Lente verder weg dan ooit

Roel op 12 mei 2010· 2 reacties

Sinds het begin van deze maand is het weer in de Alpen maar ook in de rest van Europa compleet van slag. Het begon met grote hoeveelheden sneeuw in de Pyreneeën en delen van Frankrijk en Spanje. Later verplaatste dit zich naar de zuidkant van de Alpen waar vanaf 2000m in korte tijd lokaal meer dan een meter sneeuw viel .

Zwaartepunt verplaatst zich
Sinds 1 mei is er in het Zwitserse Tessin zelfs 200 tot 400mm neerslag gevallen. Hogerop voor een groot deel als sneeuw. Intussen is het half mei en van lenteweer is nog steeds geen sprake. Sterker nog, er staat de Alpen nog veel (ellende) te wachten. Ditmaal in de oostelijke Alpenhelft.

Alles hangt samen met koude lucht die over de oceaan naar het zuiden afzakt, en daar in aanraking komt met veel warmere lucht boven het zuiden en oosten van Europa. In het weekend verplaatst het grensvlak van beide luchtsoorten zich wat naar het oosten. Het slechte weer verplaatst zich daarmee ook naar het oosten.

Een klassieke Vb-lage (spreek uit Vijf B) dient zich daarmee aan. Dit fenomeen staat bijna gelijk aan water- of sneeuwoverlast in Midden-Europa. Toegespitst op de komende dagen trekt een Franse depressie zaterdag via Italië naar de Balkan wat de weg vrijmaakt voor zeer vochtige lucht die tegen de noordkant van de Alpen wordt geblazen. Omdat de neerslag dagenlang gaat aanhouden gaat dit in Oostenrijk, dicht tegen de depressiekern, veel overlast geven.

Rmgfs144sum
Rmgfs144sum

De berekende neerslaghoeveelheden (hierboven GFS) liegen er niet om. Tot en met dinsdag valt er in het oosten van Oostenrijk lokaal meer dan 200mm. Sneeuw valt er ook, vanaf 2000m wordt het diepwinters maar de lagergelegen gebieden zullen moeten opletten voor wateroverlast en aardverschuivingen. We gaan het zien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Kijk, dat is nu goed nieuws om straks in juli nog goed zomer te skien op gletsjer

Wat heeft dat voor consequenties voor het veilig lopen van de TMB?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie