Minder sneeuw dan verwacht, maar ideaal gletsjerweer

Roel op 20 oktober 2011· 20 reacties

null

De sneeuw kwam, maar viel iets later en in minder grote hoeveelheden dan verwacht. Dat viel me toch wel tegen, al ademen de webcams vanochtend echt winter uit. We zien in bijna het hele Alpengebied verse sneeuw, en in het Italiaanse Santa Caterina staan zelfs de sneeuwkanonnen te blazen!

Waarom minder?
Het zag er op onze sneeuwverwachtingskaart de afgelopen dagen zo veelbelovend uit: Bijna het hele Alpengebied in de sneeuw met tegen de Oostenrijkse Alpenhoofdkam zelfs hoeveelheden richting de halve meter. Ook Frankrijk kon een behoorlijk sneeuwdek verwachten, maar het bleef bij een aantal centimeters.

De oorzaak lag hem in de stroming op grote hoogte die minder gunstig uitpakte. Het koufront nam veel meer tijd om de Alpen te bereiken. Het bleef urenlang slepen boven Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland waar wél veel neerslag viel. Ook het noorden van Zwitserland had langdurig regen maar helaas liggen daar geen bergen. Toen het front eenmaal de Alpen had bereikt trok het vrij snel door van oost naar west. Vooral Frankrijk plaste hierdoor naast het potje met een dun laagje sneeuw. De Franse gletsjers zijn er dus nog niet veel beter op geworden. In Zwitserland, Oostenrijk en Italië viel meer maar de halve meter is niet gehaald. Zo had een kleine verschuiving 100 tot 200 kilometer grote gevolgen.

Ideaal gletsjerweer
In Oostenrijk en Italië sneeuwt het vandaag nog af en toe, vanuit Frankrijk laat de zon zich echter steeds meer zien. Dit hangt samen met het dichterbij komen van een hogedrukgebied dat vanuit Frankrijk komend weekend over de Alpen naar Oost-Europa trekt. Dat betekent meer zon en een schitterend weekend in het vooruitzicht op de gletsjers, althans in Oostenrijk. Ik ben er jaloers op want de mensen daar hebben dit weekend maling aan de iets mindere hoeveelheid verse sneeuw. De condities zijn prima en het zonnetje maakt het plaatje compleet.

null
Zo ziet het weekend eruit.

De temperaturen lopen gaandeweg het weekend wel wat op. Vanaf zondag heersen aan de noordkant föhnachtige condities met een aantrekkende zuidenwind. Het sneeuwdek in de dalen zal geleidelijk verdwijnen maar op de gletsjers heeft het weinig invloed. De wind blijft alleen een factor om in de gaten te houden als het gaat om de liften.

Sneeuw voor de zuidkant?
Na het weekend dringen depressies vanuit het westen op. Aan de noordkant zorgt dat nog steeds voor föhn maar aan de zuidkant liggen de temperaturen lager en neemt ook de bewolking langzaam toe. Vanaf dinsdag laten de modellen de eerste sneeuw in de Zuidfranse Alpen vallen. Wel ligt de sneeuwgrens met 2000m aan de hoge kant. Mogelijk gaat het om grotere hoeveelheden maar het is nog erg ver weg, of het doorgaat hangt af van een Russisch hogedrukgebied dat flink tegengas geeft. Daarover snel meer, ook op twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Klopt! Zuinig laagje te zien in Biberwier op de webcam

Piste riderrrrr

Moeten we nu wel of niet duimen voor het russische hogedrukgebied…?
Wat is het beste voor een wintersenario?

Is dit nu een voorbeeld van de "russische beer" die we graag in de wintermaanden zien voor strenge vorst…?

Gr.

PS: door de webcambeelden wordt het verlangen naar de winter alleen maar groter, heerlijk.

@Arnold, nee als dat Russisch hoog de overhand krijgt levert het de Alpen weinig sneeuw op. We moeten het nu van lagedruk hebben.

Als je van vrieskou houdt is het een ander verhaal, die Rus kan 's winters voor strenge vorst zorgen maar helaas ook weinig sneeuw. Flinke vorst (dwz ook overdag) zit er in deze tijd van het jaar nog niet in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het sneeuwt nog steeds in Sankt MIchael, idd enkele cm’ers gevallen tot zover.

Seriously snow addicted family!

Liever nu minder dan verwacht, dan in december-januari-februari :D

Het heeft omstreeks 17u nog even gesneeuwd in het Otztal, blijkbaar nog een kleine uitloper. De komende dagen lijkt het beter weer te worden, maar blijft het op de gletjsers koud genoeg om de sneeuw te bewaren. Hopelijk begin volgende week weer wat lekkers :D

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Mooi dat er weer sneeuw gevallen is! Ik vind het nog al overdreven om, in zo’n gebied als op de foto, de sneeuwkanonnen al te laten draaien. Ik denk niet dat die sneeuw nog blijft liggen tot het begin van het seizoen.

en hoe ziet de weersituatie ernu uit. Volgende week verse sneeuw of moeten we de komende week zonder doen. Want vertrek volgende week donderdag naar Gletscher Hintertux.

Gletsjers waar nu genoeg sneeuw ligt hoeven zich geen zorgen te maken komende dagen. Die sneeuw verdwijnt niet zomaar.

@Peter, die sneeuw op de webcam blijft onmogelijk liggen inderdaad. Het zal waarschijnlijk een test zijn voor dit weekend, anders is het zonde van het geld.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb net afgelopen dinsdag in het pitztal geskied, 20 km pistes open en super goede sneeuw. dus als je nog ergens wilt skien is dit echt een aanrader

@ Peter en Roel, als het koud is in oktober klagen altijd veel mensen over het gebruik van sneeuwkanonnen, maar skigebieden checken inderdaad de kanonnen en waterinstalaties nu, normaal vriest het niet en ziet niemand er iets van maaar als het zo koud is als nu komt er sneeuw uit de kanonnen en is deze testfase zichtbaar.
Ik denk niet dat ook maar een niet-gletsjer gebied de illusie heeft zo vroeg in het seizoen te kunnen openen.

Click. Click. Peace

@Rogier, al een zicht op volgende week?
Gaat het warmer worden en mogen we nog sneeuw verwachten. want de gfs kaarten draaien en keren maar

@ Carl, dat moet je helemaal niet aan mij vragen, ik droom net als jullie van bergen sneeuw, maar Roel is de man die dit weet te zeggen ;-)
Maar ik zie inderdaad spannende dingen op de GFS kaarten, maar volgende week is erg ver…

Click. Click. Peace

Lijkt erop dat volgende week maandag en dinsdag de Franse Alpen een mooie dump krijgen.

@Carl, Het ziet er voor dinsdag inderdaad goed uit voor de Franse zuidkant (‘regio Rogier’). Vergeet alleen niet dat die sneeuw bij GFS oorspronkelijk voor zondag op de planning stond. Hij is dus naar achteren geschoven en ik kan niet helemaal uitsluiten dat dat nog een keer gebeurd. Niettemin zijn de kansen goed! Hoe verder richting Oostenrijk hoe kleiner de kans op neerslag. De noordkant houdt het voorlopig sowieso droog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@rogier,
volgens mij zijn ze de sneeuwkanonnen vergeten uit te zetten na het testen, of testen ze de sneeuwkwaliteit nu?

Inderdaad, de sneeuwkanonnen staan nog steeds te blazen en hebben al een flink hoop gemaakt.

null

@ Peter/niels je hebt gelijk, nou ja misschien willen ze daar wel een sneeuwlaag maken en hebben ze geld en elektriciteit teveel ;-) Maar hier in de buurt draaien ze slechts tests in deze tijd van het jaar. Misschien speelt de wedloop om zo vroeg mogelijk open te gaan mee. Jammer en zonde van de energie als je het mij vraagt.

Click. Click. Peace

Hee de sneeuwkanonnen in Val Thorens zijn al aan…

@ Frank! Super! en dat is dan weer niet zo gek met een gebied wat graag begin november de deuren opent, en boven de 2000 meter ligt.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie