Alpenweerpraat: het sneeuwt weer

Roel op 08 november 2010· 10 reacties

null

Gisteren trok een neerslaggebied vanuit het westen de Alpen binnen. Dankzij de nachtelijke afkoeling heeft dat in de noordwestelijke helft van de Alpen sneeuw tot in veel dalen gebracht. Op de ene plaats wat meer dan in de andere, maar het is op veel plaatsen wit. Vooral in Graubünden sneeuwt het op dit moment hard. Een rondje langs alle landen:

null

Meribel (F)

null

Silvaplana, vlakbij St. Moritz (CH)

null

Lichtspel met sneeuw, kunstsneeuw en zon in Reschen (I)

null

Gargellen (O)

Wisselvallig
Het zwaartepunt van de sneeuw verplaatst zich nu naar de zuidoostelijke helft van de Alpen in Italië en Oostenrijk. Sneeuw valt vanaf circa 1000-1200m.

In Frankrijk raakt het vanmiddag echter opnieuw bewolkt en begint het te sneeuwen. Dit hangt samen met een zeer diepe depressie die een paar dagen voor anker gaat boven Noord-Frankrijk. We blijven daardoor tot en met donderdag in een vochtige zuidwestelijke stroming met af en toe sneeuw in een groot deel van de Alpen. Regen valt beneden 1500m. Oostenrijk heeft nog de grootste kans op wat zon, ten oosten van de Zwitserse en Italiaanse Alpen kan de bewolking soms goed openbreken.

Woensdag en in de nacht naar donderdag begint het vanuit het noordwesten weer wat harder te sneeuwen en kan de sneeuw weer tot in de dalen vallen.

Hogerop veel sneeuw
Dat verandert op vrijdag. We zien een snoeiharde westelijke stroming op gang komen onder invloed van een actieve depressie bij Schotland. De Franse en zeker Zwitserse Alpen liggen in de vuurlinie met aanhoudende stuwingsneerslag. Het wordt een stuk zachter, maar vanaf 2500m gaat er veel sneeuw vallen. Reken op 50-100 centimeter in deze gebieden.

null

Zoals het er nu naar uitziet kantelt de wind zaterdag naar zuidwest waardoor in het weekend nog iets zachtere lucht wordt aangevoerd. De neerslag verdwijnt en de nulgradengrens stijgt tot boven 3000m. Daarbij schijnt van tijd tot tijd de zon.

Ik verwacht niet dat het een stabiel herstel is, begin volgende week liggen de eerste storingen alweer op de loer. Zonder dat het erg koud wordt is dat prima voor de gletsjerskigebieden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dit soort beelden willen we zien!

Hey Roel,

vertrek woensdag naar Zillertal, zal percies nog meevallen ?
groetjes
stef

@Stef,… succes… je weet toch wel dat meer dan de helf van alle liften daar nog niet geopend zijn (volgens mij zelfs alleen Hintertux de gletscher?)

Hallo Roel,

vanaf 4 december ben ik een week in Val Thorens.(voor het eerst in Frankrijk)
Dat ligt in ieder geval wel lekker hoog maar ik hoor de laatste tijd zo vaak dat er wel een meter sneeuw moet liggen om geen last van de stenen te hebben.
Aan jou dus de vraag, valt er in Val Thorens voor die tijd voldoende sneeuw om geen last van de keien te hebben.

@Stef, woensdag- en donderdagoverdag kan het best aardig weer zijn. Alleen vrijdag is het echt minder.

@Peter, Val Thorens staat inderdaad bekend om de rotsachtige ondergrond. Zelf vond ik het wel meevallen een paar jaar geleden, toen lag er een halve meter en dat was toch ruim voldoende. Bedenk dat ook hier sneeuwkanonnen worden ingezet en steeds meer meer afdalingen gemodelleerd worden. De komende dagen valt er dagelijks wel sneeuw in Val Thorens maar de echte dump valt mogelijk vrijdag. Het zal er dan om hangen, iets naar het zuiden valt veel minder.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik krijg ondanks dat het sneeuwt ontzettend warm van binnen.

joehoe

klap een in je handjes (-:
snowboard onder de voeten en gaan!!!1

@jeroen :
ja weet ik, normaal zou er toch al 60km pisten open zijn
als extra reisje toch niet te versmaden :-)

@Stef, klopt er zijn momenteel 16 van de 21 liften open en 60 km aan pistes, maar wel alleen op de Hintertuxgletscher en afdalen kan nu nog tot 2100 meter… alleen lopen de temperaturen daar richting het weekend (vrijdag en zaterdag) op 2000 meter hoogte al snel op richting de 7 graden dus of het afdalen tot 2100 meter daarna nog zal lukken valt te bezien…

Als jij het zegt Roel gaat het vast gebeuren. ik ben heel benieuwd naar Frankrijk

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie