Eerst veel sneeuw, na dinsdag strakblauw

Roel op 08 januari 2012· 20 reacties

null
Auto uitgraven in Hochfügen, Hochzillertal (O)

Tjonge het kan niet op, denk ik bij het maken van dit laatste weerbericht vanuit het zonnige Puy Saint Vincent. Gisteren trok in de Noordalpen nieuwe sneeuwval binnen waarvan ik in Puy alleen in de verte wat bewolking zag opdoemen. Die sneeuwval gaat vandaag de hele dag door wat in totaal nogeens een halve tot een hele meter sneeuw gaat opleveren. Maar, na dinsdag wordt het overal zonnig en dat werd tijd!

Denken aan lawinewinter
Ik had nooit gedacht dat sneeuwval aankondigen eentonig kon worden, maar eigenlijk gaat het nooit vervelen met al die geweldige foto’s en updates die langskomen. Via onze Sneeuwhoogte+ app las ik dat iemand naar Hochfügen was gereden en gesommeerd werd weer te vertrekken omdat de weg opnieuw zou worden afgesloten in verband met lawinegevaar.

Vandaag en ook morgen is het dus wéér raak, het doet me langzamerhand denken aan de lawinewinter 98/99 maar wil die overtroffen worden dan moet er nog veel gebeuren.

null
Zo aankomen in Wald im Pinzgau (O) is toch een droom! (via Sneeuwhoogte+)

Vooral vandaag gaat er in Oostenrijk en Zwitserland weer heel veel sneeuw vallen met alle overlast van dien. Later vandaag komt Rogier daar in een apart blog op terug. In de Franse Alpen wordt het spoedig minder en Italië moet het met wat restsneeuwval doen tegen de Alpenhoofdkam. Veel meer dan een paar centimeter is dat waarschijnlijk niet.

Uit het westen meer zon
Van de regen die morgen dreigde te vallen op het warmtefront komt waarschijnlijk weinig terecht. Dat betekent gewoon sneeuwval die in het oosten van Oostenrijk ook dinsdag nog kan aanhouden. De sneeuwgrens ligt dan omstreeks 800 meter. Elders klaart het meer en meer op en in Frankrijk schijnt de zon al volop.

null
Gisteren was het genieten van deze lenticulariswolk vanaf de pistes van Puy St. Vincent. Hij hing een uur lang op dezelfde plaats en veranderde steeds van vorm!

Koude nachten
De weersverbetering hangt samen met een sterk hogedrukgebied dat precies boven de Alpen komt te liggen. Het gaat tot en met zaterdag voor heel veel zon zorgen bij niet al te zachte temperaturen. Er is weinig stroming en dat betekent dat vooral de nachten erg koud kunnen verlopen. Temperaturen beneden de -20 zijn lokaal best mogelijk boven dat dikke verse sneeuwdek. Dat dek houdt het natuurlijk prima uit want echt zacht wordt het niet.

Nu is het gauw de auto in en terug naar Nederland. Morgen weer een uitgebreid weerbericht!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wij ook zo in de auto, maar dan naar les 3 valleees !!

Ha Roel,

Ik momenteel op Ko Samui, Thailand alwaar 30 graden. Eind februari richting Grand Massif, mooi om te lezen dat er veel sneeuw is gevallen. Eindelijk weer is een jaar waarbij het gros van de pistes daadwerkelijk open is ;).

Hoi Roel,
Hopelijk blijft het lang liggen hé…27 januari vertrekken we naar Ischgl en hopen dat de sneeuwcondities blijven …
Vorig jaar was het half februari al slecht aan het worden maar dan lag er ook zoveel niet…

Ik begrijp niet dat zoveel mensen zoveel sneeuw een goede zaak vinden. Gebieden zijn dicht ivm. lawinegevaar, het zicht is slecht, etc. Neem nu die foto, zo aankomen in Wald im Pinzgau is toch een echte hel!

Nee Niels, dat is gewoonweg mooi!

Hier in Maishofen vanochtend ook weer 60cm op de auto en flink aan het graven geweest! Heerlijk lichte poeder!

@Niels er is een korte en een lange termijn visie, jij trof het onlangs helaas niet met je korte vakantie ( een momentopname) en op dat moment mindere perspectieven voor het skien, maar als je het op een langere termijn ziet en je vergelijkt dan met voorjaar 2011 dan is dit zeker te verkiezen, als ik al de enthousiaste reacties lees van veel mensen, dan overwegen deze, een enkeling maar moppert op te veel sneeuw…

Wij zijn de afgelopen week in de 3 Vallees geweest, 2 echte TOP (en dan ook echt TOP in hoofdletters) dagen, en verder maar 1 dag waar we nog een beetje konden skien, verder echt superslecht!
We waren helemaal ingesneeuwd, en vrijdag konden we de deur amper uit ivm lawinegevaar. Wel een hele ervaring hoor, ik heb van regelmagtige bezoekers gehoord dat dit echt nog nooit zo geweest is…
Geweldige vakantie gehad, alleen toch wel jammer dat we zo weinig hebben kunnen skien… nouja, die twee goede dagen waren dan ook wel PERFECT! Zonnig, lekker weer, goede sneeuw, TOPPIE! Tja, je kan niet alles hebben, ik wens de bezoekers van volgende week veel plezier en hoop dat jullie week beter wordt dan de onze (qua weer iig).

Dit is echt allemaal geweldig in vooruitzicht van de paasvakantie! :)

Net terug uit een week Arosa (CH). Inmiddels ligt er meer dan 2 meter sneeuw. Donderdagmiddag ging een groot gedeelte dicht en vrijdag was alles gesloten!

Net terug uit la plange. Vrijdag bijna hele dag niet kunnen boarden door de sneeuwval en lawinegevaar. echter, toen de liften aan het einde van de dag open gingen was het wel genieten van dat dikke pak!

hopelijk blijft het mooie weer nog even aanhouden. 15-01 naar tignes, in ieder geval sneeuw genoeg

tja ergens begrijp ik Niels wel,als je in een korte tijdspanne zoveel mogelijk uit je skivakantie wil halen(waar ik begrip voor heb!) dan is dit eigenlijk evenveel balen als geen sneeuw;maar als je twee of drie keer per seizoen voor een wat langere periode kan gaan,dan is zoveel sneeuw natuurlijk niet zo erg;zelf met kerst 2 dagen niet kunnen skieen op 2 weken,1dagje vroeger nr huis gegaan, maar 18 febr ga ik alweer!kop op niels, mischien heb jij later ook wat meer tijd en zal je blijijijij zijn met zoveel poeder!

Net aangekomen in Laax…Epic! Nuff said. Enjoy

net terug uit de dolomieten en heb dus ook even door Oostenrijk teruggereden, achteraf best blij dat we niet de volle laag hebben gehad, elke dag kunnen skiën, ook op vrijdag enkele liften dicht vanwege de wind, maar dinsdag een superdag met 's nachts verse sneeuw en de volgende dag strak blauw, Sella Ronda met uitstap naar de Marmolada gemaakt, zoveel poeder als je maar wensen kunt! Gaan met de crocus nar Gerlos en dat ziet er nu al goed uit. In feite laat dit weer zien dat de Alpen grillig en wisselend weer tonen, je kunt mi. Het beste gewoon een wintervaste camper nemen en dan daarheen gaan waar de condities de beste zijn. Zo zie ik een perfecte winter.

Veel plezier voor allen die nog gaan en hopelijk toch nog een goede tijd voor diegenen die vastzitten.

Nog iets minder dan drie weken en dan richting Konigsleiten, laat het nu maar wat rustig worden en wat sneeuw sparen voor die periode :D

Is het al bijna januari?

Zaterdag aangekomen in Schruns Voralberg. Veel sneeuw gevallen. Vandaag 3 uur op de latten gestaan, veel poedersneeuw, wel heerlijk maar vooral hard werken ;-)
De vooruitzichten zien er goed uit. Vanaf dinsdag/woensdag strak blauw…

@Niels, zoals anderen ook zeggen is het inderdaad erg vervelend voor mensen ter plaatse die hierdoor niet kunnen skiën dat kan ik alleen maar beamen. Voor wintersporters die nog gaan (en dat zijn de meesten) stelt deze sneeuw wel de rest van het seizoen veilig. En die foto uit Wald im Pinzgau, bedenk eens hoe dit eruit ziet als de zon gaat schijnen :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bella,
wij zaten onlangs bij één van de eerste echt grote dumpen tevens in Trois Vallées, toen was de weg tussen Val Thorens en Les menuires ook s’nachts afgesloten door de hevige sneeuwval. In totaal hebben we er tien dagen verbleven, waarvan we er 4! niet konden skiën. Verder nog twee halve dagen en de andere dagen, buiten 1 met volle zon, ultraslecht zicht! Momenteel ligt er meer als genoeg om denk ik het hele seizoen door te komen. Veel sneeuw is 1 zaak, een goed zicht is voor een goed uitgeruste skiër/boarder uiteindelijk nog het belangrijkste of je staat nergens op de berg :p. PS: De sneeuw was inderdaad TOP!

Na al jullie verhalen nog meer zin gekregen om te vertrekken. Nog vier nachtjes en dan gaan wij richting OhOh Valtho. Hebben er superzin in en duimen voor mooi weer. Voor degene die ook nog weg gaan, heel veel plezier en misschien tot ziens.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie