Sinds het begin van vorige eeuw werd er op steeds grotere schaal geskied. De eerste ‘officiële’ skigebieden openden net na 1900. Montgenevre op de Frans Italiaanse grens was het eerste commerciële skigebied in de Alpen in 1909. Een skifilm uit 1909 is een van de eerste echte skifilms ooit.

Der weiße Rausch – neue Wunder des Schneeschuhs
Deze film gemaakt door de Duitse Arnold Fanck geeft een ongelofelijk beeld van de skikunsten die reeds in 1931 vertoont werden. Het skiën is zeer goed, en wie goed kijkt ziet zelfs een paar twintips voorbijkomen in deze film, inclusief een paar indrukwekkende (vanuit stilstand) 180 sprongen. En al het skiën, en zeker het skiën in de poeder is indrukwekkend te noemen als je de ski’s en schoenen van toen bekijkt.

Het verhaal
Het verhaal van de film is echter erg zwak en doet de film helaas geen goed. Maar wie daar doorheen kijkt en naar de skibeelden kijkt heeft een heel vermakelijk uur voor de boeg. Alhoewel het verhaal erg zwak is doet het me denken aan de Apocalypse snow films, de beroemde Franse ski-cult-films. (zie hier)

Moeilijkheden
Maar zoals bij bijna alle Duitse filmmakers die rond de wereldoorlogen werkte, gaan er veel verhalen en geruchten de rondte. En ook Arnold Fanck en de beroemde hoofdrolspeelster van deze film (beter bekend als filmmaakster) Leni Riefenstahl hebben in de tweede oorlog voor het Nazi regime gewerkt. Alhoewel Arnold Fanck daar pas in de oorlog mee begon en in de Nationaal socialistische periode voor de oorlog absoluut niet samen wilde werken met Goebels. Kijk hier voor meer informatie.
Maar hoe dit ook precies is gelopen, deze film in 1931 gemaakt geeft een fantastisch tijdsbeeld van het vooroorlogse skiën.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ja, Jah auch im 1931 Fette Pulver!!! Scheiss Geil!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie