Wintersport zonnebrand test (update 2020)

Rogier op 19 januari 2020· 19 reacties

Zonnebrand- en lippencrème (ook met beschermingsfactor) zijn belangrijk tijdens het skiën. Elke skidag moet je meerdere malen zonnebrand smeren om voldoende bescherming tegen de zon te hebben. Nu de dagen alweer wat langer worden en de zon steeds krachtiger gaat worden, wordt zonnebrand- en lippencrème nog belangrijker. Wij hebben een paar zonnebrandcrèmes en combisticks onder de loep genomen, in deze test staat gebruiksgemak voorop. Dit is een geüpdatete versie van onze zonnebrandtest.

Combisticks voor de wintersport Combisticks zijn tijdens de wintersport ideaal. Je stopt ze in je jaszak en daardoor kun je altijd je lippen insmeren met een goede beschermingscrème. Let echter wel op, de beschermingsfactor van deze lippencrème is vaak veel lager dan de zonnebrand zelf. Verder kun je met deze handzame tubes ook in de lift af en toe het gezicht even insmeren. Echter als je met de familie op stap gaat is zo’n combistick wel een dure manier van smeren.

Welke zonnebrandsfactor heb je nodig op wintersport?

Op elke flacon met zonnebrand staat een cijfer, wat meestal met SPF wordt aangeduid. SPF is de afkorting voor Sun Protection Factor, de beschermingsfactor. Maar wat houdt deze factor precies in? De beschermingsfactor drukt de effectiviteit van zonnebrandcrème uit. Met andere woorden hoe goed de crème UV-straling absorbeert of weerkaatst. De SPF geeft aan hoe lang iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnebrandcrème in vergelijking tot niet-gebruik van een zonnebrandcrème. Omdat je in de felle zon in de bergen, die ook nog eens voor bijna 90% weerkaatst wordt door sneeuw, zeer snel verbrand is het aan te raden om een zo hoog mogelijke factor te nemen. Factor 30 of 50 is voor echt iedereen aan te raden. Wees niet bang, je zult nog steeds lekker bruin worden. Bedenk dat het altijd heel verstandig is, om om de twee à drie uur opnieuw te smeren. Door zweten, wrijving en het intrekken van de crème wordt de werking in de loop van de tijd altijd minder. Wees ook niet te zuinig en smeer jezelf goed in. Lange kleding, een goede skibril en een helm zijn te allen tijde aan te raden om je nog beter tegen de zon te beschermen.

Zonnebrand voor wintersport getest

Tijdens deze zonnebrandtest hebben we gekeken naar het gebruiksgemak in de breedste zin van het woord. Want hoe makkelijker zonnebrand te smeren is en hoe prettiger hij op de huid aanvoelt, hoe beter en vaker je zult smeren. Voor zonnebrand tijdens de wintersport is het belangrijk om te weten hoe de zonnebrand smeert als het koud is. Hoe komt de crème uit de tube als deze een tijdje niet gebruikt is? Prikt de crème in de ogen? Hoe smaakt de lippencreme? Verder keken we ook of we geen witte glans op ons gezicht aan de zonnebrand overhielden als we deze smeerden. En ook noemen we het als de crème een sterke geur heeft. Een lippencrème moet makkelijk smeerbaar zijn, geen vies smaakje hebben en prettig aanvoelen. Ook hebben we naar de kwaliteit van de sticks zelf gekeken, een combistick waarvan de doppen slecht sluiten kan voor vervelende verrassingen zorgen.

Sunday Brush SPF 50

Laten we eerlijk zijn, we stonden wat sceptisch tegenover de Sundaybrush SPF 50. Dit is namelijk geen crème maar een poeder. Je brengt dit poeder op je gezicht met een kwastje. Na deze wat sceptische eerste kennismaking zagen we snel het nut van dit poeder, die voor wintersporter meerdere voordelen heeft. Je hoeft je handschoenen niet uit te trekken, het opbrengen is zeer eenvoudig. Het insmeren, we moeten eigenlijk zeggen, bepoederen, van een gehele familie is in een handomdraai gedaan, op geen enkele manier kregen we prikkende ogen met dit poeder. Ideaal voor iedereen die een hekel heeft aan crèmetjes, of allergisch is voor de standaard bestanddelen van zonnebrandcrème. Let wel dat dit poeder in tegenstelling tot vette crèmes geen bescherming biedt tegen kou. In onze test krijgt deze poeder ‘slechts’ een 8, en dat voornamelijk te maken met de hoge prijs. Alhoewel wij tot nu toe erg lang doen met een borstel, en er echt tevreden mee zijn is bijna 50 euro voor zonnebrand aan de prijs. Een aanrader als je niet van crèmes houdt Lees meer over de Sunday Brush SPF 50.

Piz Buin Mountain Sun Cream + lipstick 30 SPF

De Piz Buin zonnebrand staat al één nul voor als je eraan ruikt. Deze zonnebrand zal dankzij de geur veel mensen aan de wintersport laten denken. Deze zonnebrand vind je namelijk in bijna alle sportwinkels in de Alpen naast de kassa! De zonnebrand smeert goed, trekt snel in en heeft zoals gezegd een sterke geur (of je dat aangenaam vindt of niet is natuurlijk persoonlijk). Wat wel opvalt is dat als je deze zonnebrand niet schudt voor gebruik, of als je deze een tijdje niet gebruikt, de olie en crème slecht gemengd zijn. Er komt dan soms een flinke scheut olie uit de tube voordat de echte crème eruit komt. Goed schudden en niet te lang bewaren dus. De lipstick biedt een goede (30 SPF) bescherming en is tegelijkertijd goed vet, ideaal tegen gebarsten lippen. Echter, de smaak van deze lippencrème is vrij bitter en daarmee niet onze favoriet. Verder willen we nog melden dat de tube perfect is voor gebruik in de bergen. De dop houdt goed, en het is zo goed als onmogelijk om de dop van de lippencrème verkeerd op de tube te draaien. Meer over de Piz Buin Mountain Sun Cream + lipstick 30 SPF.

Piz Buin Wet Skin 30 SPF

Deze spuitbus met een zeer vloeibare zonnebrand (op alcoholbasis) is aan te brengen op natte en droge huid. De crème is eenvoudig op te brengen en beschermt goed. De crème laat een duidelijk vette laag achter, na het uitsmeren met je vingers heb je het gevoel erg vette vingers te hebben. Al met al scoort deze Wet Skin niet geweldig, bij verschillende testpersonen prikte de crème enorm in de ogen. Daarnaast liet de crème die je al sprayend opbrengt nogal wat sporen achter op licht gekleurde kleding, en last but not least was de geur voor veel mensen te sterk. Het grote voordeel van de crème is wel dat deze goed op de huid blijft zitten, ook als je bijvoorbeeld flink zweet. Lees meer over de Piz Buin Wet Skin 30 SPF.

Leenarts Suncare 30 SPF

De Leenarts Suncare 30 SPF is gemaakt voor mensen met een gevoelige huid. Als je last hebt van allergieën kun je zeker deze crème proberen. De crème smeert goed, is vettig zonder dat het te vet wordt en bovenal heeft de crème nagenoeg geen geur en dat is wat ons betreft een absoluut pluspunt. Naast alle sterk geparfumeerde crèmes is het fijn om de keuze te hebben voor een geurloze crème. Een aanrader voor mensen met een gevoelige huid en die niet op sterke zonnebrandgeurtjes zit te wachten. Lees meer over de Leenarts Suncare 30 SPF.

Garnier Ambre Solaire 50+ SPF

Het is op zeker spelen met de Garnier Ambre Solaire. Deze crème smeert zeer aangenaam, trekt snel in de huid en zelfs met flink zweten prikten onze ogen niet bij het gebruik van deze crème. Het enige nadeel dat wij bij deze crème kunnen bedenken is de zeer matige sluiting van de tube. De tube gaat zonder schroefdop heel makkelijk open waardoor het gevaarlijk is om deze crème in je zak mee te nemen. Ideaal voor 's ochtends om in de badkamer op te smeren maar verre van ideaal om te smeren tijdens de wintersport. Lees meer over de Garnier Ambre Solaire 50+ SPF.

Aptonia Solar Cream 50+ SPF

Aptonia is het huismerk van Decathlon, deze crème smeert zeer goed, trekt snel in de huid en ruikt aangenaam dus niet overdreven (een enkele tester vond de geur wat te zoetig, maar zoals bij alle geurtjes is dit persoonlijk). De lippencrème is eveneens helemaal goed. Deze voelt erg zacht aan, beschermt goed en is vettig genoeg om je lippen goed te voeden. Kortom een zeer goede combistick voor een prima prijs. Dit is onze prijs-kwaliteit favoriet! Lees meer over de Apronia Solar Cream 50+ SPF.

Vision Every day 30 SPF

De kleine tube van Vision Every day maakt dat deze crème echt in iedere broekzak past. Deze crème trekt snel in de huid, laat geen witte waas achter en ruikt niet sterk. De crème voelt lekker aan op de huid en is tegelijkertijd verre van vettig. Deze crème is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van allergieën. Lees meer over de Vision Every Day 30 SPF.

Soleil Noir Combi Soin Vitaminé + Stick IP 50 SPF

In Frankrijk liggen in veel winkels langs de piste combisticks van Soleil Noir, dit is ook een van de officiële sponsoren van de Franse skischool ESF. Soleil Noir heeft een duidelijke gekruide geur, je moet ervan houden. De zonnebrand smeert zeer makkelijk en de lippencrème heeft een aangename smaak. Deze zonnebrand is erg vettig en kan na een langere tijd niet gebruikt te zijn slecht uit de tube komen: eerst veel olie en daarna een te dikke pasta van brokkelige crème. Goed schudden is het devies! Dit is een aanrader Lees meer over de Soleil Noir Combi Soin Vitaminé + Stick IP 50 SPF.

La Roche Posay Stick 50 SPF

La Roche Posay wordt door veel winkeliers verkocht als lippencrème, maar de stick is bedoelt om op alle gevoelige plekken veel bescherming te geven. De beschermingsfactor is hoog, en vooral voor ernstig verbrande neuzen en lippen geeft deze stick een goede bescherming. Deze stick geeft wel een erg bittere en vieze smaak als je hem op de lippen gebruikt. Voorheen waren de producten van La Roche Posay alleen bij apothekers verkrijgbaar maar tegenwoordig vind je deze crèmes ook bij de betere drogist. Lees meer over de La Roche Posay Stick 50 SPF.

Vergelijk de zonnebrandcrèmes op ons materiaalplatform

Wij gaan de komende tijd verder met het testen van deze zonnebrandcrèmes en andere producten. Houd ons materiaalplatform in de gaten, want we zullen steeds nieuwe producten blijven toevoegen. Ook kun je hier de verschillende crèmes eenvoudig met elkaar vergelijken.

Lees meer:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Pascal7712 januari 2012 · 08:10

Ik gebruik de Etos combistick al jaren naar volle tevredenheid. Het eventueel beschadigen van de lipstick stoor ik mij niet zo aan.

life is a beach, or a pile of snow
Joost12 januari 2012 · 08:10

Bij pijnlijke lippen is er eigenlijk maar 1 lippenbalsem die bij mij echt helpt: Carmex. Zowel in potje als in stick verkrijgbaar. Werkt ideaal!

Joost12 januari 2012 · 08:28

Ik gebruik al jaren Ultrasun. Stukje duurder dan normale producten maar je kunt het 's ochtends voor het ontbijt opsmeren/sprayen en je hoeft de hele dag nergens naar om te kijken. Ook tijdens een warme zomerse dag waarbij je gaat zweten is toch 1x smeren in de ochtend voldoende voor de hele dag.

Zonder reclame te maken:
http://www.novumpharma.nl/index.php?id=ultrasun

KirstenDeLaet12 januari 2012 · 08:40

Ik gebruik al jaren de AllDay zonnecrème van Louis Widmer met beschermingsfactor 20 of 50+ afhankelijk van het weer. SPF20 bij bewolkt en de 50+ bij zonnig weer.

Als lippenbescherming gebruik ik Labello (classic, Soft Rosé of Fruity Shine aardbei).

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Blauw12 januari 2012 · 09:01

Leuk en informatief artikel, goed bezig!

Johan12 januari 2012 · 10:05

Ik verbrand behoorlijk snel en gebruik al jaren Riemann P10 of P20. Is een 1x per dag zonnefilter wat je 's ochtends voor het skien of andere bergsporten opsmeert. Het blijft de hele dag zitten en laat nog een beetje UV-A door, zodat je toch nog wat bruin wordt :) Daarnaast loopt dit niet uit als je gaat zweten en is het super waterproof. Nadeel is dat het tijdens het opsmeren erg naar chemicalien ruikt,maar dat het ik er wel voor over. Daarnaast gewoon een basic UV beschermende lippenbalsem van factor 15-30, afhankelijk van de zonsterkte.

Joost12 januari 2012 · 10:12

ik heb altijd die van de Hema, en die werkt ook prima. staat me bij dat deze ook erg goed uit een test kwam, weet niet meer wanneer dat was en van wie.

#Stijn12 januari 2012 · 11:07

Ik haaat combisticks;
In 2006 stond ik me 's morgens snel snel in te smeren met dat ding omdat ik geen andere zonnebrand vond.
Ik had nog nooit zo’n irritante zonnebrand aangehad dacht ik … ben zo gaan skiejen en was 's avonds 2de graad verbrand…
Had ik me met die verd*mde lippezalf ingesmeerd!

Die laatste lift halen...
Constant12 januari 2012 · 12:07

Ik ben helemaal fan van Garnier UV Ski, duur maar erg goed. Ik zweet met m’n kale hoofd behoorlijk, die moet ik ook insmeren en dan loopt de zonnecreme nog wel eens in je ogen. Dit is de enige zonnebrand die ik kon vinden die redelijk zweetproof is en niet al te erg in de ogen prikt.

Verder blijft het de hele dag zitten, één keer insmeren is genoeg. De creme trekt goed in de huid en is het niet een plakkerige dikke laag zoals menig ander merk. En het blijft de hele dag zitten.

Ik heb een hele witte huid en ik ben nog nooit verbrand tijdens wintersport mede dankzij factor 50.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).
Joost12 januari 2012 · 12:23

Garnier UvSki is in de aanbieding bij de Kruidvat. Gelijk een paar verschillende varianten ingeslagen (2 voor 10 euro).

Jeffrey.12 januari 2012 · 13:53

Ik heb het mountain spul van de piz buin! werkt prima stickie van de kruidvat geloof ik. Gaat prima na dag 3 vergeet ik me toch in te smeren :-(

Seriously snow addicted family!
Joost12 januari 2012 · 14:42

Vision hoef je net als P20 en Ultrasun ook maar 1x in te smeren, het trekt snel in en is niet vet. Kan als je dik smeert wel wat geel afgeven, maar daar heb ik met alle zonnebrand merken last van. Highly recommended, zelfs mijn lichte huid (rossig haar) verbrand niet in de bergen (factor 20 is afdoende, later in de week ga ik over naar 10).

Joost12 januari 2012 · 14:43

Ik sluit mij volledig aan bij Johan: Riemann P10 is echt super. Het is heel apart dat maar weinig mensen het kennen, maar het wordt bijvoorbeeld ook veel in de prof. wielersport gebruikt. Één keer smeren en klaar is kees. De hele dag geen omkijken naar. Zwemmen, zweten maakt niet uit.

Ferdinand12 januari 2012 · 23:45

ik haal altijd nivea alpine creme (oid) bij het tankstation in de skigebieden, puur omdat in Nederland altijd teveel of te duur wordt aangesmeerd.
labellootje erbij en klaar ben ik!
(ik smeer mijn lippen niet in, heerlijk die losse vellen aan het einde van de week!) :O

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Jorden13 januari 2012 · 20:33

Ik ben dus iemand die keurig de stick bij zich heeft altijd, maar vergeet te smeren. Gelukkig ben ik niet snel verbrand, maar die enkele keer dat het me wel is gebeurd heb ik aftersun van Zwitsal gebruikt. Klinkt een beetje kinderachtig; maar werkt wel perfect!

Haan6720 januari 2020 · 13:34

Voor mij ook Riemann P 20, makkelijk om in te smeren, trekt direct in, en inderdaad klaar voor de hele dag. De rest van het gezin kijkt mij meewarig aan (papa moet weer iets speciaals), maar het is niet vettig. Voor mij is het ideaal.

PC2K20 januari 2020 · 14:26

Ik ben ook van de P20, grote fles voor in de ochtend. Eventueel bijspuiten met een 10ml spuitje.(vul ik bij).

CJAHulskamp21 januari 2020 · 12:30

Ik verbrand behoorlijk snel en gebruik al jaren Riemann P10 of P20. Is een 1x per dag zonnefilter wat je 's ochtends voor het skien of andere bergsporten opsmeert. Het blijft de hele dag zitten en laat nog een beetje UV-A door, zodat je toch nog wat bruin wordt :) Daarnaast loopt dit niet uit als je gaat zweten en is het super waterproof. Nadeel is dat het tijdens het opsmeren erg naar chemicalien ruikt,maar dat het ik er wel voor over. Daarnaast gewoon een basic UV beschermende lippenbalsem van factor 15-30, afhankelijk van de zonsterkte.

Johan op 12 jan 2012 10:05

Heerlijk spul. Gebruik het al jaren. Geen vette bende

May the ski force be with you !!
Rogierauteur21 januari 2020 · 12:54

Ik heb het besteld om te testen!

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.