Het Stubaital...

Ruud op 15 november 2010· 9 reacties

null

Het Stubaital heeft behalve de beroemde gletsjer veel te bieden: de kleinere skigebieden van Neustift, Mieders en Fulpmes. Volop langlaufmogelijkheden, spectaculaire rodelbanen en veel natuurschoon. Is het Stubaital als bestemming daarom voor iedereen geschikt ? Pros en cons.

3 kleine sfeervolle skigebieden
Het ‘Stubai-dal’ is smal, langgerekt en doodlopend. Aan de doorgaande weg liggen een aantal dorpen. Vooraan ligt Mieders met de Serlesbahn, een klein sfeervol skigebied met 9 kms blauwe en rode pistes, maar met wel veel prachtige, deels hooggelegen langlaufloipes en 5 rodelbanen. Ook kun je hier goed off-piste skiën of boarden en sneeuwschoenwandelen. Daarna kom je langs Fulpmes, een gebied met 20 kms piste (voornamelijk rood en blauw) Er is een snowpark en een Kinderland.

Een langgerekt dal
Dan komt Neustift, het hoofddorp van het dal, met de Elferbergbahn, waar 7 km blauwe en rode pistes en een paar mooie rodelbanen zijn. Drie gebieden die uitermate geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Na Neustift stijgt de weg langzaam door wat kleinere dorpen, (waar langlaufmogelijkheden zijn) naar het dalstation van de gletsjer, met zijn ruim 100 km pistes verreweg het grootste skigebied van het dal. En het grootste gletsjer-skigebied van Oostenrijk.

Zo zie je, in het Stubaital kun je meer dingen doen dan skiën of boarden alleen. Zo is er in totaal 67 km aan rodelbanen (waarvan 5 verlichte banen) en 130 km langlaufloipes. Zie hieronder het gave filmpje van een verlichte rodelbaan in het Stubaital:

Qua ‘layout’ niet ideaal
Hoe bij het gletsjergebied te komen? Hier hebben we toch wel een nadeel van deze bestemming te pakken; er is geen dorp bij de dallift van dit deel van het gebied en op één groot hotel na zijn er ook geen accommodaties. Dat betekent dat iedereen in één van de dorpen overnacht. Daar is overigens wel een keur van allerlei verschillende soorten onderkomens, van eenvoudige Zimmer tot luxe hotels. Maar iedereen die op de gletsjer komt skiën, moet iedere ochtend met de skibus of de eigen auto over de enige weg die naar het dalstation leidt. Er zijn een paar grote parkeerterreinen, waarvan de meeste overigens niet direct naast de dallift liggen. Tussen de parkeerterreinen en de dallift rijdt een shuttlebus. Maar ja, dan kun je net zo goed direct de skibus nemen, die zet je wèl direct voor de lift af. Als je houdt van op de ski’s stappen vanuit je accommodatie, moet je dus niet hier komen skiën.

Maar, als je eenmaal boven komt is het fijn skiën; de pistes zijn heerlijk en goed geprepareerd. Je belandt op het dak van Tirol dus het panorama biedt aan alle kanten prachtige vergezichten. Vanwege de hoogte is de gletsjer heel sneeuwzeker; van oktober tot eind mei juni kun je er skiën! Midden in de winter kan het wel heel koud zijn, maar ja daar valt op te kleden…

Kindvriendelijk
Op de gletsjer bedienen ze alle wintersporters. Er is een goed Snowpark met triple kicker lines, rails en boxes, er zijn strakke pistes en ook is het gebied zeer kindvriendelijk. Ook voor de portemonnee: zo skiën kinderen onder de tien jaar gratis!

Off-piste, ijsklimmen en langlaufen
Er zijn voornamelijk rode en blauwe pistes. Voor de gevorderde skiër is minder keuze. Wel zijn er een paar goede off-piste mogelijkheden. Je kunt zelfs off-piste naar Sölden. Langlaufers kunnen terecht op een van de hoogste gelegen loipes (2600 m) van Europa. Ook kun je er ijsklimmen op bevroren watervallen. Wandelaars kunnen kiezen uit drie uitgezette winterwandelroutes.

null

Goed geregeld
In dit skigebied pakken ze de zaken goed aan. Zo huur je je materiaal in goed geoutilleerde wintersportzaken (ideaal: ze bewaren je ski’s en schoenen, zodat je 's morgens zonder gesjouw in de lift kunt stappen) Verder zijn er voornamelijk stoeltjesliften en cabineliften en er de horecagelegenheden zijn zeer verzorgd. Zelf vind ik het wel jammer dat je er geen kleine gezellige hutten vindt; alles is luxe, maar massaal. De nieuwste horecatent, de Eisgrat, heeft zelfs culinaire pretenties. Toen ik er skiede in oktober was het nieuwe restaurant nog niet open, wel de zelfbediening. Ook hier geen Tiroler-gevoel . Gelukkig heb je uitzicht hebt op de bergwereld en de wintersporters, anders zou je denken dat je in een trendy warenhuiszelfbediening bent. ☺

Als je houdt van uitgebreid aprèsskiën is dit niet zo’n geschikte bestemming. Beneden bij de dallift van de gletsjer is het bij de Mutterberg wel gezellig en in de dorpjes is hier en daar ook wel een leuke kroeg: hartstikke gezellig maar erg bruisend is niet. Dit is voor velen natuurlijk ook enorm pluspunt!

Bereikbaarheid
Het Stubaital is goed bereikbaar. Het is autosnelweg tot voorbij Innsbruck. Je rijdt vanaf de afslag zo het dal binnen. Uiteraard kun je ook op Innsbruck vliegen. Dat laatste is ideaal als je een weekendje naar de sneeuw wilt, een aanrader!

null

Ideaal gebied
Al met al zou ik zeggen dat de kleinere gebieden in het Stubaital geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en langlaufers. De gletsjer is geschikt voor gemiddelde en (licht) gevorderde skiërs. Of voor de off-piste poederzoekers, want die kunnen zich hier ook prima uitleven! Feestgangers en zij die in hun appartement op de ski’s willen stappen kunnen beter een andere bestemming kiezen. Door de ligging is het gebied heel geschikt voor een lang weekend en voor het voorseizoen.

Ook kan ik me voorstellen dat je er ook goed uit de voeten kunt met een wat grotere groep waarin veel verschillende niveaus voorkomen; iedereen kan naar een andere gebied om te skiën volgens zijn eigen “können”, zoals de Oostenrijkers zo mooi zeggen.

Wie van jullie is in het Stubaital geweest? Wat zijn jullie ervaringen? Zijn jullie het met mij eens?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ben het helemaal met jou eens! 1x geweest, lang weekend voor de kerst. Het dal is eigenlijk erg allround, voor ieder wel wat wil…
De gletscher is trouwens wel erg geweldig. Indien weinig sneeuw, altijd mogelijheid uit te wijken naar grootste gletscher van Oostenrijk (en volgens mij ook van Europa met meer dan 100km aan pistes).

http://www.freeridecenter-stubai.com/en/Freeridecenter-stuba…

Voor diegene die het buiten de gebaande piste wil verkennen.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Ben het helemaal met je eens, alleen zijn er ook stukken van de gletscher die alleen bereikbaar zijn door sleepliften. Dit is voor sommige mensen toch wel een drempel

Ik train er de Flanders ski skileraren altijd tijdens de Belgische herfstvakantie. Het is een zeer grote gebied en voldoende afwisselend om er een top training te geven.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

ik kom hier ook jaarlijks. schittterend skigebied. Wel niet voor een heel week. Maar voor de start van het seizoen wel een van de beste accomodaties om te trainen. @Sander Kan: flandersski is super. Ken Peter goed. Mss dat ik volgend jaar kom werken bij flandersski.

Geen woord van gelogen.
Kwam er vroeger wel eens. Zaten zelf altijd net aan het begin van het dal, Mutters, en gingen dan eens een dagje naar Fulpmes of de Stubaier Gletscher.
Ook een tip als je niet perse van het wintersporten bent, dagje Innsbruck, gecombineerd met de dierentuin Alpenzoo. Maar pak dan eens in plaats van de auto de smalspoortram. De kronkelt zich een weg in de rondte door het gebergte, wat na elke bocht weer een nieuw sprookjesachtig vergezicht oplevert. Zo wordt de heen en terugreis ook nog een belevenis opzich.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@Sander
Dank je Sander voor de je link naar een hele gave website voor freeriders ! Toen ik er was in oktober konden er nog bijna niet oof-piste geskied worden, laat staan skitouren.
Een "local" die ik sprak vertelde wel al dat je mooie toeren kunt maken !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Kanski Nice die link. Ik zit er over te denken om in de voorjaarsvakantie die kant uit te gaan. Is ook nog leuk voor vrouw en kind en kan ik lekker freeriden :-)

When life gets too complicated.... SKI

Ruud, prima stukje over dit gebied. Ik ben er een paar keer geweest in de afgelopen jaren. De laatste keer met de auto voor 3,5 dag skiën, ook goed te doen. 's Ochtends rond 4.00 vertrokken en kort na 12.00 uur aangekomen. Direct naar de lift in Neustift en de hele middag heerlijk geskied. Dit gebied bestaat eigenlijk uit één lange afdaling tot in het dal, die opgedeeld is in 4 stukken. Ik wil wel aangeven dat dit gebied niet bepaald geschikt is voor onervaren skiërs. Dan kun je beter naar Fulpmes: Hier zijn genoeg eenvoudige pistes.
Abel

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie