Vrijdag begin van meer sneeuw

Roel op 01 december 2011· 28 reacties

null
Komende week krijgt de kunstsneeuw voor het plaatje naast de piste hulp van moeder natuur. De webcam is uit het Oostenrijkse kunstsneeuw walhalla Schladming.

Grootschalig gezien gaat het roer vandaag om. Na een wekenlange periode van hogedruk en zon gaan depressies het weer in de Alpen bepalen. Het levert niet meteen sneeuw van betekenis op, morgen hooguit 10 centimeter in de Franse en Zwitserse Alpen maar de messen worden geslepen voor het grotere werk.

Afzwaaier
Dat het niet meteen tot flinke sneeuwval komt heeft te maken met het afzwaaien van de eerste de beste opdringende storing. Eerder was zijn baan geprojecteerd van de Britse Eilanden in de richting van Polen wat in de Westalpen veel sneeuw had opgeleverd. In plaats daarvan zwaait hij af naar Spanje. De meest actieve neerslag kan de Alpen daardoor gewoon niet bereiken.

Wat overblijft is een slap aftreksel van wat heel mooi had kunnen zijn: een paar uurtjes lichte sneeuw in met name de Franse en Zwitserse Alpen. Je kunt het als een slecht bewapende verkenner zien van een grote troep manschappen (depressies) die nog wacht om Europa in te nemen. En dat gaat gebeuren. Tot zover de Stratego, nu het vervolg.

Zwitserland gunstig
Voor de Alpen zijn zondag en maandag dagen om in de gaten te houden. Een strook van het Grand Massif (F) tot aan Lech (O) is een gebied dat het meest in de aanvoerrichting komt te liggen van neerslaggebieden. Vooral maandag breidt de sneeuw zich verder over de rest van de Noord- en Westalpen uit.

Dan kan er op meer plekken sneeuw van betekenis vallen en kan het ook in Oostenrijk voor de eerste keer tot een echte witte wereld komen! Toch is het nog geen ideale nordstau voor Oostenrijk. Met uitzondering van de Arlberg, die wel vaker goed zit in dit soort situaties, zal het waarschijnlijk nog nergens tot een halve meter komen. Dat gebeurt wel in Zwitserland.

null
Verwachte neerslag tot en met maandag volgens het GFS-model: Flink wat sneeuw in vooral het westelijk Alpengebied, let ook op de vele neerslag aan de Noorse kust.

Frankrijk
Vrijdag wat sneeuw. Sneeuwgrens dalend van 2200 naar 1500 meter op zaterdagochtend. Daarna wordt het tijdelijk droger. Zondagnacht ten noorden van pakweg Les Deux Alpes nieuwe sneeuw boven 2000 meter uit een warmtefront, in de nieuwe week toch structureel kouder en op maandag sneeuw. Hoe noordelijker hoe meer. Maandagavond verwacht ik dat vanaf 1500 meter veel plaatsen met sneeuw bedekt zijn, met uitzondering van het uiterste zuiden.

Zwitserland
Van vrijdag op zaterdag verspreid over het land een paar centimeter sneeuw vanaf 1200-1500 meter. Daarna droger maar in de nacht naar zondag vanuit het noordwesten nieuwe sneeuw vanaf circa 1500 meter. Maandagnacht fors kouder en nogmaals sneeuw, dit moet de echte sneeuwbrenger worden met 20-60 centimeter. De winter doet daarmee begin volgende week zijn intrede.

Oostenrijk
Vrijdag nog zacht, zaterdag veel bewolking en in Vorarlberg en Tirol mogelijk wat lichte sneeuw maar het is niet echt de moeite. Tot maandag vervolgens vrij rustig en overwegend droog. Maandagochtend een semi-winterinval met eindelijk sneeuw van betekenis, vanaf 1000 meter kunnen vele dalen wit worden al is het geen dump.

Italië
In de luwte van de westcirculatie blijft het in Italië overwegend droog. Zaterdag zouden er wel een paar vlokken kunnen vallen maar verder blijft de neerslag de komende 5 dagen beperkt tot de aan de Alpenhoofdkam grenzende gebieden. De rest kampt met nordföhn.

De westcirculatie laat zich ook zeker gelden in Scandinavië. Aan de Noorse kust valt de komende dagen verschrikkelijk veel neerslag. Iets verder landinwaarts profiteren de skigebieden daarvan! Zou ons Strudelfeest vanavond dan toch de inleiding zijn van een mooie winter?

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jaaaa…!! wij vertrekken over ruim twee weken naar het Kleinwalsertal en zijn heel erg blij met deze nieuwe berichten!

Goed nieuws eindelijk wintereinbruch!

Seriously snow addicted family!

Yeah!! Ook ik vertrek over 2 en halve week naar KWT dus ik word ook heel blij van dit bericht! Skiles geven is toch leuker als er ook echt geskied kan worden ;)

hoe zit het dan met val thorens? maakt dat een beetje kans op sneeuw…dat is toch westalpen? maar is dat nu noordkant of toch zuidkant haha

Vind de sneeuwgrens ook nog wat hoog. Volgens snow forecast halen gebieden als PdS, Grand Massif en ValTho de komende dagen 5-10 centimeter.

Volgend weekend een paar daagjes skiën in Sölden. Hopelijk valt er de komende week nog wat sneeuw. Ik juich momenteel elke centimeter sneeuw toe.

Als ik alle weerberichten bekijk lijkt Val thorens er toch weer slecht af te komen. Geen echte dump in het vooruitzicht.

@ Roel: dank weer voor je update. Maar ik vraag me af of dit echt een klapper gaat worden. Op het moment dat de neerslagintensiteit het hoogst is lijkt de sneeuwgrens bijzonder hoog te liggen. Pas wanneer de neerslag wegtrekt/intensiteit afneemt, zijn er vlokken tot in de (hogere) dalen mogelijk. Zie jij dit ook zo? Voor de pistes onder de 1800m zal dit dan nog altijd niet de langgewenste dump zijn…

ZAMG meld dat de grens Maandag zakt naar 400M. Ik zou zeggen wacht even op Maandag. Vele website’s en modellen geven dan pas serieuze sneeuw aan. Ik zeg beste Sinterklaas cadeau! @ Roel met een scheef oog zie ik nu ook sneeuw dichterbij huis…

Seriously snow addicted family!

oww en verder denk ik dat naast sneeuw voorspellen het nog veel lastiger is om de hoogte te voorspellen. Ik begreep van een andere site dat bijvoorbeeld Orografie nauwelijks in de modellen zit en dat de bekende ECMWF en GFS de alpen slechts als bult zien.

Seriously snow addicted family!

volgende week donderdag richting Zwitserland en ik heb er nog steeds alle vertrouwen in…

Eindelijk! Laat maar komen die poeder!

gaat het in albiez montrond ook sneeuwen weet echt niet of dat zuid of west alp is wie weet er meer

Kan je volgende keer ook Winterberg cq Duitsland meenemen in je ‘weerpraatje’?

Foto van Schladming… Gebied is als 1 na beste gekozen door de Oostenrijkers zelf. En toch bijna geen Nederlander te vinden(wel Belgen).
Prachtige rode (niet licht rood, noet donkerrood maar precies ‘rood’) pistes van steeds 50-100 meter breed.

Het is het Alpenweer praatje, en helaas ligt Winterberg volgens mij niet in de Alpen ;)

@ anoniem ik ben wel in schladming geweest als nederlander en steeds meer gaan erheen, moet even ontdekt worden hea :p

Geweldig gebied vind ik met de hauser kaibling en de planai.

idd neem het sauerland ook maar op in je weerbericht :p dat is voor veel mensen ook belangrijk die graag een dag trip willen maken voor de echte vakantie begint !

heb het idee dat het volgend weekend al mooi wit is overal :D

jeuj, sneeuw!

hopen dat het eind volgende week koud genoeg is om deze sneeuw ‘vast’ te houden!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Tijd dringt!
7 dec naar de sneeuw, maar waar!?
Dat wordt 6 dec beslissen :-)

I’m dreaming of a white… CHRISTMAS!!! ;-)

Alles komt wel goed, geduld !!!

Tignes op 2250 ziet er dus goed uit! Mooi, 10 december eindelijk op de lange latten!!!

Het ziet er echt heel slecht uit zeg. Leuk dat sneeuwbuitje komende week, maar verder is het niet best! Daarna hele hoge temperaturen en alles dooit weer weg.
Mensen, boek niet voor de kerst, mocht je van sneeuw houden.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

geen idee waar jij kijkt Thomas maar temperatuur daalt juist volgende week

Bedankt Roel ik zit dus in Livigno en dat is net over de Zwitserse grens en reken dit gebied daarom bij de sneeuwval die je geeft voor Zwitserland. Laat de winter nu maar echt komen heb er echt zin in en mijn seizoen gaat tot einde april.

RoCo

@Michael,

Gewoon de GFS weerkaarten. Een mooi Hogedrukgebied boven centraal Europa. Ski jij met 15 graden?

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Sneeuwval is inderdaad meer dan welkom. Maar de temperaturen moeten wel laag blijven… Roel, kun je hier al iets over zeggen of is het fingers crossed en blijven duimen?

Ik ga op vakantie in nederland, oftewel ik blijf lekker thuis dus we willen hier ook wel wat sneeuw, stuur eens wat van jullie kant op hier naar nederland hahaha :P

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie