Openingsdata Franse skigebieden

Rogier op 24 september 2010· 7 reacties

null

Het wintersportseizoen komt heel snel dichterbij. Iedereen die maar een beetje gek is van wintersport begint over sneeuw te dromen. Dit weekend opent het eerste Franse skigebied weer haar deuren: Tignes. Over een paar weken is de 'traditionele opening van het Franse skiseizoen in Les Deux Alpes. Maar voor de meeste gebieden moeten we nog even wachten. Een overzicht.

Groot is vroeg
Het zijn de grote gebieden die het eerste openen, dit is niet zo heel vreemd want voor dit soort vroege openingen is vaak behoorlijk wat sneeuwkanon-kracht nodig. Alleen de grote gebieden kunnen dit betalen en zullen profijt pakken van vroege openingen.

null

20 november-1 december
Les Deux Alpes opent (voor één weekend) het weekend van 23-24 oktober (hierover binnenkort meer). De gebieden die hierna openen zijn als eerste op 20 november: Les Angles en Val Thorens. Een week later openen Cauterets, La Mongie, la Pierre St Martin, peyragudes, Piau, Val d’Isre. Op 1 december openen Besse Super Besse, Le Lac Blanc en Le Mont Dore.

4 december
De gebieden die in het weekend van de verjaardag van de Sint openen zijn dit jaar: Alpe d’Huez, Argentiere (Les Grands Montets), La Mongie, Chamonix Mont Blanc, Chamrousse, Courchevel, Font Romeu, Formigueres, Goulier, Isola 2000, Le Grand Bonnard, Les Sept Laux, Les Houches, Les Menuires, Les Orres, Megeve, Meribel en Montgevre.

11 december
Vanaf 11 december gaat het hard, veel gebieden zullen rond deze tijd de deuren openen. De kans op het skiën op natuurlijk sneeuw is dan ook al een stuk hoger. De gebieden die de 11e openen: Auron, Avoriaz, Brides les Bains, Châtel, Flaine, La Plagne, La Rosiere, La Tania, Le Chioula, Les arcs Bourg St Maurice, Les Saisies, Orcieres 1850, Oz en Oisans, Peisey Vallandry, Praloup, Puy Saint Vincent, Risoul, Saint Martin de BElleville, Serre Chevalier, Val d’Allos, Valloire, Vars, Vaujauny, Villard de Lans, Manigod en Gerardmer.

null

17-20 december
De gebieden die nog niet open zijn zullen er alles aan doen om dit weekend, het eerste vakantie weekend open te gaan. De gebieden die vanaf de 17e openen: Les Contamines Montjoie, Valmorel, Abondance, Pelvoux, Queyras, Alpe du Grand Serre, Ancelle, Beaufort, Auris en Oisans, Ax en Thermes, Bellevaux, Bonneval sur Arc, Col de Porte, Combloux, Crevoux, Develouy, La Joue du Loup, Flumet, Gap, La Norma, Gavarnie, Gresse en Vercors, La Bresse Hohneck, La Clusaz, La Giettaz, La Grave La Meije, Lans en Vercors, le Collet d’Allevard, Le Corbier, Les Gets, les Rousses, Monts Jura, Morzine, Praz sur Arly, Reallon, Saint Francois Longchamp, St Gervais Mont Blanc, St Jean d’Arves, St Foy, Samöens, Sixt Fer a Cheval, Val Cenis, Valfrejus, Valmeinier en Ventron.

Richting sneeuw
Wie is er van plan om bij een van deze openingen aanwezig te zijn? En naar welk gebied vertrekken jullie? Wie heeft er ervaringen met het ‘vroeg naar de wintersport’?

Disclaimer: De bovenstaande data zijn aan mij verstrekt door de skigebieden, deze gebieden kunnen om wat voor reden dan ook openingsdata uitstellen (en heel soms vervroegen). Wie van plan is om richting een wintersport gebied te vertrekken voor een openingsweekend doet er goed aan om dit gebied vlak van tevoren te bellen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ieder jaar doe ik wel ergens een opening. Vorig jaar heb ik Tignes gedaan.
Ben ook eens naar opening Val Thorens geweest. In Oostenrijk Stubail en Hintertux. Alhoewel deze heel het jaar bijna open zijn doen ze toch een soortgelijke opening.
Ik sta al te trappelen om naar de witte bergen af te reizen.
Dit jaar wordt het Alpe d’huez.

Leuk artikel maar naar mijn weten opent la-norma zijn deuren pas op 18 december en niet op de 12e ( Ouverture du domaine skiable : du 18/12/10 au 15/04/2011)staat op de officiele site! mocht het toch 12 december zijn dan kan ik mijn vakantie met een weekje uitbreiden!

Géén Franse opening… Oostenrijk, Ischgl (27-11)

@ Thomas, ik heb het meteen even voor je na-gebeld. Jij hebt gelijk La Norma opent officieel pas de 18e, volgens het VVV heel misschien een weekendje eerder als het heel erg veel sneeuwt, maar dat zal geen gehele opening zijn en alleen voor het weekend. (en de kans daarop is dus klein)
Veel gebieden proberen dit om te kunnen ‘pronken’ met zeer vroege openingsdata. Een gebied als Montgenevre staat bekend om het zo vroeg mogelijk openen na een goede sneeuwval.

Ik heb verder nog een paar extra gebieden toegevoegd aan de lijst.

Click. Click. Peace

wat moet ik me bij zo’n opening voorstellen? worden er events georganiseerd? wordt er een lintje doorgeknipt?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

@ Frank :-) Er worden geen lintjes geknipt, maar vaak zijn er wel events tijdens de seizoensopeningen, van kleinschalige freestyle demonstraties tot de meest grote concerten. Vooral de grote stations doen er veel aan om tijdens de opening in ‘the picture’ te komen.
Ook zijn de eerste dagen in een skigebied vaak iets goedkoper (ook omdat meestal nog niet alle liften draaien).

Click. Click. Peace

Wij zouden in december 2006 bij de opening van Flaine een paar dagen gaan boarden. Ondanks dat er de laatste week nog genoeg sneeuw viel, werd toen de opening met een week uitgesteld omdat eea nog niet geprepareerd was. Gelukkig konden we omboeken, maar anders zit je in Flaine zonder werkende liften en dat is echt niet fijn.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie