Goedkope pakketreizen, goed voor skigebieden?

Rogier op 15 december 2011· 26 reacties

null
Iedereen kent ze die reizen van soms wel onder de honderd euro voor een weekendje skiën en dat alles all-inn.

Iedereen kent ze die reizen van soms wel onder de honderd euro voor een weekendje skiën en dat alles all-inn. Fantastisch want voor weinig geld zit je een weekendje in de Alpen. Niets mis mee toch? Lekker goedkoop met een groepje vrienden op stap. Sommige skigebieden zien in deze reizen een ideale manier om de zwakke tussenseizoen minder verliesgevend te maken, iedereen wint, of niet?

Feesten
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, deze goedkope reizen worden, logischerwijs vaak door jongeren geboekt. En wie is er niet jong geweest. Lekker met een groep vrienden op pad, lekker de sneeuw in en 's avonds gezellig aprés-skiën. Een fantastisch(e) weekend of week is zo gemaakt. Gewoon lekker feesten.

Maar…
Hoe leuk het feesten ook voor grote groepen jongeren is, als je (een paar jaar ouder) met je familie of romantisch samen op stap gaat zit je waarschijnlijk niet graag tussen de luidruchtige, dronken en feestende wintersporters. Dat valt namelijk niet helemaal samen met een idilisch wintersport plaatje.

null
Door goedkope-all-in reizen wil het ook wel eens buiten het seizoen om erg druk worden bij de liften

Goed gemengd
Dit is allemaal natuurlijk geen enkel probleem als alles goed gemengd is, dus niet teveel groepen feestende jongeren en evengoed niet teveel families. Maar gewoon een goede mix, dan loopt alles op rolletjes en is iedereen blij.

Helaas…
Helaas zijn er wel aardig wat skigebieden en reisorganisaties die deze goedkope reizen per honderden aanbieden. Dat betekent teveel drukte, teveel gefeest en gebieden die bekent komen te staan als ‘jongeren gebied’, ‘Oost-Europeaans-gebied’ of ‘goedkoop-gebied’. Deze gebieden zien hun trouwe klanten, families, langzaam wegtrekken naar andere gebieden en voelen zich genoodzaakt nog meer low-budget reizen aan te bieden. Het lijkt alsof skigebieden moeite hebben met de juiste mix te creëren. Het is snel ‘teveel’.

Wat denken jullie? Wat denken jullie van dit soort goedkope reizen? Doen deze reizen de wintersport goed? Of juist niet? Of zal het allemaal wel loslopen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij gaan dit jaar voor het derde jaar op rij via zo’n goedkopere reis: afgelopen 2 jaar naar Superdevoluy geweest en dit jaar naar Les Sybelles.

Mijn ervaring in Superdevoluy is dat het wel meevalt met die feestende jongeren; we vonden het juist ideaal dat in de periode dat wij gingen, het zo heerlijk rustig was in het gebied. We hadden vaak prachtige brede pistes voor onszelf en bij de liften nagenoeg geen wachttijden.

Ook in het appartement zelf nooit last gehad van medereizigers, dus wat mij betreft valt de overlast erg mee.

Ik denk dat Rogier 100% gelijk heeft, volgens mij Sölden daar een perfect voorbeeld van. In de vroege namiddag is een groot deel van de jongere, en van de degoutante Russen zat en luidruchtig !!! Plezant is anders en Sölden is voor mij geschiedenis, groetjes

Mijns inziens ligt het er maar net aan hoe je hier tegenaan kijkt: Als je jong bent, is het alleen maar leuk om veel andere jongeren op de piste en daarbuiten te spreken en te zien. Echter, als je met je familie of partner op stap gaat, zal dit waarschijnlijk een doorn in het oog zijn. Ik vind over het algemeen luidruchtige mensen op de piste storend, maakt verder weinig uit of deze 20 of 50 zijn. Geen idee of het de wintersport goed doet, waarschijnlijk wel aangezien de gebieden hieraan verdienen en dus ook betere liften kunnen bouwen danwel vervangen.

Mr. Slow

ik begin langzaam te merken dat er hetzelfde voltrekt als in bijvoorbeeld salou, lorret of hersonissos… mij niet gezien zoek wel een andere plek! zeker die russen… blegh

Seriously snow addicted family!

russen ben ik nog niet tegengekomen op de piste…

dat het economisch minder gaat is een feit. dat mensen alleen naar de korte termijn kijken ook. dus draait het hier allemaal ook om geld. snel geld. en hoe dat binnen komt maakt nu niets uit en volgend jaar kunnen ze niet meer zonder en de trend in gezet…hup de spiraal tot de bodem of top.

Russen is voor mij een ontzettende afknapper. Hoorde een tijd terug van een local in Frankrijk dat accomodaties bij agentschappen soms aangeven liefst geen Russen en ander oostbloktuig te willen vanwege de daarbij horende gasten tot aan prostitutie aan toe.

Maargoed dat betekend dat je misschien niet vol zit en dat moet wel en dan dumpen zij de rest toch bij Russen.

Mijn meest frapante voorbeeld was een Rus (o.i.d.) die zijn skies pakte die tegen een muurtje leunden. Hij deed dit op dusdanige wijze dat alle andere skies en boards allemaal omvielen. Ik stond erbij en keek ernaar. De Rus ook maar toch echt een stuk minder geinteresseert dan ik. Hij vertrok en de mensen die daarna kwamen mochten hun spullen zelf oppakken en hopen dat het niet beschadigd was.

Het lijkt mij niet echt verschil te maken. gebieden kunnen hier zelf ook wat aan doen, kijk naar oostenrijk waar in sommige gebieden veel word geinvesteerd, hier zijn gebieden vaak in partuculier bezit en zoekt men investeerders om de gebieden interresant te houden voor publiek om later nog eens terug te keren, we weten oostenrijk is niet echt het goedkoopste skiland, maar waarom is het daar in de seizoenen uitverkocht omdat men wat te bieden heeft,nachtskieen etc, Frankrijk is mijn inziens goedkoper, ja wat krijg je voor dat geld een appartement van 20 a 22 vierkante meter, mijn caravan is maar iets kleiner, maar dat scheelt veel geld om te bouwen, skigebieden hebben niet de meest superdeluxe liften, nou ja ik kan wel meer noemen maar er wordt dus niet veel geinvesteerd, nu ga ik elk jaar twee keer op vakantie 1 keer frankrijk en 1 keer oostenrijk Wel ik kan niet zeggen dat ik veel lallende jongeren of russen ben tegengekomen, maar waarom toch goedkoopreizen naar Frankrijk wel omdat ze er mooie lange ,piste 's hebben waar je lekker kan cruissen en dan neem ik een klein appartement p de koop toe, want ik slaap er alleen maar en af en toe eten verder vindt ik ook dat er aan de andere kant goedkope reizen moeten blijven, anders kan toc niemand meer op vakantie. nou ik ga nog even verdersneupen voor een goedkope reis heb 2 gevonden maar is wel bijna 1100 kilometer. wie weet er nog een leuke aanbieding.

is de bovenste foto vanuit sölden ?

Ik vind dit eerlijk gezegd een direct negatieve insteek. Ikzelf ben iemand die wat minder geld heeft, en ga regelmatig met een dergelijke reis mee. Ik ga ook binnenkort weer voor 125E (app, busreis en pas) naar frankrijk voor een weekend, en ben blij dat ik daardoor toch nog op wintersport kan gaan. Het is echt een kans voor de minder gefortuneerde wintersporter om zo een paar dagen van de sneeuw te kunnen genieten. Het is natuurlijk wel zo dat het gebied als goedkoop bekend komt te staan, maar dat is niet erg. Het is juist leuk dat de verschillende gebieden verschillen van elkaar. Ik ga later dit jaar ook nog naar Wengen (met schoonouders), natuurlijk het tegenovergestelde.
Daarnaast gaat volgens mij de goedkope gebieden niet gepaard met apres ski. De meeste reizen gaan nl. naar frankrijk (waar de skipas vrijwel altijd inbegrepen is), oostenrijk is vrijwel altijd duurder met een dergelijke pakketrijs (prijzen onder de 100E of tussen de 100E en 200E zijn daar niet mogelijk). Wel trekken de goedkope gebieden grote studentengroepen wat gepaard kan gaan met overlast en bizarre stunten, dat is helaas wel echt jammer.
De echte apres-ski paradijzen zijn te duur voor de goedkope reizen (sybelles, francois longchamp, les sybelles, vars/risoul, val thorens, flaine etc. zijn de gebieden waar ik op doel).
De een wil een apres-ski gebied, de ander een budgetgebied, weer een ander een chique mondain gebied of een gebied puur voor de offpistecracks. Ik vind het leuk om van de verschillende gebieden te kunnen proeven, en leuk ook om te zien dat veel gebieden hun eigen sfeer uitademen.

''Powder to the people''

@Joris, naar mijn weten komt die foto niet uit Solden. Ik dacht heel even aan de DSB Gratl maar hij is het niet…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ik vind goedkopen reizen wel leuk zeker als je jong bent maar nu ik mid dertig ben geniet ik meer van een luxe appartement met wat meer ruimte (alhoewel dit een raar gegeven is in La douce France).
Wat de (zoals wij vlamingen ze noemen)jan mijn kloten’s van deze wereld betreft, die gaan er altijd zijn al heb. Mensen (als je hen zo kan noemen) die in het midden van een skiweg of piste stoppen en blijven staan met 10 naast elkaar dat iedereen moet stoppen,kortom de regels aan hun laars lappen. Maar dan heb je de decadente mensen en daar ben ik van verschoten in Tignes bvb kan je boven op de berg naar la Folie Douce, daar was het net van die Ohoh Tirol toestanden is in bontjassen op tallons (Stilleto’s) en met bling bling rond de nek en bont op de kop op tafel en een laag schmink op hun facade (dat je jezelf gaat afvragen hoe die er eigenlijk uitziet) de grote jan uithangen. Maar je zag hen niet op de Piste . Je hebt dit echt in die gebieden waar le grand chique zit en die heb je in Oostenrijk ook. Geef mij maar de leuke sfeer van een kleiner gebied zoals Schröken in oostenrijk waar ze de echte sfeer van Apres ski kennen (1 betalen 1 gratis) en waar je gedurende enkele uurtjes kan feestvieren om dan te genieten van een saune lekkere maaltijd en goeie vrienden .

Greetz

Helaas een beetje een negatief verhaal. Er staan op deze site 325 skigebieden en 624 dorpen. Laat er daar een paar van zijn die zich wat meer op jongeren richten. Ik zie het probleem niet zo…

Mooie vooroordelen, generalisaties hier. Het fijne wellicht voor de islamieten is: dat het nu de russen (of oostbloktuig??) zijn.

In het algemeen is overlast niet fijn en niet leuk. Leeftijd en afkomst heeft hier naar m.i. geen directe relatie mee. Maar goed, internet biedt een mooi forum voor al dit soort uitspraken. Ik ga zelf ook nog steeds goedkoop op vakantie, wel iets duurder dan vroeger, maar op die manier kan ik zeker 3x op wintersport. En dat gun ik iedereen. Je moet gewoon buiten drukke periodes gaan. Want waar veel mensen zijn op 1 plek, ervaar je bijna altijd overlast. Kies dus je plek en gebied en periode uit. Dan komt het goed.

Devoluy, inderdaad weinig overlast, maar er is ook weinig te doen. In 3 uur heb ik alle pistes wel gehad. Maar ook dat is persoonlijk.

Goede aanbieding? Volgens mij kun je a.k. week gewoon naar Frankrijk toe gaan, sneeuw genoeg dacht ik…

Wat een negatief bericht!! Ik ben een 50 + en ga al jaren als extra ski-uitje met zo’n goedkope weekend en/of midweektrip mee. Valthorens, Les sybelles, Flaine, Les Deux Alpes, Les Menuires etc. etc. Allen met Sunweb of bizztravel. Wat zoek je zelf op?? Ik ga juist daarheen, gelet op de uitgestrektheid van die gebieden en vaak incl. skipas en busreis voor relatief weinig geld. Voor de apréski heb ik, en met mij vele vrienden, niet altijd een grote feesttent nodig, maar een klein gezellig barretje voldoet ook vaak prima hoor! Ligt er ook aan wie je meeneem om het gezellig te hebben…Aangezien ik graag meerdere keren ski in het seizoen ga, zijn dit goedkope extraatjes hoor!! En ja, Oostenrijk ken ik ook, daar ik al 15 jaar in februari een week naar Fiss ga met het gezin en vrienden. Voelt als thuiskomen daar, maar de extra uitjes van Sunweb/Bizztravel zijn voor mij een welkome niet te dure afwisseling…ps. afwisselend ga ik januari en/of maart

Ik denk dat goedkope reizen heel fijn zijn voor jongeren of mensen met niet zo’n dikke portemonnee.

Wat betreft de russen: ook ik heb daar niet zo’n goede ervaring mee. Je kan natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, maar er wordt toch best veel gedronken en dat doet de normen wat vervagen geloof ik. Ik heb het zelf eens meegemaakt dat een kind door een volwassen rus uit de bus werd gewerkt zodat hij er zelf nog bij kon. Ouders en kind werden van elkaar gescheiden ondanks geroep… En dat is niet mijn enige ervaring…

ik denk dat dit probleem niets met goedkope reizen heeft te maken.

ik zie genoeg mensen in dure hotels die ook luidruchtig van de berg af komen en stom dronken naast de piste liggen.

jongeren reizen zijn niet allemaal hetzelfde. !

ik ga zelf niet met een jongeren reis of wat dan ook maar weet dat het heel anders is dan wat hier is beschreven.
vind dit wel erg negatief.

Luidruchtigheid en dronken mensen heb overal en altijd!
en zijn lang niet altijd jongeren.

Die feestende jongeren, dat valt reuze mee bij dit soort reizen. De weekenden zijn sowieso rustig, omdat dit ‘de wisseldagen’ zijn. Bovendien gaan de mensen die met zo’n reis mee gaan amper uit: ze willen maximaal skieen in de weinige tijd die ze hebben en gaan dus vroeg naar bed. Dit heeft tot gevolg dat cafés leeg zijn en dat het juist erg rustig is. Iets té rustig als je’t mij vraagt! Ik heb dit ervaren in les 2 alpes, la joue du loup, flaine.

Bovendien: de goedkoopste reizen vallen in het laagseizoen, niet in de weekenden voor of na de carnaval. Dit geldt zowel voor week- als weekendreizen. Daarom is mijn ervaring dat het sowieso leeg is in de kroegen.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

De oplossing: italie… Geen russen of ander tuig, daarintegen niet echt goedkoop. Wel kwaliteit in de vorm van lange brede pistes die voortreffelijk geprepareerd zijn. We Gaan dit jaar voor de derde keer richting italie…

Pretentieus, dom verhaal en staat ver van de werkelijkheid. Eigenlijk deze goede site niet waardig ! Onderstaand enkele cijfers en voorbeelden.

Goedkope weekendjes worden veelal door organisaties als sunweb en bizz georganiseerd. Gemiddelde leeftijd in de bus: ruim de 30 gepasseerd…per bestemmingen per week en midweek ca. 1 bus (lees 50-60 pax) per reisorganisatie!! Dan de overige aantallen: de geplaatste foto doet vermoeden dat de drukte bij de lift veroorzaakt wordt door dit soort skiweekeinden en goedkope 10 daagse vakanties. De gebieden waar dit plaatsvindt (superdev, flaine, valtho, risoul, corbier, st jean, menuires etc) hebben tesamen en bedcapaciteit van ca. 130.000 bedden in diverse accommodaties. Tesamen brengt de nederlandse reiswereld ca. 1500-2000 personen per week naar dit soort gebieden. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel mensen die, hetzij zelf, hetzij georganiseerd per eigen vervoer naar de wat duurdere acco’s in deze gebieden gaan.

Conclusie: in sommige gebieden is de jeugd (over)vertegenwoordigd, in andere gebieden in sommige weken mensen die goedkoop op wintersport willen. Maar dat de drukte wordt veroorzaakt door een combinatie van deze 2 zaken is absolute onzin, gezien de hoeveelheid personen waarover je spreekt ten opzichte van totaal aantal vakantiegangers…

Dan de ‘Russen’: je vindt hen voornamelijk in de juist duurdere plaatsen omdat dit de mensen zijn die zich de laatste jaren dit kunnen vervoorloven. Door de betrekkelijk nieuw verworven vrijheid weten zij zich helaas nog niet goed aan te passen aan de in Europa geldende waarde en normen. Zelf kom ik juist dit opngepaste gedrag tegen in bijvoorbeeld Courchevel, terwijl ze in Menuires nauwelijks ‘overlast’ veroorzaken. Zelfde geldt voor Verbier versus Haute Nendaz. Of Ischgl verus Kappl. Het zijn dus hier niet zozeer de goedkope gebieden waar je hier last van hebt maar de dure…

Helemaal niet mee eens!!
Ik ga de laatste paar jaar 2 x per jaar op wintersport. Eenmaal naar een “dure” bestemming in Oostenrijk (St Anton, Serfaus, Saalbach bijv.), en 1 x naar een “goedkope” bestemming in Tsjechie (Spindleruv Mlyn). Goed, de piste’s zijn wat minder uitdagend, en het sluit allemaal wat minder op elkaar aan, maar last van budget-reizigers of Russen (die daar in ruime mate aanwezig zijn), heb ik echt nog nooit gehad. Gewoon een kwestie van jezelf een beetje aanpassen, en leven en laten leven. Ik snap al dat gezeur niet zo, zeker v.w.b. de Russen, voor zover ik ervaren heb gewoon prima mensen als je ze zonder vooroordelen benadert.

Hangt soms ook wat van de wijk af. Voorbeeldje: l2a 1800 vs les deux alpes 1650.

Eens met Paul!..

Ook eens met Paul ;)

Ik ga twee keer per jaar op wintersport, 1 keer naar een ‘duur’ gebied (Serfaus, Hinterglemm bv.) als werk, en 1 keer zelf, en dan boek ik een goedkope pakketreis, omdat het voor mij anders niet te betalen is. Ik vind de sfeer in goedkope plaatsen als Risoul, Valloire of Saint Francois Longchamps vaak relaxter dan het opgeklopte carnavalsgedoe wat ik in Oostenrijk ben tegengekomen. Halfdronken nederlandse 40-plussers die één weekje per jaar los kunnen gaan, en dan ook geen idee meer hebben wat ze doen en zeggen, brrrr.

Running against the wind

eigelijk raar artikel als ze op hun eigen website reclame maken voor goedkope reizen…

Wat een commentaar gelijk weer op deze website aan de hand van deze weblog. Jammer!

Wellicht een tip voor de redacteuren om een verschil te maken tussen een weblog en column. Ik lees dit weblog namelijk als een prikkelende column.

Ik ben het deze keer overigens ook niet helemaal eens met de ‘columnist’;)

life is a beach, or a pile of snow

Ach, een collumn is toch bedoeld om te prikkelen? dan moet je ook niet verbaasd zijn als mensen geprikkeld reageren ;)

Running against the wind
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie