Noordpoolijs groeit weer

Roel op 22 september 2010· 7 reacties

Nu het gesteggel om de olie onder het Poolijs weer oplaait kunnen we jullie mededelen dat het ijs vanaf deze week weer groeit! We hebben het dieptepunt van 2010 bereikt.

null

Bron: Iarc-Jaxa

De rode lijn geeft de stand van 2010 aan. We zitten nu op 4,9 miljoen vierkante kilometer ijsoppervlak. Duidelijk meer dan het absolute dieptepunt uit 2007 maar nog altijd de op twee na laagste waarde sinds 2002. Wat dat betreft is van herstel nauwelijks sprake, iets wat de Russische, Canadese en Amerikaanse autoriteiten overigens niet erg zullen vinden.

Kou-uitbraken
Een groeiend ijsoppervlak is voor onze winter echter goed nieuws. We kunnen ervan uitgaan dat het oppervlak net als voorgaande jaren een sterk stijgende lijn laat zien wat de kans op kou-uitbraken vergroot. Hoe meer ijs, hoe makkelijker zich immers een grote koude luchtmassa kan vormen boven de Poolstreken. Boven donkerkleurig zeewater is dat veel moeilijker (warmteabsorberend). Vervolgens zal Scandinavië en Rusland van een sneeuwdek worden voorzien en moet alleen de wind nog goed komen te staan om de kou naar het zuiden te brengen.

null

Herfst
Een nieuwe herfstprik staat trouwens al voor de deur. Een lagedrukzone boven de Britse Eilanden houdt de wind donderdag nog in de warme zuidhoek (föhn!) maar schuift vrijdag naar het oosten waarmee duidelijk koelere lucht de Alpen kan bereiken. Dat begint in Frankrijk en Zwitserland maar zaterdag bevindt het hele Alpengebied zich in de koele vochtige lucht. Van tijd tot tijd valt (flink wat) regen, vanaf 2000m ook als sneeuw. De dagen daarna blijft een depressie plakken boven de Alpen, pas vanaf dinsdag wordt het langzaam droger. Ik reken voor de gletsjergebieden op minimaal een halve meter sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ja ,de komende dagen kunnen we weer webcam’s bekijken.
Het kaartje geeft een goed beeld van het ijsoppervlak.
Heb ergens nog een website,maar vindt hem niet direct met allemaal webcam’s vanuit het hoge noorden. Zal hem is doorsturen. De moeite waard.

hallo
weet u soms dat het nu een koude winter word dit jaar ??
hoeveel procent heef u

@Carl, laat maar komen. @Nico, dat is en blijft koffiedik kijken. Hoezeer sommigen ook hun best doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het zee-ijs maakt nu echt een lekkere spurt. De temperatuur boven de noordpool blijft ook de komende goed laag, zodat zich gemakkelijk nieuw ijs kan vormen. Ben benieuwd of de spurt doorzet.

@michel: het ijs is nuwel serieus aan het groeien. Ten opzichte van gisteren is er bijna 100.000m² ijs bijgekomen. En ze geven nog kouder weer. Als het zo blijft stijgen zal het de andere jaren voorbij steken. De zuidpool heeft dit jaar ook al de records verbroken.

Hey Roel, al gekeken naar het ijs. Wat een aangroei snelheid. Als het zo hevig blijft gaan dan gaan al de records sneuvelen.

Ja het gaat hard nu. De Zuidpool kun je wel niet vergelijken met de Noordpool. Deze staan los van elkaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie