Vandaag en morgen sneeuwt het weer, maar de regen die gisteren van de kaarten was verdwenen is (in mindere mate) vanaf morgenavond weer terug voor Frankrijk en Zwitserland. Ik baal er flink van, het is een virtueel gevecht tussen kou en warmte op de vierkante kilometer waar de definitieve uitslag nog steeds niet van bekend is! Frappant genoeg is de lange termijn een stuk zekerder, de kans is groot dat de kerst zonnig verloopt. Kijk voor de details het video weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Top Roel!

Klasse Roel! deze bevestiging had ik even nodig. Zon met de kerstdagen. Gaat helemaal goed komen!
Ps. zeer duidelijk weerjournaal, in 1 keer te begrijpen!

heerlijk weer met kerst!
hopen dat die warme lucht en neerslag niet te veel schade aanricht in PdS. (chatel/chapelle d’abondance)

@roel
kan het zijn dat de koude lucht die nu in de dalen is bij PdS daar blijft en niet word weg gedrukt door de zachtere lucht(koude lucht is zwaarder dan warme lucht)en dan mist krijgen?

Hoi Roel,
kan je ook al even aangeven wat de kaarten ‘voorlopig’ vertellen voor weekend eindejaar. Weet dat dat nog ver is … maar toch al benieuwd.
wij vertrekken 30/12 naar Berwang bij Lermoos.

Nadeel van video weerbericht, ik kan hem niet op mijn werk kijken;)

Houden ze op jouw werk soms niet van skiën…? Hoe bestaat het…

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Het sneeuwt hier nu keihard, zometeen maar weer even mijn ski’s uitlaten ;-)

Click. Click. Peace

@Roel, Wat denk je dat dit weer: https://www.wintersport.nl/skigebieden/sybelles/weersverwach… voor een schade kan aannbrengen aan de sneeuwlaag die er nu ligt? Denk je dat er een groot deel verdwijnt? 8 graden is wel heeel warm!!! Alvast bedankt voor je antwoord.

hihi ik ook niet maar kijk hem op m’n mobiel ;-)

Seriously snow addicted family!

@sneeuwpop, dat is in theorie mogelijk maar gebeurt eerder wat dieper inneralpin. In Wallis bv, daar sneeuwde het afgelopen weekend tot op 600 meter (Rhonedal) toen Portes du Soleil in de regen zat.

Het blijft in ieder geval spannend tot het laatste moment. Zoom maar eens in op onze sneeuwverwachtingskaart van overmorgen (donderdag). De sneeuw is daar in Zwitserland een stuk minder dekkend dan in Oostenrijk, een teken van de hogere sneeuwgrens. Dan is de vraag hoeveel neerslag er dan nog omlaag komt.

@Pascal, ik snap dat je daar benieuwd naar bent maar over die termijn kan en wil ik geen uitspraken doen. Dat is absoluut onbetrouwbaar.

Tim ga even naar deze link https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2251 en kijk wat ik om 14.59 uur schreef. Het hoeft geen ramp te zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Top Roel het is nu zelfs al duidelijk voor mij wat de invloeden van een hoge en lage druk gebied hebben, bedankt. Voor de rest ziet dat er goed uit hé nu nog wat leuke foto’s erbij zolas van die boarder, top man bedankt.

RoCo

Roel je weerberichten zijn super. Kunnen ze die in NL niet op de tv laten zien?! Wij genieten volop in ons huis in Les Saisies. Waanzinnig mooi en goede sneeuw!

Roel, wat is er te zeggen over de temperaturen als het hoge druk gebied over de alpen trekt (rond de kerstdagen)?

nu dan vanaf mijn mobiel @ rogier mazzelpik, @ roel goed bericht weer thanks!

Seriously snow addicted family!

Dat eventuele beetje regen zal er echt niet voor zorgen dat er niet of slechter door geskied kan worden daar in Frankrijk en Zwitserland. Daar is zoooo veel gevallen. Is alleen maar goed voor de sneeuw om zich te zetten. Ik zou me totaal geen zorgen maken. En zaterdag komt er toch weer vers!

Is er al iets te zeggen over de mate waarin de luchtstromen a.s. zaterdag warm zijn? Aangezien er morgen en donderdagochtend relatief weinig neerslag wordt verwacht (kan zelfs wel gunstig zijn voor verzetten sneeuw) en zaterdag wel een hoop.

@Anoniem en NielsV, hoeveelheden tot en met vrijdag zijn nog steeds heel lastig in te schatten en zwabberen verschrikkelijk door dat meteorologisch luchtgevecht. Zie ook de heftige sneeuwval vandaag al.

Zaterdag is een wat meer klassieke koufrontneerslag met aan de noordkant hoeveelheden van 10-30cm (sneeuw) zoals ik het nu inschat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank voor je snelle en duidelijke reactie roel!

Roel, ik zou voor iedere vraag een euro vragen. Kun je de rest van je leven gaan skiën.

Mensen zijn vreemde wezens. Twee weken geleden lagen we 's nachts te woelen over groene pistes en nu schiet iedereen in de stress van een paar regendruppeltjes. En dat terwijl we net de grootste dump in jaren hebben mogen zien op alle webcams. Ik sta met Kerst in het zonnetje boven op 2 meter poeder op een Franse Alp en lach om die paar regendruppels…

@Jos, niet iedereen gaat naar Frankrijk, veel gaan naar Oostenrijk (niet arlberg), daar is niet zoveel sneeuw gevallen.

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

Hoi Thijmen,

Vertel mij wat, ik zit al de hele week een vriend van me te troosten die naar Solden gaat. Maar ook daar valt toch prima te skiën lijkt me. Maar gelijk heb je, ik wil de misschien terechte angsten van de Oostenrijkgangers niet bagatelliseren en hoop dat jullie allemaal net zo veel plezier in de sneeuw gaan hebben als ik hoop te hebben.

Dat Oostenrijk minder sneeuw dan Frankrijk heeft gehad, compenseert het weer met een kleiner risico op (serieuze) dooi. Vrijdag verwacht Accuweather bv +10°C en zon in Tignes tegen +4°C met een waterig zonnetje in Mayerhofen.

montafon update:
Vanovhtend vroeg lichte sneeuw. Naar bovengegaan op de grasjoch en daar sneeuwdevhet hard. Lag al minstens 10cm vers,zicht echt erg slecht. Dus naar de andere kant, vanaf de middag intensieve sneeuwval. Wordt nu een stuk beter op de pistes, was ook wel nodig. Volgens de radio hier 4 cm per uur erbij.
Overigens is nog lang niet alles open en vind ik dat wat open is na een aantal jaar italie en canada zeer matig geprepareerd…
Maar ik gok dat we morgen weer veel fun gaan hebben

In Chamonix - franse alpen - is heel veel sneeuw gevallen en nog steeds.

@Roel: Kun je ongeveer aangeven hoe hoog de nulgradengrens is rond Kerst, en eventueel voor de dagen daarna, als het Hogedrukgebied op z’n plek blijft in Centraal Europa?

Wordt het dan opeens heel erg warm of blijft het relatief koud met een waterig zonnetje?

Mr. Slow

Roel, wat zijn de verwachtingen voor de Ardennen morgen?

Een skipiste heeft ook slaap nodig...

Mooie voorspelling hoor, erg fijn trouwens zo in een video bericht.
Dat doe je goed!

net nog even buiten geweest. Ik gok dat er al 30cm gevallen is en het sneeuwt nog steeds stevig… De weg krijgen ze niet meer schoon en de hoteleigenaar vreesde dt gasten morgen niet wegkonden.

@Jeroenh…

waar zit je precies dan weet ik ook waar het zo hard sneeuwt

st gallenkirch montafon
Het sneeuwt nog steeds hard en is erg wit buiten, zo wel even kijken hoeveel er gevallen is. Website geeft op de pistes 30/25cm neuschnee
Ik heb het idee dat het meer is…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie