Alpenweerpraat: zuidelijk feestje

Roel op 17 november 2010· 8 reacties

null

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen tientallen centimeters sneeuw gevallen waar Rogier zijn live-report en ook deze actiefoto het resultaat van zijn. Het Genualaag nam gisteravond onverwacht afscheid van de Franse Alpen met een tweede surprise! In Saint-Véran niet ver van Rogier viel nogeens 50cm in 3 uur tijd! Het resultaat van een ‘retour d’est’.

Sneeuw uit het oosten
Meestal naderen depressies uit het westen, dat was ook de afgelopen dagen het geval. Maar een Genualaag is niet zomaar een depressie, het is een begrip in de meteorologie vernoemd naar de gelijknamige stad met een paar belangrijke kenmerken. Hij is verantwoordelijk voor de bekende sneeuwdumps aan de zuidkant maar zorgt heel af en toe ook voor een tweede weersverslechtering. Uit een ongebruikelijke hoek namelijk het oosten.

Tegen de wijzers van de klok draaien vochtige luchtmassa’s om de depressie heen tegen de Italiaanse hoofdkam. Dus nadat de Franse Alpen een dag eerder hun eigenlijke portie sneeuw hadden gehad kregen ze een toetje na. Het vervelende is dat ze zo moeilijk voorspelbaar zijn want lang niet elk Genualaag krijgt dit voor elkaar, maar des te leuk is zo’n onverwacht bericht zoals gisteravond van Rogier.

null

Het principe van de retour d’est geprojecteerd op de weerkaart van gisteren: stuwing uit het oosten tegen de Italiaanse hoofdkam met intensieve sneeuwval als gevolg.

Tot en met het weekend valt er nog geregeld sneeuw aan de zuidkant. Tot en met vrijdag in relatief beperkte mate, vanaf zaterdag kan het weer tot een dump komen als zich een depressie boven Zuid-Frankrijk vormt en vervolgens, ja hoor, naar de Golf van Genua trekt. Aan de verdere voorspelling is weinig veranderd, ik ga nog steeds uit van een kou-inval in de loop van volgende week.

Opmerkelijk patroon
Het is frappant hoe vaak we de laatste tijd sneeuw aan de warmere zuidkant zien vallen terwijl de noordalpen zich moeten behelpen met kunstsneeuw. Het fenomeen ‘Sneeuwrijke zuidwinters’ is een trend die eind 2008 is ingezet, de afgelopen twee winters waren uiterst sneeuwrijk aan de zuidkant en deze winter lijkt die lijn gewoon door te willen trekken.

Het was ooit andersom, dat is de reden dat de Italianen sinds de jaren '90 gigantisch hebben geïnvesteerd in kunstsneeuw en nu bijna 100% van hun pistes hebben afgedekt met machinale sneeuw. De klimatologie leert dat storingen frequenter de noordkant opzoeken, en sneeuw aan de zuidkant minder vaak voorkomt. Als het eenmaal tot een Genualaag komt valt de sneeuw wel vaak met bakken tegelijk dankzij de nabijgelegen Middellandse Zee. Daar weten we nu alles van.

Webcam Livigno (I)
Webcam Livigno (I)

Toch is het te vroeg om echt over een trendbreuk te spreken, daarvoor zijn meer jaren op rij nodig en bovendien is deze winter nog pril. Het is niet ondenkbaar dat we in januari gewoon een dikbesneeuwd noorden hebben waar toch verreweg de meeste skigebieden te vinden zijn. Laten we erop vertrouwen dat volgende week een begin wordt gemaakt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fantastische beelden een plaatjes Roel. Denk je dat de sneeuw een goede basis vormt voor de start van het seizoen?

Hoi Roel, Dat ziet er indrukwekkend uit! Hoe komt het dat op deze site de sneeuwval niet staat vermeld?

http://www.skiing.nl/skigebieden/weer/sneeuw-afgelopen-3-dag…

Ik kan wegrijden wanneer de condities goed zijn. Wat is nu de beste manier om te checken wanneer er een pak sneeuw gaat vallen dat gevolgd wordt door een blauwe lucht.

Succes verder met het bijhouden van je weerverslag. Erg leuk om de meteorologische informatie te lezen!

Groeten,

Martijn

Jarno, boven 2000m is de sneeuw aan de zuidkant zeker een basis voor het seizoen. Die zie ik niet meer wegsmelten.

@Martijn, door onze berichten te volgen natuurlijk :-) Nee het liefst heb je eerst nord- of südstau met daarna een hogedrukgebied dat voor anker gaat boven de Alpen. Gegarandeerd heb je dan dagenlang een strakblauwe lucht.

Binnenkort gaan wij per plaats ook terugblikken op de sneeuw van de afgelopen dagen. Het is een indicatieve weergave net als jouw link. Lokaal valt er meer/minder dan het plaatje weergeeft door lokale invloeden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Daarnaast zijn nog niet alle gebieden actief en worden sneeuwrapporten niet hoog frequent doorgegeven…

Hmm, als ik op de webcam van Superdevoluy kijk, zie ik bij het dalstation (1500 m.) nog maar een heel dun flintertje sneeuw liggen… Van mij mag dat ook wel een mooie dikke laag worden!

Leuk zo’n snelle reactie en ik zie de aanvullende informatie graag tegemoed. Volgens mij wint je site in Nederland snel aan populariteit.

Overigens zie ik op webcams een strak blauwe lucht … wat doe je achter een PC.

Mocht je een sneeuw allert hebben … ik hou me aanbevolen!

m.j.h.agterberg@live.com

erg verhelderend en accuraat, compliment aan Roel

Nu is de noordkant wel aan de beurt…toch? xD

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie