Zondag weersomslag maar hoeveel sneeuw?

Roel op 15 maart 2012· 26 reacties

null
Les Sybelles (F) nog aardig wit en in het zonnetje.

Eindelijk lente in Nederland en België en nog altijd lente in de Alpen. Tot en met zaterdag houdt het zonnige weer aan, daarna is het tijdelijk gedaan en wordt het onbestendiger maar of het tot veel sneeuw leidt is nog steeds twijfelachtig. Zachte lucht maar ook regen liggen op de loer.

Dooifeuilletton
Enkele temperaturen van gisteren:

  • Innsbruck (O) 17,5°C
  • Lienz (O) 20,7°C
  • Bolzano (Südtirol, I) 24°C
  • Meiringen (CH) 16°C
  • Chur (CH) 18,5°C
  • Chambery (F) 20°C

null
Zonnige helling in Rauris, maar relatief gezien ligt er in Oostenrijk nog veel sneeuw.

Via twitter wordt ik de laatste dagen op de hoogte gehouden van een “dooifeuilletton” uit Rauris waar iemand ‘haar berg’ dagelijks in beeld brengt. Dit is het beeld van vandaag en als je de tweets volgt zie je de sneeuw iedere dag wat afnemen. Toch heb ik het in maart vaak veel groener gezien dan nu, en dat heeft alles te maken met de vele dumps van eerder dit seizoen.

Westelijk Alpengebied onbestendig
Zaterdag begint de bewolking vanuit Frankrijk toe te nemen en kan er lokaal al een kleine regenbui vallen. Vanaf zondag schuift een storing langzaam van west naar oost over de Alpen en dat geeft vooral in Frankrijk, Zwitserland en Italië neerslag. Omdat het nog helemaal niet zeker is of de koele lucht daarachter de Alpen wel bereikt lopen we kans op regen. De kans op neerslag is het kleinst in Oostenrijk, met wat geluk blijft het daar zelfs helemaal droog en kunnen ze er nog wat langer genieten van de zon.

Andere modellen voorzien wel een koeler intermezzo en dan gaat de regen in de Westalpen over in sneeuw. Maar zoals gezegd dit is erg onzeker, ook aan hoeveelheden durf ik me niet te wagen omdat het buiige neerslag is die plaatselijk sterk kan verschillen. Vanaf dinsdag neemt hogedruk het regime weer over en keert de zon op meer plaatsen terug.

Frankrijk
Zacht en zonnig. Zaterdag geleidelijk meer wolken en misschien al een enkele regenbui. In de loop van zondag meer lokale buien die maandag vanaf 1500 meter mogelijk in sneeuw overgaan. Erg onzekere ontwikkeling. Vanaf dinsdag waarschijnlijk weer meer zon.

Zwitserland
Tot en met zaterdag veel zon al neemt de bewolking iets toe. Van zondag op maandag vooral in het westen buiige regen die later mogelijk overgaat in sneeuw. Naar het oosten toe nog lange tijd droog en zacht. Vanaf dinsdag waarschijnlijk meer zon.

Oostenrijk
Zonnig en zacht. Zondag vanuit het westen meer bewolking maar waarschijnlijk nog droog. Maandag in het oosten nog zon maar verder ook bewolking en mogelijk wat lichte regen. Vanaf dinsdag weer opklarend en geleidelijk droog. Het blijft waarschijnlijk aan de zachte kant.

null
De Langkofelgruppe vanuit het skigebied van Canazei in de deels groene Dolomieten.

Italië
Eerst zonnig en zacht. Vanaf zaterdag meer bewolking, eerst vooral in het westen richting Piemonte. Tussen zaterdag en dinsdag nu en dan regenbuien, later mogelijk overgaand in sneeuw maar zowel de hoeveelheden als de temperaturen zijn enigszins onzeker. Na dinsdag meer zon.

Update
Het blijft verschrikkelijk spannend wat er vanaf zondag gebeurt. De nieuwste berekeningen laten de grens van koele en zachte lucht precies over de Alpen lopen met daardoor vooral boven Zwitserland tussen zondag en dinsdag veel neerslag. Ook in Oostenrijk en Frankrijk lijken de hoeveelheden wat toe te nemen.

Sneeuwen doet het, afhankelijk van de ligging van die grens en die zal de komende dagen nog wel schuiven, boven 1000 tot 1800 meter. De verschillen worden daardoor groot, zowel in hoeveelheden als neerslagvorm! Mensen zullen dus worden verrast en teleurgesteld. Maar ja, wie dat gaan zijn…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nou, op hoop van zegen dan maar:

Saalbach, here we come!

In sölden daalt de nulgradengrens volgens de oostenrijkers naar 1500 meter maandag en verwachten ze sneeuw. Kunnen we daar dus (toch zeker vanaf 2000 m) sneeuw verachten ipv regen?

wij vertrekken zaterdag voor een weekje met de kids naar Lermoos

iemand een indicatie wat we mogen verwachten naar sneeuw- en weercondities ?

 thanks , Stéphane

Als ik 1 model letterlijk vertaal kan ik een nauwkeurige verwachting maken voor Sölden of Lermoos. Helaas (of juist gelukkig) is het weer wat complexer: meerdere modellen die iets anders roepen, lokale verschillen bij buien en de toenemende onzekerheid op die termijn. Het past helemaal in het plaatje van deze winter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@steph Twee weken geleden zaten wij in Biberwier, vlakbij Lermoos dus. Er lag toen zeker 1m sneeuw in het dal en 2m op 1700 meter. Door de hoge temperaturen en zon slonk dat ik 11 dagen wel naar 70cm en 150cm. Maar gezien de webcams van nu denk ik dat je nog wel goed kunt skiën. E.e.a. is natuurlijk sterk afhankelijk van de komende week en dan voral of het gaat regenen. Dan gaat het erg hard vermoed ik. Alvast fijne vakantie en ik hoop dat je nog lekker kunt skiën.

Piste riderrrrr

Dit weekend nog een weekje naar Le Grand Domain (François Longchamp). Waarschijnlijk dus wat sneeuw erbij en hopelijk keert het zonnetje snel terug! @ Roel: heb je morgen nog een weerbericht of komt deze in/na 't weekend? Je maakt 't weer spannend :-)

Morgen naar Arc 2000 / Paradiski; ochtend goed te doen lees ik, middag slush; hopen op lagere temperaturen dus, of in ieder geval in de nacht flinke vorst.

Het is te hopen dat Frankrijk weer eens wat serieuze sneeuwval gaat krijgen. Vooral bij ValTho graag, dutchweek afgelopen jaar was alleen maar slush troep.

Zaterdag op weg naar Francois Longchamp, hopelijk komt er nog een nieuwe laag sneeuw bij.

hallo vertrekken straks naar les sybelle albiez montrond weet iemand wat het daar gaat worden na nieuwjaar was het ook al niet veel soeps en nu lijkt het weer in het water regen te vallen

Wij vertrekken 28 mrt naar Berwang, voor de sonnenskilauf,komt dat goed?

Ik vertrek volgende week voor vier dagen naar Kaprun. Ben blij dat de gletscher in de buurt is met deze temperaturen.

@Bart: hogerop zoeken / noordhellingen, beneden is het al bruine paptroep zoals je ook op de webcams kunt zien
@Marco: phew moet niet zo doorgaan…misschien op de zugspitz nog?

Maar ik ga 24 maart tot 31 maart naar ValTho en ik begin me alleen zorgen over sneeuw te maken als ik na jullie luister.
Er ligt toch heel veel sneeuw dit jaar, Ik dacht denk volop sneeuw te hebben in Valtho kan bijna niet meer wachten.
gr.

Ovet 3 weken gaan we naar Haute-Nendaz. Gelukkig nog genoeg sneeuw !

Saalbach in de ochtend goed te doen in de middag het terras op zoeken !!
Sneeuw word snel slechter nu

vrijdag naar Zell am See. Weerberichten verschillen van dag tot dag !Vakantie vieren weer of geen weer. Gletscher Kaprun in de buurt dus alles komt goed.

Thanks Roel! Wij hopen komende week in Gerlos nog een beetje deis aan van de berg te gaan, kan je inzoomen op sneeuwcondities? Groet TinguPlus

Wij vertrekken zondagavond naar frankrijk, superdevoluy. Het lijkt er op dat daar nog wel wat gaat vallen…:)
Ben benieuwd naar de omstandigheden als we er straks echt zijn!

Hier idem op hoop van zegen!
Kaprun here we come!

Sinds vandaag gaan de temperaturen voor zaterdag/zondag/maandag flink omlaag in de verwachtingen (helaas ook wind), en de sneeuwverwachting een stuk omhoog; ben benieuwd!

Zie update onderaan het bericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanx voor de update Roel.
Zit vanaf zondag in Arlberg, met een beetje geluk kunnen we nog poeder happen :-) Dus laat dat sneeuw veld vanuit Zwitserland maar een beetje richting Oostenrijk schuiven…

Ziet er al met al niet slecht uit. Silvretta Montafon krijgt nog een witpakketje.

Orcieres 1850 hebben wij geannuleerd vanwege de weinige sneeuw, gaan nu naar Le Grand Domaine … en wat ben ik blij dat wintersporters.nl daar nog een pakje sneeuw voorspeld, en de GFS satteliet geeft op lange termijn ook nog veel sneeuw.
Word dus lekker skiejen met Pasen!

Die laatste lift halen...

Yep ziet er goed uit volgens vele weersites. Best aardige sneeuwhoeveelheden voorspeld. Zwitserse Alpen in de roos, maar ook Frankrijk lijkt flink mee te gaan doen. Zal ook wel goed doen hoor na die zomeraanval van afgelopen week. Webcams volgen dus!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie