Winter tot op 1100m

Roel op 01 september 2010· 18 reacties

null

We hebben een heerlijk winters voorproefje gekregen de afgelopen dagen. Tot 60cm is er gevallen op de hogere toppen, maar ook op 1100m werd het tijdelijk wit. Het begon allemaal met een prachtige depressiekrul boven Duitsland afgelopen maandag. Gevuld met een ijskoude bovenlucht zette deze koers richting Balkan waarmee de Alpen op ramkoers kwamen te liggen met een noord(west)elijke stroming: nordstau

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Zwitserland en vooral Oostenrijk hadden er last van. De ‘Wintereinbruch’ is een Duitse toeriste zelfs fataal geworden toen ze, waarschijnlijk onvoldoende voorbereid, maandag laat in de middag met haar groep werd overvallen door een sneeuwjacht. De sneeuwgrens zakte in de nacht van maandag op dinsdag verder en daalde plaatselijk naar 1100m zodat het op veel meer plaatsen tijdelijk wit werd, zoals hier in Gerlos.

Nog twee impressies uit Serfaus waar het januari leek, en Kühtai waar twee koeien (jaja) verdwaasd rondlopen.

(foto: Seilbahn Komperdell / Thomas Schnegg)

De zomer is overigens belachelijk nat verlopen in delen van de Alpen. In het noordoosten van Zwitserland, Vorarlberg en in de Allgäu (Beieren) is sinds juni in 3 maanden tijd lokaal meer dan 1000mm regen gevallen. In Nederland zitten we over een heel jaar op gemiddeld 750-800mm. De komende dagen kan men eindelijk opdrogen want er volgen een aantal mooie zachte nazomerdagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Er staat me iets bij dat dat vorig jaar rond deze tijd, of wellicht iets later, ook het geval was. Zo aan het einde van de zomer opeens de "Wintereinbruch". Klopt dat?

De ijsmassa op de noordpool is terug aan het groeien. Vandaag zo’n 9000m² erbij gekomen. ;-)
En in de vooruitzichten zie ik dalende temperaturen voor eind september. Het is nog ver. Maar de winter gaat op grote hoogte eerste maal toeslagen.

@Sandor, misschien bedoel je 3-7 september 2007? Toen was het echt extreem met nog lagere sneeuwgrenzen en nog meer sneeuw.

@Carl, volgens mijn informatie is het nog niet zover. We zitten nog steeds in een negatieve lijn qua ijsoppervlak. Het omslagpunt kan wel snel komen. (

null
). Welke bron gebruik jij?

Carl , op welke website zie je dit ?

http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm…

deze website. Vandaag is de ijsmassa terug iets kleiner geworden.
Maar als je de grafiek bekijkt,is het aan het kantelen.

je kan op de grafiek klikken,dan krijg je het in groot formaat. Duidelijk af te lezen.

Ik word er echt wild van, om deze beelden te zien. Sneeuw, op welk tijdstip ook en ongeacht de gevallen hoeveelheid, het bekoort mij steeds ! Het geluk, om sneeuwval te beleven in het midden van de zomer heb ik helaas nog niet kunnen ervaren !
De sneeuwval van eind augustus hing eigenlijk in de lucht. Toen ik de prognoses bekeek (ik ben professioneel meteoroloog), wist ik reeds dàgen op voorhand dat dit stond te gebeuren…

Dag Roel,kan je al iets meer zeggen over de grote kern die zich ontwikkeld in het noorden.
De laatste kaarten van wetterzentrale zien er wel schitterend uit. Inval vanuit het noorden. Temperaturen die naar beneden duiken. En op de laatste kaarten zelfs sneeuwval tot op 1000m!!!
Voor een wintersporter zijn dit echt wel mooie kaarten,moet je maar een sbekijken.

Aah, Kühtai in de zomer met sneeuw … altijd toch ongelofelijk hoe snel dat daar kan invallen en er ook al midden in gezeten (maar dan wel voorbereid). Hoe ziet het er uit voor de komende week? Misschien dat’k toch ga profiteren van m’n late weekje zomervakantie en wat skies meesleep naar het Pitztal ;-).

Hoe dan ook, leuk om je goede berichten te blijven lezen Roel!

@Carl en Lars,ik denk dat het een koude uitbijter is. De echt koude lucht kan de Alpen voorlopig niet bereiken door hogedrukinvloeden uit het westen. GFS geeft voor maandag/dinsdag wel een kans op winterse neerslag maar ik denk dat we voor het echte werk nog even geduld moeten hebben.

Als het maar genoeg is om 1 of 2 dagjes gletscher mee te pikken :)

@roel: dit artikel al gelezen?

Golfstroom Atlantische Oceaan inderdaad verstoord door olieramp
Laatste wijziging: maandag 6 september om 15:32, 450 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site

Groningen, maandag 6 september 2010

Op 2 augustus berichtten we dat de Italiaanse klimaatwetenschapper Gianluigi Zangari op basis van satellietgegevens had ontdekt dat de zeestroom in de Golf van Mexico als gevolg van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon vrijwel tot stilstand was gekomen. Inmiddels hebben andere wetenschappers dit bevestigd. Recente satellietopnames laten namelijk zien dat als gevolg hiervan nu ook de voor ons uiterst belangrijkste golfstroom in het noorden van de Atlantische Oceaan is verstoord, met mogelijk rampzalige gevolgen voor het klimaat in Europa, Noord Amerika en de rest van de wereld. (1)

De zee- of golfstroom in de Golf van Mexico is de motor van de warme golfstroom, die dwars over de Atlantische Oceaan naar de wateren rondom Europa wordt gestuwd. Deze golfstroom zorgt voor een gematigd klimaat in zowel de hele Oostkust van de Verenigde Staten als in vrijwel heel Europa, inclusief Nederland.
Wetenschaper Paul Noel, adviseur van Pure Energy Systems en mede-oprichter van het New Energy Congres, bevestigde onlangs de bevindingen van Gianluigi Zangari. ‘Ik controleer de zeestroom (in de Golf) regelmatig,’ verklaarde hij. ‘Ook mij is het opgevallen dat deze gestopt is.’ Daarnaast zouden er volgens hem op de stranden rond de Golf nieuwe, vreemdsoortig gevormde olieresten aanspoelen. (2)
Terwijl in de reguliere media wordt beweerd dat de olieramp voorbij is en nieuwsberichten dat er gisteren bij een explosie op een ander booreiland eveneens olie zou zijn vrijgekomen snel werden ontkend, zeggen onafhankelijke wetenschappers dat zeker 80% van de olie nog steeds in de Golf van Mexico aanwezig is, maar als gevolg van het uitermate giftige oplosmiddel Corexit onder water is gezakt en daarom niet meer zichtbaar is voor het grote publiek.

De satellietopnamen van de verstoorde golfstroom in de Atlantische Oceaan lijken deze vermoedens te bevestigen. Het olie/Corexit mengsel zou tot een diepte van anderhalve kilometer een dikke laag vormen die de natuurlijke golfstroom tegenhoudt. Als gevolg hiervan is de golfstroom in de Atlantische Oceaan op zo’n 400 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat North Carolina uit elkaar aan het vallen.

Normale golfstroom in noordelijke Atlantische Oceaan (5 september 2004).

Huidige, verstoorde golfstroom (22 augustus 2010).

De verstoring van de thermohaliene circulatie (THC), waarmee het systeem wordt aangeduid waarin warmwaterstromen door de veel koelere oceaan stromen en de atmosfeer tot op een hoogte van 11 kilometer boven deze golfstroom beïnvloeden, heeft naar verluid ook de Jet Stream (straalstroom) in de atmosfeer ontwricht. De extreme temperaturen en bosbranden in Rusland en andere delen van Azië zouden hiervan het gevolg zijn, alsmede ook de enorme overstromingen in Pakistan en China.

Ook in Europa lijken de eerste gevolgen zichtbaar te worden. Na de flinke overstromingen in midden Europa lijkt het weer in Zuid Duitsland nu meer op november dan op begin september. Overdag wordt soms slechts een temperatuur van 7 graden Celcius gemeten (3). Ook valt er nu al sneeuw in de Alpen, een maand eerder dan normaal (4). In Noorwegen is half augustus zelfs al tot een halve meter sneeuw gevallen (5). Omdat op het Zuidelijk Halfrond er een recordhoeveelheid zeeijs is waargenomen en Australië de koudste augustus in 35 jaar beleeft (6), denken sommige meteorologen dat al deze signalen een voorbode kunnen zijn van ‘global cooling’, ondanks het feit dat dit jaar tot nu toe één van de warmste ooit gemeten is. (7)

Extreem weer en mogelijk nieuwe ijstijd op komst
Als ‘de natuur’ niet in staat zal blijken om de golfstroom in de Golf van Mexico en daarmee in de Atlantische Oceaan tijdig te herstellen, zullen de gevolgen waarschijnlijk nog veel rampzaliger zijn. In Noord Amerika en Europa krijgen we dan te maken met extreme weersomstandigheden, mislukte oogsten en mogelijk zelfs een nieuwe kleine ijstijd. Andere gebieden krijgen juist te maken met intense droogte of enorme overstromingen, zoals we deze nu in grote delen van Azië zien.

Het verstoorde klimaat zal rampzalige gevolgen hebben voor de wereld voedselvoorziening. Zo heeft Rusland reeds de export van graan verboden, omdat de oogstopbrengsten 40% lager zouden uitvallen dan normaal. Analisten verwachten dat de algemene voedselprijzen op korte termijn wel eens met 70% kunnen stijgen. In diverse landen zorgen deze stijgende prijzen voor voedselrellen, waarbij in bijvoorbeeld Mozambique zes mensen om het leven kwamen (8). India wordt verscheurd door aan de ene kant overstromingen en aan de andere kant droogte, waardoor de voedselvoorziening van miljoenen in gevaar is gekomen (9). Australië, de op drie na grootste tarweproducent ter wereld, bevecht naast extreme kou nu ook de ergste sprinkhanenplaag in minstens 30 jaar tijd (10).

In het eerste artikel over het stoppen van de golfstroom haalden we de rampenfilm ‘The Day After Tomorrow’ aan (overigens een behoudens een aantal mooie special effects buitengewoon matige film), waarin het plotseling stoppen van de golfstroom in de Atlantische Oceaan binnen slechts enkele dagen en zelfs uren tijd zorgt voor een temperatuursdaling van vele tientallen graden, en verwoestende natuurrampen veroorzaakt in Noord Amerika en Europa. Zo ontzettend snel zal het in werkelijkheid niet gaan, maar als de golfstroom permanent verstoord blijft zullen we binnen afzienbare tijd ongetwijfeld met nog veel hevigere weersomstandigheden te maken krijgen dan op veel plaatsen nu al het geval is, en is zelfs het uibreken van de door sommigen geopperde nieuwe kleine ijstijd niet langer ondenkbaar.

Hoi Carl, ik vind het een tendentieus verhaal. Waar komt dit vandaan? Alle natuurverschijnselen worden aan die golfstroom gelinkt, zelfs een of andere voedselrel in Mozambique wordt gekoppeld aan voedselprijzen die überhaupt nog moeten gaan stijgen (tot 70%?). Niet teveel waarde aan hechten.

Nog iets interessant op te lezen.
Denk dat het ander artikel dat ik eerder heb doorgestuurd hiervan is afgeleid.
Het is wel in het engels. Wil het gerust vertalen. Maar denk niet dat het een probleem is voor jullie.
http://www.europebusines.blogspot.com/2010/08/special-post-l…
Moet je maar eens iets over schrijven. denk dat dit veel reacties zal teweeg brengen.

Op de Grimselpas welke wij bereden lag een gigantisch dik pak sneeuw. Daar rij je dan met je zomerbanden en geen sneeuwkettingen :P

Dit Engelstalige blog lijkt inderdaad de bron van eerdergenoemd artikel dat op zijn beurt weer naar bekende klimaatsceptische websites verwijst. Hierover een bericht schrijven laat ik graag aan concullega’s over. Het heeft naar mijn mening weinig met wetenschap te maken, meer met stoken.

dit is tog maar een gewone gezellige wintersport site he?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie