Winterbanden verplicht in Luxemburg

Kristof op 07 oktober 2012· 12 reacties

null

Binnenkort reizen we weer met z’n allen richting wintersportbestemming. Meestal doen we dit per auto, en dan is een set winterbanden toch nooit verkeerd. Zeker nu een aantal landen hun wetgeving met betrekking tot winterbanden wat bijstellen.

Verplichting in Luxemburg bij winterse omstandigheden
Sinds 1 oktober geldt er in het Groot-Hertogdom Luxemburg een nieuwe verplichting tot het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden op de weg. Natuurlijk valt de term ‘winterse omstandigheden’ altijd te betwisten, maar plan je een reis langs Luxemburg - vaak om te tanken of goedkoop sigaretten in te slaan - hou er dan rekening mee dat er controles kunnen volgen die een rit langs Luxemburg plots heel wat minder aangenaam kunnen maken. Wintersporters die richting Frankrijk of Zwitserland trekken, zijn bij deze gewaarschuwd.

De Luxemburgse regering heeft in haar wetgeving de term ‘winterse omstandigheden’ echter gedefinieerd als dagen met ijzel, opgehoopte sneeuw, smeltende sneeuw en rijm- en ijsplekken. Rij je toch in die omstandigheden met je zomerbanden, riskeer je een boete van 74 euro en moet je de wagen terplekke laten staan. En dat wil je echt niet meemaken op weg naar je wintersportbestemming…

Heb jij winterbanden?
Nu rijst er wel vaker de discussie over de definitie van winterbanden. Internationaal zijn er namelijk geen wettelijke eisen aan winterbanden voorgeschreven. Hebben jullie een set winterbanden voor de skivakanties of rijden jullie sowieso de hele winter ‘veilig’, ook in eigen land?

Kristof

Plaats een reactie

Ik rijd gemakkelijk langs Luxemburg met de caravan naar Oostenrijk omdat dat rustig rijden is tot Karlsruhe. Maar nu stel ik mij toch de vraag moeten daar ook winterbanden op zitten eigenlijk? Ik ben in duitsland al tegen gehouden door de politie en die hebben daar toen toch niks over gezegd (of gezien) en daar ben ik toch nog neregens iets van tegen gekomen.

Het gaat toch om je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers dus voor mij zeker winterbanden. Ik vind het onverantwoord om zonder winterbanden op wintersport te gaan

Sluit mij aan bij Bobby, het gaat er niet om of het kan en mag… het gaat om je eigen veiligheid en die van anderen!

Begin december gaan ze er weer onder en eind maart er weer af. Zo kun je weg wanneer je wilt en ook in NL komen ze af en toe van pas… Alleen sta je dan weer in de file omdat anderen lopen te glibberen op zomerbanden.

Verplichten die dingen van december tot maart (of langer) klaar.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@ Ronny, ik vraag het me ook af. Lijkt me toch niet fijn dat als je geremde aanhanger ( caravan, sneeuwscootertrailer, etc) bij hard remmen begint te glijden.
Aan de andere kant: geen idee hoe groot de kans op dat effect is…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

mijn winterbanden staan eral 2 weken op. 1 punt waar ik in de winter tegen op kijk is dat 90% niet kan rijden met een auto in de winter. Ze denken allemaal ervaring te hebben, maar kunnen totaal niet uit de voeten in winterweer.
Met weer megafilles tot gevolg. En wat valt er dan 2 cm sneeuw.

Het nut van winterbanden is bewezen en ook in België is er zo links en rechts al eens over gepraat om ze ook te verplichten. Mijn winterbanden gaan er in december op en normaal einde maart er dan ook terug af.
Heb je al eens met winterbanden gereden dan weet je meteen wat het nut ervan is, maar het is geen wondemiddel allert blijven onder winterse omstandigheden en defensief rijden blijft de boodschap.

RoCo

Ook ik heb jaren gelelden toen ik voor eerst op wintersport ging naar Frankrijk een set winterbanden met velgen aangeschaft. Deze gaan met de grote beurt en APK begin december er op en eind maart er weer af. Ook in Nederland is het handig, je merkt dat als het gesneeuwd heeft en je staat geparkeerd je makkelijk wegrijd waar andere met zomerbanden gaan slippen.

Ik ben er in iedergeval heel erg blij mee scheeld toch een stukje in de veiligheid al moet je natuurlijk niet als een gek gaan rijden op de linker baan en iedereen inhalen met het idee, ik heb winterbanden.

Altijd winterbanden! Niet omdat het verplicht is maar omdat het veiliger is.

Natuurlijk heb ik ook winterbanden. Ook voor de veiligheid. Maar ook met deze banden moet je je rijstijl wel aanpassen aan de omstandigheden. Het is natuurlijk niet een garantie om zonder slippen en glijden te kunnen rijden… Dus winterband JA maar ook bij winterse omstandigehden rijstijl aanpassen!

Winterbanden zitten er zeker onder. Afgelopen seizoen van eind november tot begin mei.

De ANWB heeft ieder jaar een goede test van winterbanden. Zo ook dit jaar:
http://www.anwb.nl/auto/tests/bandentests,/winterbanden.html…

@ ronny,
Onder caravans zitten vaak al bestelwagenbanden met een grove structuur en m+s.
Alleen het berg of sneeuwtekentje geven aan dat het echte winterbanden zijn.
Je moet er trouwens niet aan denken dat je combinatie gaat scharen doordat je caravanbanden niet goed genoeg zijn…

Als je eenmaal met winterbanden in de sneeuw hebt gereden weet je het zeker: het scheelt zo enorm veel. Natuurlijk moet je voorzichtig blijven rijden, ook aan winterbanden zit een grens, maar je hebt zo veel meer grip zowel bij optrekken, bochten als bij remmen. Je kunt wel zeggen, ach die paar dagen per jaar dat er in Nederland sneeuw ligt… maar juist dan heb je er plezier van. En natuurlijk als je richting wintersport gaat. Wij hebben als bedrijf er voor gekozen om voor al onze auto’s de winterbandenregeling als extra op het leasecontract te zetten. Kost € 10,-- per maand, maar onze medewerkers kunnen daardoor ook bij winterse perioden veilig de weg op.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie