vanuit het westen wel wat zachter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie