Paradiski: paradijs in de Franse Alpen?

Kristof op 20 januari 2012· 37 reacties

null
Paradiski - is dit echt het paradijs van de Franse Alpen?

Terwijl Ruud verslag maakt vanuit Les Sybelles aanstaande weekend, ga ik samen met gastblogger Dieter naar het zelfverklaarde skiparadijs in de Franse Alpen: Paradiski. Voor de derde keer dit seizoen doen we een voor ons onbekend skigebied aan. We hebben na wat naslagwerk behoorlijk grote verwachtingen van het aaneengesloten skigebied van Les Arcs en La Plagne. 425 kilometer skipistes is dan ook niet niks…

null
Een gigantische pistekaart: smullen maar!

Pistekaarten: check!
De routine van het voorspel is alvast begonnen: skikaarten bekijken, filmpjes opzoeken, weerberichten opzoeken, … Als ik de skimap er even bijneem, valt het me meteen op dat er verschillende dorpen zijn: Arc 2000, Arc 1950, Arc 1800, Arc 1600, Peisey-Vallandry, La Plagne, Plagne Bellecote, Belle Plagne, … Ik geef toe, het kost me wat moeite om dat allemaal bij elkaar te houden! De eerste indruk die ik op basis van de kaarten heb, is dat Les Arcs meer rode pistes bevat, en La Plagne vooral blauwe boulevards bevat, met bovenop een uitdagende gletsjer Bellecote. Vanaf zondag toetsen we dit ook aan de werkelijkheid.

Ervaringen over Paradiski
Op het wintersporters forum van Paradiski leer je al heel erg veel over wat de moeite is en wat minder goed is aan het gebied. Zo las ik hier welke pistes zeker de moeite zijn om te doen en staat de Belette met stip aangeduid op de verlanglijst na de lovende woorden van Frank en Pieter. Een rode piste die slingert tussen een bosrijk gebied: heerlijk lijkt me dat! Ook de verbinding tussen de twee gebieden (met name de Vanoise Express, een gigantische telecabine) oogt erg indrukwekkend.

Verder gaan we ook even kijken welke extra activiteiten Paradiski te bieden heeft. Naast parapente kan je er nog heel wat andere zaken doen, zoals Speed Riding, Bob Rafting en Ski Joëring. Benieuwd of die activiteiten écht de moeite zijn en een meerwaarde zijn voor je toekomstige vakantie. Ook ben ik benieuwd of de dorpen een wintersportgevoel uitstralen en een antwoord bieden aan de cliché-matige Franse skidorpen. We gaan overigens net als Ruud met het vliegtuig en zullen de proef op de som nemen van deze alternatieve vervoersmethode. Al is Les Arcs misschien niet het ideale skigebied om met het vliegtuig te bereiken…?

null
Rogier plaatste onlangs deze foto vanuit La Plagne. Aan sneeuw duidelijk geen tekort.

Weersvoorspellingen
Onze weerman Roel vertelde dat het spannend wordt dit weekend. Gelukkig ligt Les Arcs hoog genoeg en zal zelfs een hoge sneeuwgrens daar weinig invloed hebben op de omstandigheden. Met actueel 140cm sneeuw in het dal beloven de pistes van topkwaliteit te zijn. Met wat geluk zien we nog enkele zonnestralen, we houden het weerbericht nauwlettend in de gaten bij onze voorbereiding! De webcams zien alvast wit…

null
De komende dagen gaat er weer heel wat sneeuw vallen, ook in de Franse Alpen.

Wat kunnen julle me nog vertellen over Paradiski?
Zijn er nog specifieke dingen die jullie me willen aanraden of afraden voor onze trip naar Les Arcs? En welk dorp vinden jullie net het charmantste in het hele gebied?

Kristof

Plaats een reactie

Eet in Belle Plagne geen spaghetti’s want de porties zijn overdreven klein! :D

Wat mij van la plagne nog bijstaat is de zwarte piste vanaf de gletscher. 1,5 tot 2 meter hoge buckels!

Ben er al 2 keer geweest.

Wat mij stoort is dat het te duur is (duurder als tignes en les 3 vallees) Maar totaal niet beter is.

Er geen groene pistes zijn (hierdoor neem je blauw maar zijn het paadjes)

ben er nu al 2 keer geweest en elke keer dode dorpen gevonden. In Arc 1800 waren wel cafes maar die waren bijna altijd leeg :-)

Toch al beter dan plagne soleil waar er maar 1 was.

Ik vond Les arcs wel veel aangenamer dan la plagne …(qua ski dan)

Afdaling vanop aguille rouge richting villaroger! 3200-1200 meter, weinig volk op de pistes! Zalige afdaling. Denk iets van een 13 km!

Top gebiedje, zeker met verse sneeuw, dan heb je echt super mooie off piste mogelijKheden!

Tsja, beetje doeddoener. Maar de Aquille Rouge helemaal omlaag naar Villaroger is heerlijk!

Ook de rode pistes die allemaal paralel richting Peisey - Vallandry lopen zijn prachtig. Ga dan eerste met Transarc bubble naar het hoogste punt van die lift en neem dan de rode piste terug richting Peisey. Daarna flink linkshouden om door de bossen omlaag te rijden.

La plagne vind ik vooral lang in de lift zitten… Maar: de lange afdaling richting Les Coches (helemaal rechtsonder op de kaart) is zalig!! Onderaan ook een leuk terras met sympathieke eet/drink-gelegenheden zowel qua prijs als bediening (let ook op de speciaal bieren uit Belgie die je daar voor een redelijke prijs kan drinken).

Tot slot: Vergeet de reggae-man niet. Hij staat bij het dalstation van een hele trage lift linksonder Arc1950. Uit de speakers schalt altijd dikke dub-reggae die goed past bij de piste (plat!), de lift (traag!) en op dit moment de sneeuw (dik!)

Wat een geweldig schitterende foto en setting, die eerste!

Ben 2 jaar in Les Arcs 1950 geweest. Echt heerlijk! Na het boarden kom je in het dorp uit, drinkt een biertje en duikt daarna in 1 van de jacuzzi’s of zwembaden met uitzicht op de Mont Blanc terwijl de zon langzaam ondergaat. Qua echte après ski is er niet veel. Maar als je meer van de luxe vakantie houdt dan is dit een fantastisch dorp.

Qua afdeling is de Aiquille Rouge echt mooi. Zowel de rode piste als de zwarte / geel-zwarte achterlangs is mooi als er veel poeder ligt.

Vermijd absoluut het blauwe pad route des bauches aangezien je dan kilometers kan prikken of lopen (las overigens in een eerder bericht op wintersporters.nl dat deze inmiddels is gesloten). Voor de rest vind ik het een top gebied en dan vooral voor een snowboarder zoals ik. Lekker veel brede blauwe pistes. Check voor gezellige dorpjes onder andere Plagne 1800, les Coches, Montchavin en Champagny. Heel veel plezier en misschien kom ik jullie nog wel tegen ;-)

bart

Wij gaan over 2 weken naar Villaroger en verblijven onderaan de afdaling van de Aiguille Rouge… Wat is er nou beter dan na een afdaling met een hoogteverschil van 2km in je chalet een koude goudgele rakker te kunnen pakken om de dag af te sluiten… :D Heb er zin in en hoop op een mooi verslag van Kristof en Dieter…

ik ga binnen twee weken (eindelijk) naar les arcs. het wordt de eerste keer, de laatste jaren zij we telkens naar Val Tho geweest. we verblijven in Arc 1800. als iemand leuke tips heeft of dingen weet die echt de moeite waard zijn mag je het zeker laten weten. ik kijk er al enorm naar uit maar weet niet echt waaraan ik me moet verwachten aangezien ik gewend ben van naar val tho te gaan.

Top gebied!
Gezelligheid zwaar #^&&^#*9!

route des bauches is er nog kmtje gestapt met snowboard in de hand…

Over het vliegtuig weet in niet veel, maar Les Arcs is perfect met de trein te bereiken. Je rijdt met de winter thalys rechtstreeks naar Bourg-Saint-Maurice (in 7 of 8 uur als ik me niet vergis), daar pak je het kleine treintje naar boven en je bent al in Arc 1600, vanuit daar gaan er gratis bussen die je snel naar de andere dorpen brengen…
Bij het funpark in Les Arcs zit een klein restaurantje, het eten is eenvoudig (zelf service) maar goedkoop, maar je kan hier heerlijk uit de wind, in de zon zitten met een waanzinnig uitzicht. Apres-ski is inderdaad weinig, maar voor ons stond er wel tegenover dat wij soms helemaal alleen op de piste stonden.
In Les Arcs (ben helaas niet naar La Plagne geweest wegens te weinig sneeuw op de lagere pistes) zijn de verbindingen tussen de dorpen hartstikke goed. Je hoeft je ook nergens druk te maken dat je de laatste lift niet haalt en niet meer terug komt, want je kan altijd wel ergens naar toe boarden waar de (gratis) bus komt die nog na sluitingstijd van de liften rijd. (wel op tijd de verbinding tussen les Arcs en La Plagne nemen).

Les arcs is compact maar heel divers! La plagne is meer verspreid en mooi om een (dag-)tochtje aan te wagen. Wel veel meer plat en vooral voor snowboarders vervelend. Misschien moeten ze op de kaart van een skigebied eens apart aangeven welke pistes beter te mijden zijn voor snowboarders. Dat pad richting de Vanoise-lift is 2 km lopen/prikken.

Wereldgebied zeker sinds Les Arc en Plagne op elkaar zijn aangesloten. Moeilijk hoge gletschers en lange afdalingen richting de laaggelegen dorpjes, Monalbert, Champagny… … voor de kroegtijgers misschien iets minder… Zelfs 2 weken hier skiën is heel goed te doen. Tip: Zwarte pistes bij Cretes

Ik kom net uit Paradiski en ik kan inderdaad beamen wat velen hier al zeggen:

Het is een onnoemelijk groot, mooi en uitdagend gebied. Er is voor ieder wat wils: de lagere pistes in La Plagne zijn veelal blauwe racebanen, terwijl er hogerop (zeer) uitdagende rood/zwarte (bückel)pistes liggen.

Hetzelfde geldt een beetje voor Les Arcs. Hier vind je wel wat meer pistes door het bos (en in de zon) in de lager geleden gedeeltes. Vanaf de Auquille Rouge is het inderdaad lekker stijl naar beneden!

Maar het mooiste van het gebied vond ik toch wel de kant van Champagny en Vanoise. Vooral omdat hier enkele hele rustige blauw/rode racebanen liggen. Daarnaast is de dalafdaling naar Champagny vanaf Les Verdons erg mooi. Dit is hele lange rode afdaling die in het begin geleidelijk over de bergrug naar beneden afzakt (schitterend uitzicht over de omgeving!), maar naar mate hij langer duurt steeds stijler en intensiever wordt!!

If you snooze, you loose!

Ik heb een heel seizoen doorgebracht in Les Arc 1800 het gebied is zeer aangenaam. La Plagne vind ik een typisch ski gebied, minder aangenaam voor snowboarders door de vele platte verbindings pistes. Les Arc is zeer afwisslend… Vallandry heeft mooie brede pistes tussen de bomen. Ook de off-piste mogelijkheden zijn goed! Enjoy!!

Vorig jaar in Paradiski - Les Coches geweest.
Ik vond het geweldig om van het bovenste stukje van de gletcher naar het laagste stukje Montchavin te skiën.

Onder aan de lift: "Chalet de Bellecote" lag voorheen een zwarte piste: le dérochoir. Deze kwam onder aan de lift Bauches uit.

Ik zie op de actuele skikaarten dat deze piste is verwijderd. Ook toen was hij gesloten, maar werkelijk fantastisch om te doen!

Je bent zeker 30 minuten bezig als je een beetje off piste ervaring hebt.

Over de veelheid aan dorpen: het is niet zo ingewikkeld. Er zijn twee bergen. op de ‘linkse’ berg liggen de dorpen van les arcs, met uiterst links villaroger, en uiterst rechts Peisey-Vallandry. Daar is ook de lift naar de ‘rechtse berg’. Je komt eerst in Les Coches en Montchavin, vervolgens in de resorts van la plagne en uiterst rechts ligt Plagne Montalbert (het enige plagne-dorp dat ‘traditioneel’ te noemen is). Als je bij La Plagne over de kam gaat kom je in Champagny (wat weer vlak bij Courchevel ligt). Easy as that!!

Ik ga over 2 weken en kan E C H T niet meer wachten!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Jullie hebben geluk want het is nu mogelijk om af te dalen helemaal naar Bourg Saint Maurice, vergeet niet te lunchen bij Belliou in Pré St Esprit (piste afdalen va Arc 1950). Don’t miss the waterslide naast het snowpark Arc 1800!
Have fun,

Waarom kunnen ze in Frankrijk ook niet dat bruisende après ski gevoel introduceren?? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn! Het lijkt mij zelf nog simpeler dan Oostenrijk omdat je daar soms afgelegen van de skigebieden kan komen te zitten maar in Frankrijk zit je altijd vlakbij…

Bedankt voor de tips iedereen. We gaan er wat mee doen. De bovenste foto werd overigens door onze eigen Rogier gemaakt, 2 weken geleden.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ik dacht dat jij wat meer Oostenrijk-minded was ?

Mijn ervaring : La plagne is leuker dan Les Arcs, de achterkant van de berg (die niet op jouw kaart staat) is leuk, alsook een natuurlijke halfpipe (weliswaar offpiste) boven Centre. Deze zie je liggen vanuit de stoeltjeslift.

@Dr Dre, dat klopt ook, maar ik probeer dit seizoen mijn horizonten wat te verleggen en ook eens een paar keer naar Frankrijk te gaan. In februari en maart is het terug naar Oostenrijk ;o)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Wij zijn week 1 van 2012 in Les Coches geweest. Er viel die week enorm veel sneeuw en het was 1 groot feest. Eten op de piste was inderdaad redelijk duur. Aanrader daarin was het restaurantje in Les Arcs 2000 op de hoek. Misschien iets duurder maar wel heerlijk eten. Verder vind ik alle verhalen over prikken echt wel mee vallen. Ik heb al meer dan 20 skigebieden gezien en het is hier echt niet erger of minder erg dan in andere gebieden. 1 Ding is zeker. Je hoeft echt niet te prikken als je naar de Vanoise Express gaat(van beide kanten). Wij hadden mensen in de groep met minimale ski en snowboard ervaring en zelfs deze mensen heb ik niet zien prikken. Zelf, als zeer geoefend snowboarder, vond ik Les Arcs eigenlijk wel iets leuker/uitdagender. Voordeel van La plagne is dat het veel eerder in de zon licht dan de hogere dorpen in Les Arcs. Daarnaast zijn de afdalingen aan de andere kant van de berg bij La plagne ook zeker leuk om minimaal 1 keer te doen. Voor echte tourskiers/boarders is het denk ik wel handiger om in La plagna te zitten dan aan de kant van Les Arcs. Dit alles heeft te maken met het aantal liften en de sluitingstijden van deze liften.

Al met al ga ik hier zeker nog een keer terug.

Tops:

  • Natuurlijk Aiguilles Rouge.
  • Mont de la Guerre (Van Verdons sud naar Champagny) ( is vaker niet open dan wel open); gezellige afdaling.
  • Harakiri
  • Kamikazi
  • Robert Blanc
  • lanches
  • dou de l’homme
  • droset (mooi door kleine boompjes
  • comborcières; buckles en bij de Reggeaman!
  • Malgovert
  • Les Crozats
  • Les étroits (heel rustig, puur natur)
  • Tussen de pistes, in de bosjes boven Vallandry.
  • le Dérochoir

Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen en wens jullie heel veel plezier.

Groetjes,
x10

@ gerrit, je moet eens naar valtorens gaan. Qua apreski kan la folie douce zeker tellen, een dancing op 2500m hoogte.

@ Harm: daar zullen we voor zorgen.

Kristof ik heb nog een pistekaart van dit jaar liggen op een doekje waarmee je je bril kan afkuisen interesse ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie