Sneeuwopwekkers Olympische spelen 2014

Rogier op 24 juni 2010· 5 reacties

null

De organisatoren van de Olympische spelen in Sochi, Rusland, overwegen het gebruik van Cloud-Seeding, het kunstmatig maken en activeren van wolken voor neerslag, of het achterwege blijven regen. Dit om sneeuwloze situaties te voorkomen zoals afgelopen jaar in Vancouver.

Vrachtwagens en helikopters
Cypress Mountain de laagste berg in Vancouver had afgelopen Olympische spelen veel last van regenval waardoor er op deze berg (waar onder andere de boardercross werd gehouden) er slechte sneeuwcondities waren. De sneeuw die er lag was voor het grootste deel gebracht door vrachtwagens en helikopters.

Zilverjodide
Het is mogelijk om wolken in neerslag te laten overgaan door er zilverjodide in te ‘schieten’, hiermee is het mogelijk om neerslagloze wolken te laten sneeuw als het koud genoeg is, en als het te warm is, is het mogelijk een naderende regenbui ergens anders te ‘legen’. Op deze manier wil Sochi zorgen voor voldoende sneeuw en tevens zorgen dat de sneeuw niet wegspoelt zoals afgelopen jaar in Vancouver.

null

China
In veel landen word deze techniek al gebruikt zo ook in China (zie hier). China gebruikte deze techniek ook om mooi weer te garanderen in Beijng. De vraag is welke gevolgen het zeer vervuilende zilverjodide op de natuur heeft als het op deze manier gebruikt wordt. Ook is de vraag of het ingrijpen in weerssystemen een slim idee is? Het op deze manier opwekken van sneeuw zou wel eens de toekomst van moderne ‘sneeuwval’ kunnen zijn. Of zou het zo’n vaart niet lopen.

Ecologie
Sowieso staan de geplande Olympische spelen in Sochi niet als heel ecologisch bekend. Dr Sergei Volkov, een ex-medewerker van de Sochi-games zegt dat de opbouw van deze spelen gaande is zonder te kijken naar de geologische en ecologische gevolgen. Vanwege deze uitspraken verkeerd hij nu in ballingschap buiten Rusland, bang op opgepakt te worden. En het WWF gaf in een internationaal persbericht het volgende te kennen: “preparation for the Olympics is out of control, construction is of poor quality and vast damage to the environment has already been done”.

Is het belangrijk om hier rekening mee te houden? Is het cloud-seeding een stap in de goede richting (altijd sneeuw, nooit regen in skigebieden?) Of hoort de natuur gewoon zijn gang te gaan. Wat is jullie mening?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Wat een moeilijke vraagstelling. Lokaal kan het controleren van de neerslag natuurlijk erg prettig zijn. De vraag is echter in hoeverre dit effect heeft op de grotere kringloop van neerslag en verdampen wanneer dit op grotere schaal toegepast gaat worden.
Stel Zwitserland zorgt er voor dat de neerslag (regen) niet in eigen land valt maar richting Oostenrijk gaat. Oostenrijk op haar beurt doet hetzelfde waardoor het in Tsjechië met bakken uit de lucht komt… met alle gevolgen van dien.

Waarom moet men altijd ingrijpen? Laat de natur zijn/haar gang gaan en leer te accepteren dat als je een buitensport doet je afhankelijk bent van het weer. En ja… soms is dat balen als je vakantie hebt en het regent terwijl het normaal gesproken mooi weer zou "moeten" zijn. Maar ja je kan ook binnen gaan badmintonnen heb je niets met het weer te maken.
En over de Olympische Spelen,… niet te begrijpen hoe een land als Rusland wat diep in de shit zit op álle fronten die toegewezen krijgt. Olympisch Comité leeft in een eigen wereld wars van de realiteit. Corrupt gebeuren wat zichzelf lekker instant houdt.

omg, gaat dat al zover? M.i. moet je aan de natuur niet gaan lopen sleutelen uit commerciële belangen.
Nog even en ze lopen te klooien met de zwaartekracht bij het schansspringen…

Ik vind het diep treurig dat we het ons überhaupt afvragen. Je moet met je tengels van dit soort gevaarlijke spelletjes afblijven.

Ben er zeker geen voorstander van.
Zo krijgt sneeuw een vieze bijsmaak (in ieder geval figuurlijk).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie