Mooiste ski-tocht ooit?

Rogier op 04 november 2010· 26 reacties

null

's Winters sta ik bijna dagelijks op de ski’s. In skigebieden, in off-piste terrein en al toerskiend. Op bijna al mijn tochten kijk ik met veel plezier terug. Toch is er een tocht die er met kop en schouders boven uit steekt. Een skitocht door natuurlijk gevormde grotten en tunnels. Een korte beschrijving en mijn foto’s…

Mailtje
Twee jaar geleden kreeg ik een mailtje van een goede vriend van mij. In dat mailtje toonde hij foto’s van de Chourum Olympique in het Devoluy gebergte in Frankrijk. Door de Grand Ferrand een van de hoogste bergen van het Devoluy gebergte lopen twee grotten/tunnels die zich 's winters langzaam vullen met sneeuw en ijs. Als de condities goed zijn is het mogelijk om door deze verticale tunnels omhoog te klimmen om er daarna weer door naar beneden te skiën.

Door het dolle heen
Ik was meteen door het dolle heen. Dus besloten wij direct afspraak te maken om die tocht gezamenlijk te skiën. Mijn ski- en levenspartner Sandra zorgde ook meteen voor een vrije dag, want dit wilde ze ook niet missen, zodat we zo snel mogelijk richting Devoluy konden afreizen. Want zo’n wand is toch wel heel bijzonder. De tunnels worden regelmatig beklommen door alpinisten die dan soms via de andere eenvoudigere zijde afdalen. Maar voor ons was het doel om door dezelfde lijn af te dalen, iets wat tot onze afdaling slechts een handvol keren was gedaan. En nog nooit door een vrouw.

null

De klim
Toen we aan de klom begonnen waren we helemaal opgewonden. We wisten alle drie nauwelijks wat ons te wachten stond. De ‘aanloop’ richting berg was dan ook zo achter de rug. Onze toerski’s gingen op de rug, en klimmend met onze ijsbijlen en stijgijzer klommen we door de steile helling omhoog. Al in de eerste tunnel klommen wij in een trance omhoog, het invallende licht zorgde voor een hele bijzonder ambiance. De meters vlogen onder ons door. Eenmaal boven deze tunnel werd het meteen duidelijk hoe absurd onze skiroute wel niet was. Op de weg terug zouden recht op een groot gat in de wand skiën: heel apart!

null

Benen van een reus
De tweede ‘tunnel’ was zo mogelijk nog mooier dan de eerste. De tweede tunnel eindigde namelijk onder drie enorme pijlers van rots. Alsof we onder drie enorme benen doorklommen. Te snel stonden wij op de top van de berg. Vlot maakten we ons klaar voor de afdaling. Een lichte spanning maakte zich van ons meester, want een val zou zeker dodelijk zijn. De eerste bochten waren extreem steil, rond de 50-55 graden, met daaronder een enorme rotswand.

Erin
Maar zoals altijd: toen we eenmaal aan het skiën waren viel de spanning van ons af. Vol overgave begonnen we aan de afdaling. Gesprongen bochten door het steile deel, voorzichtig manoeuvrerend langs waterijs en harder skiënd waar de sneeuw goed was. Te snel stonden weer onder wand. Eenmaal uit de tunnels leek de wand weer direct onskibaar. In een vlaag van euforie skiëden we naar beneden, wetend dat dit soort afdalingen niet voor het oprapen liggen…

Hieronder nog een paar plaatjes van deze tocht die voor mij mijn mooiste skidag tot nu toe is.

null
null
null
null
null
null
null
null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

in 1 woord, GEWELDIG!

Ghehe heerlijk deze website. Elke dag meerdere leuke verhalen en updates, dit is er ook weer zo eentje. Super! Nog 57 dagen en dan ga ik voor de tweede keer op wintersport, opnieuw naar het heerlijke Flaine!

Mijn god, wat een toer! Het lijkt op sommige foto’s net alsof jullie muizenholletjes in moeten skiën. Prachtige omgeving, zeg!

Bizar!
en ook mooie foto’s zeg!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wat ontzettend tof!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Laurens, ik kan je niet verbeten en sluit me hier volleidg bij aan. Wou dat ik dat kon. SCHITTEREND!!!

@Bernard wanneer ga je precies naar Flaine? Ik ben er van 6-9 januari.

When life gets too complicated.... SKI

Woow dit is supergaaf! Prachtige foto’s
@ Alex en Bernard veel plezier in Flaine. Ik kom daar al jaren. Ga dit jaar eens ergens anders skieen. Ben benieuwd of het net zo mooi is als in Flaine/Samoens?

mooi man!

zo gaaf !!! een heldentocht…wat zullen jullie genoten hebben

Respect, echt diep respect! Wat een prachtige tocht met idem foto’s zeg!

@ Rogier, Super foto’s en een heerlijk verhaal!!

Ik heb alleen een vraag: is deze route alleen te doen als je met een gids gaat?

@ Jeroen, deze route is niet alleen te doen met een gids (in de bergen mag alles zonder gids…), het is zelfs zo dat het gevaar zo groot is dat weinig/geen gidsen klanten mee zullen nemen in zo’n soort route, ze kunnen geen veiligheid waarborgen…
Dit is het type route wat alleen door zeer ervaren alpinisten/steil terrein skiërs ondernomen kan worden. Er is eventueel wel een makkelijkere afdaling aan de andere kant van de berg, daarmee zou het makkelijker zijn om een gids mee te krijgen. Een fantastische klim door de tunnels en een relaxtere afdaling…

Click. Click. Peace

@ Rogier, Ahh ok op die manier nou das jammer dan want mij lijkt het juist fantastisch om weer terug te skieen door de grot heen als ik jou foto’s zo zie!

Ik kan me voorstellen dat dit absoluut je mooiste skitocht is geweest tot op heden… (ik ben gewoon vreselijk jaloers maar das logisch!)

wow, vet!

bart

Fantastische (kwaliteit) foto’s!

@Rogier wat je er alleen nog niet bij hebt vermeld is dat je 1600M omhoog moet klimmen :-) Enne, dit is (zoals je al zei) maar voor weinig mensen weggelegd. Maar als je nog een heftige (je kent hem uiteraard :-P) ‘pente raide’ wil zien check deze:

When life gets too complicated.... SKI

@Rogier

Zeg Rogier, vanaf welke steilte is een helling zo steil dat je bij een val niet meer stopt?

@ Marcel: Bij steil-terrein skiërs wordt er van uitgegaan dat een val vanaf 35° in ijzige omstandigheden niet meer te stoppen is. In poedersneeuw kan je natuurlijk veel langer ‘geluk’ hebben. Wat ook bij het ‘gevaar’ meespeelt is wat er onder de helling ligt. Als je 500 meter over een 35° steile wand glijd heb je natuurlijk kans om de val te overleven, als je na tien meter glijden over een enorme rotsband heen schiet is de kans op ernstig letsel of erger erg groot.
In het steil terrein skiën wordt een gevaren-schaal aangehouden waarbij 1 veilig is (skipistes, eenvoudig toerskiën) val kan eigenlijk niets ernstigs zijn, en 4 de extreemste. Bij 4 is een val vrijwel zeker dodelijk (of er moet een wonder gebeuren). Deze beschreven afdaling staat bekend als 4.

Click. Click. Peace

Schitterend, ik kan het niet anders verwoorden Absoluuteen gedurfde afdaling door de tunnels, maar wat een uitzichten en prachtige omgeving!

Hmmm… voor mij toch een gevalletje levensmoe hoor. Maar wel knap als je dit durft.

ziet er mooi uit, zo goed kan ik alleen niet skiën:P

1 woord: WOW

Super om te lezen, lijkt mij ook erg mooi!
Heb je misschien een tip voor in de buurt van Val Thorens?

Mvg
Marc Stil

met verbazing en ongeloof zitten genieten ,ook van het filmpje van Alex.Fantastisch,het skieeen ,de omgeving, formidabel,en jullie genieten er,ondanks je alertheid ook van, dat proef ik er uit.Veel sneeuw gewenst,
Annette

Er wordt wel eens gezegd "steeps are overrated", ik denk dat dit daar wel onder valt als je kijkt naar het tempo en de omzichtigheid etc. waarmee deze afdaling geskied wordt. Lekker bochtjes maken door verse poeder is het niet!

Tegelijk kan ik mij voorstellen dat de thrill om de dood te tarten en de voldoening die je hebt na afloop ongekend groot zijn bij dit soort hellingen.

Ik ben geen slechte skiër, maar ik wil vooral ook heel thuiskomen, dit is mij te steil!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie