Genieten van de herfst

Roel op 13 september 2010· 3 reacties

Ondanks het winters voorproefje de laatste dagen van augustus staat de winter de komende tijd duidelijk op een zijspoor. Dat zou je eigenlijk niet zeggen als je deze luchtdrukkaart ziet voor komende donderdag.

null

null

Dit soort hogedruk op de oceaan en een diepe depressie boven Scandinavië staan vaak garant voor invallende kou en sneeuw in de bergen. Ook nu stroomt tussen beide systemen koude lucht vanaf de poolstreken naar het zuiden, alleen komt de kou (0 graden op 1500m) niet veel verder dan Engeland. Dat komt doordat een ander hogedrukgebied boven Zuid-Europa flink tegengas geeft. Het Scandinavisch laag blijft daardoor hangen en vult op. Het gevolg is dat de Alpen wel met de nattigheid maar minder met kou te maken krijgen.

Oudewijvenzomer
In de loop van het weekend vormt zich een aparte hogedrukcel boven Midden-Europa waardoor ook de neerslag er geleidelijk uitgaat en de Alpen een paar mooie dagen tegemoet gaan zien. Het zijn van die momenten dat je eigenlijk naar de Alpen moet afreizen voor een wandelvakantie. Het zicht is vaak beter dan 's zomers, en langzaam krijgen de bergen die typische herfstkleuren. En dan moet de ‘Goldener Oktober’ nog beginnen.

Igor
Het kan tegen die tijd ook heel anders lopen maar dat is op dit moment slechts speculatie. Tot slot nog een ander herfstverschijnsel, orkaanvorming boven de Atlantische oceaan. Hieronder een apart beeld van orkaan Igor die zich op het midden van de oceaan bevindt. In korte tijd is hij uitgegroeid naar categorie 4 en heeft nu een prachtig oog ontwikkeld. Zaterdag of zondag wordt hij ergens bij Bermuda verwacht. Klik op het plaatje voor een realtime-animatie.

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Dag Roel,

de kaarten zijn terug wat veranderd. Die uitloper gaat toch richting de alpen eind van de maand. Met zeer koude temperaturen ;-) en veel neerslag.

Het ziet er goed uit.

Hoi Carl, de hoofdrun van gfs gaat aan het eind van de verwachtingsperiode in duikvlucht maar staat wel alleen ten opzichte van de andere leden en andere modellen. Moet je dus terughoudend mee omgaan. Eens kijken wat de avondruns gaan doen.

Samenvattend vanuit Noord-Tirol:
uiteindelijk lag de sneeuwgrens rond de 2000m … enige wat eruit is gekomen is hoognevel en net niet genoeg koude ;-).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie