Indrukwekkende lawinevideo

Rogier op 21 december 2011· 25 reacties
Enorm veel geluk, voor hetzelfde geld had hij diep begraven gelegen onder de sneeuw.

Ik heb het al vaker gemeld, maar er doen veel misvattingen de ronde over lawines. Zo denken veel mensen dat op veel geskiede stukken geen lawines voorkomen, net als op reeds verspoord terrein. Ook denken veel wintersporters ‘het zal zo’n vaart niet lopen’. Onderstaande filmpje is het bewijs van het tegenovergestelde. Een filmpje wat je met de neus op de feiten drukt. Keiharde beelden al zeg ik het zelf, wie kan zich niet de angst van de filmer voorstellen al ziet hij zijn broer door de sneeuw meegetrokken worden. Zijn paniek is te begrijpen. Om dit even in verband te zien, de jongens skiën de standaard off-piste afdaling van Montgenevre, de Rocher d’Aigle. Dit is een off-piste afdaling die vaak meer op een piste lijkt dan op een ‘moeilijke of gevaarlijke’ off-piste afdaling. Ook is het terrein verre van steil. De helling wordt vaak geskied, soms zelfs door hele families, allemaal zonder rugzak, en dus zonder… De lawine komt los op nog geen 100 meter van de bovenliggende piste. Nogmaals, waar en hoe je ook off-piste gaat, neem altijd de lawine drie-eenheid mee, want een ongeluk zit in een klein hoekje zoals je op deze beelden kunt zien. En 100 procent veilig off-piste skiën bestaat niet.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Die kerel heeft veel geluk gehad!
Ik ben enkel nog maar buiten piste gegaan voor hele kleine stukjes, samen met een skileraar en ook in de middag met groep vrienden. Nooit meer dan 5m buiten de piste.

Veiligheid primeert nog altijd voor mij ;)

Go with the snow!

@Mattz
Ook op de piste ben je niet altijd veilig. Volgens mij was het afgelopen week nog dat in Saas-Fee er een jongetje is overleden door een lawine die op de piste kwam. Hij was daar samen met zijn skilerares, die wel op tijd werd gevonden en het overleefd heeft.

Go big or go home.

Wat is een lawine drie-eenheid??

er zijn in Kaprun ‘legale off piste pistes’ het lijkt me dat deze vrij weining lawine gavaar hebben en veel worden getest daarop. weet iemand daar meer over?

@ Morris: Lawinepieps, schep en sonde: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/692/Een_goede_uitr…
@ geryan schuurman, ook aan bovenstaande off-piste helling iets niets illegaals, maar er zijn inderdaad gecontroleerde off-piste runs in sommige gebieden. In de gebieden zelf is daar meer informatie over te vinden, of deze al dan niet beveiligt zijn.

Click. Click. Peace

@ Anonymous
Ik heb het inderdaad gelezen…
Altijd voorzichtig zijn e :)

Go with the snow!

Ik kan me goed indenken wat die broer die aan het filmen is, dacht! :O Maar wat kan je dan het beste doen? Hier lijkt de lawine nog klein, maar is er niet een risico op het veroorzaken van een nieuwe lawine als je er meteen achteraan gaat?

Wow, best heftig om te zien als je daar zelf geskied hebt, idd zonder de 3-eenheid. Maar toen was het lawine risico wel maar 3.

Zeer heftig.
Zelf toch ook maar eens aan de lawine pieper.
Ook voor die paar meter naast de piste.

Is het niet mogelijk als wintersporters zijnde kwantumvoordeel te regelen door als grote groep bezoekers veel te kopen?

het is dat ze beginnen te schreeuwen anders zou je het zo over het hoofd zien, zo snel en sluipend kan het dus gebeuren, als je dan alleen bent zonder getuigen, dan ben je wel het haasje

@ Simon en anderen: Een pieper kan ook schijnveiligheid zijn. Tuurlijk is het beter om er 1 bij je te hebben, maar in een panieksituatie moeten mensen binnen 15-20 minuten gevonden zijn. Hierna dalen de overlevingskansen in een lawine behoorlijk. En als je dan nog nooit of slechts enkele keren geoefend hebt met 3-1-heid wordt dat erg lastig. In ieder geval voor mijzelf geldt dit zeker. Ik heb dit weekend voor het eerst geoefend met de 3-1-heid en dit heeft flinke indruk op me gemaakt. Als ik alleen met een groepje onervaren vrienden de piste zou verlaten, zouden we waarschijnlijk erg weinig aan onze piepers hebben. Het is echt beter om naast 3-1-heid ook met een gids te gaan of met ervaren free-riders, en als je vaker wilt gaan free-riden meer kennis op te doen via bv. cursussen. Je moet systematisch te werk gaan om ten eerste lawines te vermijden, en mocht je ooit in een lawine terecht komen, moet je ook snel en in samenwerking met anderen heel systematisch handelen om echt iemand binnen 15 minuten onder die sneeuw vandaan te krijgen. Zonder oefening of kennis zal dit in de meeste gevallen niet goed aflopen…

Procrastinating

Ik zie alleen een foto, geen filmpje. Waar kan ik dat filmpje toch zien?

Rogier,

ik vind het goed dat er hier ook enige aandacht aan geschoken wordt. Vele mensen hebben geen besef van het gevaar achter off piste skiën. Lawines blijven nog altijd onvoorspelbaar. Je kan het gevaar wel inschatten, maar de natuur blijft de natuur.

Dit drukt je wel echt hard met de neus op de feiten, amai.

RoCo

Heftig hoor…

@Ruben, zoiets als ‘maar’ 3 bestaat niet. Lawinegevaar 3 is al aanzienlijk en juist bij deze stufe vallen de meeste dodelijke slachtoffers door lawines. Dit komt juist doordat veel mensen bij stufe 3 denken dat het allemaal wel niet zo gevaarlijk is…

Ik sluit me inderdaad bij Coen aan, stufe 3 is al een enorm gevaar. Precies wat Coen zegt de meeste doden vallen bij stufe 3. Juist dan is het opletten geblazen. Toen deze lawine naar beneden kwam was het in Montgenevre ook stufe 3…

Click. Click. Peace

Met alle respect voor de jongens op de video, maar dit is gewoon dom. Het lawingevaar is 3. De helling is steiler dan 35 graden waar de lawine loskomt en ze staan er ook nog eens met 2 personen in. Dan ben je over de grens. Dat is niets anders dan een gebrek aan kennis en heeft niets met pech te maken. Met de juiste kennis had dit voorkomen kunnen worden. Gelukkig is het bij domheid gebleven.

Met de juiste routekeuze was er niets aan de hand geweest. Get educated!

@morris wePowder, helemaal eens. nog iets ter aanvulling waarom ze zo dom zijn en dat is geen achteraf praat:
die helling is een grote schneebrett, de helling ligt op de lee zijde en bij deze heel veel samengepakte sneeuw. Ook ligt het nog eens in de schaduw. Kijk maar eens op 0:31. Je ziet niet alleen je hoort het bij deze ook overduidelijk aan het geluid van het skien. Dit getuigt gewoon van onkunde, buiten het feit of ze wel of geen pieper,sonde,schep bij hebben. Als je hier op gaat skien vraag je er gewoon om.

@geryan schuurman, in kaprun zijn vele offpiste hellingen niet veilig. Ook in het stuk tussen die rotsen door, waar kleine overhangningen zijn. Overigens is daar ooit een mega ongeluk gebeurt waar een aantal plaatselijke skileraren en berggidsen zijn overleden. Maar dat was aan de achterzijde van het skigebied.

100 % veiligheid in de bergen bestaat niet , helaas beseft niet iedereen dit

@Evert, 100% veiligheid bestaat nergens…

Never nooit niet zonder gids…
Hulpverleners moeten met gevaar voor eigen leven die toeristen van de berg afhalen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk en dan zien we ook nog van die mooie powder-filmpjes, zoals uitgerekend naast dit filmpje een link staat naar "stoere skibeelden in diepe poeder".
Je bent in alpin hooggebergte, hou daar rekening mee!!

Het zou mooi zijn als er een keer een soort van inkoopactie gehouden wordt om zo voordelig de lawine-drie-eenheid te kunnen aanschaffen. En daarmee de drempel voor mensen te verlagen om dit aan te schaffen.
Uiteraard is het zo dat je eigen veiligheid niet afhankelijk zou moeten zijn van een bepaald bedrag, maar goed ervaring leert dat het in werkelijkheid anders loopt.

Ik ben het deels met Andrea eens dat de 3-1-heid schijnveiligheid geeft.
Als je groep die dingen bij zich heeft maar er niet goed en efficiënt mee kan werken, wordt het nut een heel stuk kleiner. Maar dan nòg kun je het geluk hebben dat er meer ervaren mensen in de buurt zijn; met een ingeschakelde pieper heb je dan nog een kans dat je snel gevonden wordt’

De 3-1-heid op zak, en daardoor het idee dat je betrekkelijk veilig bent, is erg naïef. Toch komt het voor !

Je moet vooral vóór alles proberen te vermijden dat je in een lawine terecht komt. Info, kennis en ervaring zijn m.i. sleutelwoorden. En op basis daarvan besluiten of je een afdaling wèl of niet doet. Bij twijfel niet doen. Of toch maar liever die kennis inhuren door een echte berggids te charteren voor een mooie tocht.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie