Mini-helikopter voor zoeken lawineslachtoffers

Rogier op 01 juni 2010· geen reacties

Vijf machinebouw studenten hebben een kleine helikopter gebouwd die helemaal zelf lawine slachtoffers kan lokaliseren. Deze helikopter is opgevouwen niet groter dan een frisdrank fles. Een nuttige aanvulling voor reddingen of onnodige ballast?

Ijsvogel helikopter
Hun Alcedo»-Heli (ijsvogel-heli) is opgevouwen een vrij klein apparaat, ongeveer de grote van een 1,5 liter frisdankfles, en kan dus aan een rugzak worden bevestigd. Op het moment dat een skiër in een lawine komt wordt deze ‘Drone’ vrijgelaten en vliegt al zoekend over de lawine heen totdat hij een slachtoffer vind. Op het moment dat de heli een slachtoffer heeft gevonden gooit hij een rookpatroon af. Hij kan in totaal 4 rookpatronen afgooien en bij een eventueel vijfde slachtoffer land de heli op de plek van het vijfde slachtoffer.

Lawinepieps
Laat het duidelijk zijn, de Drone zoekt natuurlijk lawinepieps signalen, dus ook (maar dat hoort ook gewoon zo) met dit zoek apparaat zijn lawinepiepsen van belang. Zoals zo vaak gezegd moet natuurlijk iedere skiër of snowboarder die off-piste gaat zijn uitgerust met de lawine drie eenheid, lawinepieps, schep en sonde.

Snel en geen stress
Het grote voordeel van deze helikopter is het feit dat deze snel kan vliegen, geen last heeft van stress, angst of van het soms lastige en steile terrein. De heli is vele malen sneller dan zoekers te voet. Zeker in lawineterrein, waar grote blokken sneeuw lopen zeer lastig maakt.
Natuurlijk is het gebruik van zo’n helikopter ook een stuk veiliger: de redders hoeven zelf niet te lang in het eventueel nog steeds gevaarlijk terrein te begeven. Ook is het mogelijk, terwijl de helikopter zoekt, reeds schep en sonde uit te pakken en klaar te maken, evenals het bellen van de reddingsdienst.

Duur en extra
Het nadeel zijn de kosten, zelfs als deze heli in productie zou komen kost deze nog duizenden euro’s. En de vraag is natuurlijk ook of we vanaf nu met pieps, schep, sonde, ABS, helmen, avalung, en helikopter op pad moeten. (Een voordeel we zullen dan zo zwaar beladen zijn dat we nooit in het lawine terrein terecht zullen komen)

Voor de profs
Voor de bergredding, pisteurs, skigebieden en pro-skiërs (die in hun eentje enorme wanden af skiën) zou deze heli natuurlijk heel wat tijdswinst kunnen leveren in geval van een lawine. Al met al denk ik dat deze Drone zeker zijn plek heeft bij professionele reddingsteams en in skigebieden waar de redders soms pas na een ongeluk aankomen, deze helikopter kan dan zeer snel worden ingezet en zeker levens redden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie