Alpenweerpraat: nog even genieten

Roel op 10 november 2010· 2 reacties

null

Vanuit Frankrijk neemt de bewolking vandaag toe. Vanmiddag begint het vanuit het westen op steeds meer plaatsen te sneeuwen door de passage van een frontaal systeem. De sneeuwgrens daalt daarbij naar zo’n 800m. Vanavond en vannacht is er in de Franse en Zwitserse Alpen kans op 10-30cm. Het front verpietert echter naarmate het naar het oosten trekt, veel meer dan een paar centimeter verwacht ik in Oostenrijk en Italië daarom niet.

Nog even genieten van de sneeuw
Toch kunnen we morgen mooie beelden verwachten. Door de lage sneeuwgrens zal het op veel plaatsen wit zijn en omdat het al in de ochtend opklaart krijgen we een echt winters sfeertje te zien.

In de avond betrekt het weer in de Franse Alpen. Dat is de voorbode van een actief warmtefront dat in de nacht naar vrijdag overtrekt. De sneeuwgrens stijgt naar zo’n 2400m. Daarboven gaat in de Franse en Zwitserse Alpen een dik pak sneeuw vallen. Ik hou rekening met hoeveelheden van 50 tot 100cm. In Oostenrijk valt veel minder met uitzondering van Vorarlberg dat nog met behoorlijk wat stuwing te maken krijgt.

null

Beneden 2000m is het ieder geval gedaan met de sneeuw, daar valt veel regen. Het warmtefront, de naam zegt het al, vormt de begrenzing van veel zachtere lucht die in de nacht naar vrijdag het Alpengebied overspoelt. Het levert een warm en vrij zonnig weekend op met temperaturen van 15-20 graden in de dalen.

Wanneer laat de winter weer van zich horen?
Voorlopig niet echt. Zondagmiddag bereikt een nieuw front de Alpen met daarachter wat frissere lucht en vanaf 1500m weer wat sneeuw maar van een structurele omslag naar winterweer is geen sprake. We houden een zwabberende westcirculatie, met over het algemeen vrij zacht weer en tussendoor wat winterse speldenprikken in de vorm van fronten die voor een tijdelijk lagere sneeuwgrens zorgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hier op de rand van de Zuid Franse Alpen sneeuwt het al keihard!

Click. Click. Peace

Mooi dat je wat ‘belangrijke’ plaatsen in de laatste plaat hebt gezet. Misschien dat het er eerder ook in stond, maar nu valt het me pas op. De bergketens in Frankrijk herken ik wel, maar in de andere landen vind ik het moeilijker.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie