Meer treinen naar Alpen deze winter

Rogier op 26 augustus 2010· 6 reacties

Komende winter zullen er meer nachttreinen naar de Alpen worden ingezet dan voorgaande jaren. Vooral richting Oostenrijk zullen er meer treinen rijden. Met de trein richting de Alpen heeft vele voordelen.

Vanaf half december
Vanaf 18 december gaat de eerste trein richting Oostenrijk rijden. Euro-Express Treincharter (EETC) zet vanaf die datum de speciale skitrein in. Er zullen meer wagons rijden dan afgelopen jaren in deze speciale skitrein naar het Oostenrijkse Zell am See. Ook zal er een speciale trein rijden op elke woensdag. Maar je hoeft natuurlijk niet per se met de skitrein mee om in de bergen te komen. Veel standaard diensten brengen je ook gemakkelijk in de Alpen.

Frankrijk
Ook Frankrijk is per trein makkelijk te bereiken. Bijna elke reis begint met de Thalys richting Parijs waarna je overstapt, vaak met de metro, naar een ander station. Bijna elk skigebied is goed te bereiken met de trein, vaak zijn er directe busverbindingen naar de gebieden toe. Ook veel reisaanbieders en hotels halen reizigers zonder problemen van de trein op.

Voordelen
Zelf ben ik gek op de trein, het geeft mij een heerlijk ‘reis-gevoel’. Het voordeel is dat je lekker uitgerust op je bestemming aankomt en zeker nachttreinen zijn uiterst comfortabel. Ook valt de prijs van een treinticket hartstikke mee als je op tijd begint met boeken. Een retourtje voor twee mensen zal met de trein goedkoper zijn dan dezelfde reis met de auto.
Ook heb je geen problemen met kettingen, sneeuwbanden en hoge bergpassen.

Nadelen
Natuurlijk heeft de trein ook nadelen, ten eerste is er het probleem met overstappen. Zeker voor mensen die hun eigen ski’s meenemen is de metro reis door bijvoorbeeld Parijs zeker geen pretje. Laat staan voor skiërs en boarders die meer dan een paar latten meenemen. Maar ook simpelweg op een verlaten station op je aansluitende trein wachten is midden in de nacht geen pretje. Verder is treinreizen weinig flexibel en heb je geen vervoer op locatie.

Toch…
Toch is de trein een heel aardig alternatief voor wintersporters om op de plek van bestemming te komen. En wie graag een rustige reis wil (weekend skiërs?) heeft met de trein een goed en milieu vriendelijk alternatief.

Wie van jullie is al wel eens met de trein op wintersport geweest? Goede en slechte ervaringen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hoi Rogier,

Ik vind dit een zeer interessante optie, maar het plannen van een treinreis met de normale diensten ervaar ik als vrij lastig.

Heb jij toevallig nog adviezen over hoe je dit het beste kunt aanpakken?

Groet,
Simon

Hoe doen de meesten het met vervoer op locatie? Gewoon met de bus naar de pistes? Auto huren?

Het boeken van treinen is inderdaad niet het meest makkelijk, vooral omdat veel skigebieden naast kleine treinstations liggen, dat maakt het gebruik van internet bijna onmogelijk, mijn tip hiervoor ga naar een groot treinstation met international loket en laat je hier helpen. Mijn ervaring is dat je hier goed en vakkundig wordt geholpen!

Verder vervoer ter plaatse: de skibus! Auto huren is snel een kostbare grap voor weinig kilometers en nut.

Mijn ervaring met de trein is een combi ervaring, ben nu al een paar keer met het vliegtuig naar bv. Geneve of Basel gegaan en daarvandaan met een speciaal ticket van de zwitserse spoorwegen naar de eindbestemming gegaan. De vliegreis is heel betaalbaar als je het ruim van te voren boekt met bv. Easy-jet en het trein ticket is per internet ook met voordeel te boeken. Het is mij tot nu toe uitstekend bevallen! geen gedoe met autobanden/kettingen, slechte rijomstandigheden, files etc. ik ervaar de reisdag ook al als een echte vakantie dag en kom uitgerust aan en weer thuis.

naar de Franse Alpen rijdt op zaterdag ook een speciale ski-thalys, rechtstreeks dus zonder overstap in parijs

Diverse malen gedaan, prima bevallen

Wintersport met de trein? Ik vind het super!!! Helemaal als je naar Zwitserland gaat.
Vorig jaar ging me auto stuk een dag voor vertrek. Toen snel een ticket naar Basel gekocht. En zodra je in de Zwitserse treinen zit, zit je gebakken. Wat een service hebben die gasten. Zou hier nog wel een heel mooi verhaal neer kunnen zetten over een gratis overnachtiging die ons werd aangeboden door de Zwitserse spoorwegen vanwege opgelopen vertraging in Duitsland!
Een andere keer een rondtocht gemaakt door Zwitserland: Basel - Grindelwald - Andermatt - Geneve. De stations van Grindelwald en Andermatt liggen gewoon in het dorp! Is allemaal goed te doen dus.
Afgezien van de prijs zou ik graag met de trein gaan: Met 3 man in de auto is stukken goedkoper!

Als het goedkoper zou zijn, zou de trein me voorkeur hebben!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie