Goedkoop is duurkoop, of niet?

Rogier op 23 december 2012· 36 reacties

null
Is goedkoop duurkoop als het om wintersport materiaal gaat?

Ski materiaal is niet goedkoop. Soms zelfs verre van dat. Natuurlijk proberen er af en toe prijsvechters tussendoor te komen. ‘Technisch’ wintersport ondergoed voor minder dan een tientje. Ski’s voor amper 100 euro en skijassen voor ongeveer hetzelfde bedrag. Is dit wat, of is goedkoop duurkoop?

Heftig terrein
De bergen zijn heftig terrein. Wij, als wintersporters kunnen makkelijk genieten van hoge toppen door snelle liften, en langs bijna elke piste vinden we een restaurant. Maar wie op eigen kracht en met eigen kunde op dezelfde hoogte wil komen in de bergen moet een volledig uitgeruste en getrainde bergsporter zijn. De bergen zijn namelijk een zeer gevaarlijk terrein. Wie wel eens in een sneeuwstorm op de piste heeft gestaan kan dat natuurlijk beamen. Met goed weer is alles mooi, leuk en ‘makkelijk’. Maar als het slechte weer losbarst is goed kleding van extreem groot belang. Ook op de pistes. Is het goedkopere materiaal hier goed genoeg voor?

Kwaliteit
Is goede kwaliteit wintersport kleding duur? De vraag is natuurlijk wat duur is. Maar wie van jullie gebruikt er zeer goedkoop materiaal naar tevredenheid? Ik zelf heb dit soort materiaal zeker wel eens geprobeerd en ook regelmatig getest (zie o.a. tests in ons iPad Magazine. En telkens was het voor mij duidelijk dat de duurdere merken vele malen beter scoorde. Of dit het prijsverschil waard is moet iedereen natuurlijk voor zich uitmaken. Maar ik denk dat het prijsverschil zich terug betaalt op de lange termijn, jullie ook?

Levensduur
Goed materiaal heeft een veel langere levensduur. Een goede wintersport jas, isoleert en/of beschermt niet alleen beter, hij blijft dit ook langer doen. Net als dat deze compleet wind en waterdicht is. Ook als je op de natte sneeuw gaat zitten in een skistoeltje of als je de jas al weken gebruikt hebt. Goedkope kleding zal toch eerder door gaan lekken is mijn ervaring.

Pasvorm
Verder vind ik de pasvorm zeer belangrijk. Ik heb nog maar zelden goedkope skikleding gezien met een goede pasvorm die ook na veel dragen, wassen en gebruik goed in vorm blijft. Verder ook niet onbelangrijk heeft bijvoorbeeld technisch sportondergoed van de betere merken veel minder last van ‘nare’ geurtjes. De antibacteriële behandeling is gewoon veel beter?.

Wat vinden jullie? Wie van jullie vind dat goedkope wintersportspullen goed genoeg zijn? Of vinden jullie ook kwaliteit belangrijk, kwaliteit die alleen door de betere en duurdere merken gefabriceerd kunnen worden? Kortom is goedkoop wintersport materiaal duurkoop?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Eens met de stelling en onderbouwing. Ik let bij het kopen wel goed op aanbiedingen. Zeker einde van het seizoen kun je vaak voor de helft van het geld topmateriaal en -kleding aanschaffen. Wat zelden goedkoop is, zijn goede handschoenen en (sneeuw)brillen. Daar bespaar ik niet op.

Eens! Slim shoppen scheelt knaken. Top merken zijn wereldwijd te koop en regelmatig met grote kortingen te kopen. Los hiervan merk je het kwaliteitsverschil m.i. vooral als het echt koud of nat (sneeuw) is. Ook in het voorjaar bij stijgende temperaturen laat goed materiaal je niet ‘druipen’ van het zweet. Zweer al jaren bij het ‘huismerk’ van Rogier.

Ook als je spullen van de collectie van het afgelopen jaar koopt, scheelt het enorm veel geld…

ga altijd voor de “A-merken” omdat die in de langere termijn toch betere prestaties leveren, maar je kunt daar héél goed goedkoop aankomen als je er naar op zoek gaat! oke dan heb je niet de serie 2012/2013 van nu maar die van afgelopen seizoen maar dat heeft mij nooit gestoord!

goekoop is duurkoop ALTIJD!!! Is verschil tussen een leuke trip maar met zware omstandigheden en een horror trip!

Life is fun, so enjoy it

ook ik ga alleen voor de A merken. technisch hoogwaardige materialen idd bij slechte omstandigheden kom je er meestal wel snel achter.

Maar zelfs bij de A merken heb je enorme verschillen in waterdichtheid en ademing.

De goedkopere versies van A merken doen volgens mij niet veel onder t.a.v. protest enz.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik ben het er ook wel mee eens dat goedkoop duurkoop is. Alleen voor de hardcore wintersporter haal je het er gewoon dubbel en dik uit. Het dure gortex materiaal gaat bijvoorbeeld gewoon 3x zo lang mee. Echter denk ik dat het voor iemand die maar 1 keer per jaar of minder op wintersport gaat. En liever kleding koopt die in de mode is. Niet interessant om dit te kopen. Als je alles van je uitrusting optelt kwa prijs. Zit ik toch vlug aan 3 wintersport vakanties.

Over het algemeen blijven de mensen die niet investeren in deze dure uitrusting toch binnen wanneer het stormt.

Goedkoop is relatief. Ook topmateriaal kun je voor een redelijke prijs krijgen, als je weet waar en wanneer je moet zoeken en waar je op letten moet. Van de andere kant heeft Gast373 ook een sterk punt: Als je toch niet in de sneeuwstorm naar buiten gaat of de limiet opzoekt, heb je misschien ook nauwelijks voordeel van je extra investering.

Ik heb deze ervaring met vrijwel alle spullen. Van goggles, sokken, broeken, handschoenen, jassen, thermokleding, schoenen etc. Heb in het verleden vaak en veel spullen gekocht die goedkoop waren soms omdat het budget niet anders toestond maar altijd spijt omdat het niet voldoet of snel stuk is.

Doet me denken aan heel wat jaren geleden toen ik voor het eerst op wintersport ging en dacht dat katoenen shirtjes wel lekker zouden zijn. Wat heb ik het koud gehad! Later thermoshirtjes van de Aldi die pillen, te kort zijn en na een keer wassen nog veel korter worden en eigenlijk helemaal niet zo warm zijn.

Het is zoals in het artikel is beschreven eigenlijk een heel erg onvriendelijke omgeving zo op de berg. Het ene moment is het winstil en schijnt de zon het andere moment stap je uit de gondel op 3000 meter en snijdt de wind in je gezicht en slaat het weer om. Alles gaat je dan hinderen en verpest je skidag. Terwijl je met goede technische spullen veel langer plezier hebt. Letterlijk en figuurlijk.

Ik heb een ski jas voor maar 60 euro, en hij zit heerlijk.

Hij is ook warm zat.

Het licht er ook een beetje aan wat voor wintersporter je bent. Ik kan me voorstellen als je per jaar 1a 2 weekjendje naar winterberg gaat (weet niet of je dan wel van een daadwerkelijke wintersporter mag spreken), je niet voor 2000 euro aan spullen koopt, dan zou ik ook gaan voor het b merk en als de broek geen water doorlaat en hij zit naar behoren zou je er niet het dubbele voor betalen.
Ik zelf ben wel van de A-merken, dan maar een eurotje meer, maar dan weet je over het algemeen wel dat het goed zit.

The poor man always pays twice… Ik heb in het verleden ook al vaker een goedkope jas etc. gekocht maar achteraf bleek telkens: goedkoop is duurkoop. Net na het seizoen is het inderdaad een mooi moment om beter materiaal aan te schaffen tegen gereduceerd tarief.

Voor de jas en broek kan een A-merk een prima investering zijn. Voor alles wat daaronder zit voldoet een B-merk prima. Ook B- merken maken prima spullen, bv bij Decathlon.
Voor een (groot) deel betaal je bij de ‘gevestigde’ merken ook voor de naam.
Met de stelling; “goedkoop is altijd duurkoop” ben ik absoluut niet mee eens.

Wat is duur? Wat is een A-merk? Ik heb jaren in een jas van Fila geskied. Is dat technisch? is dat A-merk? Is dat met €150 ‘premium’?
Wat ik wel weet is dat de jas altijd warm is geweest, in alle omstandigheden, ik het nooit te warm erin heb gehad, ondanks dat het een zwarte jas betrof en dat er ongelooflijk veel features in de jas zaten. Oftewel: prima!

Dit jaar een jas van Exxtasy gekocht. Zit er wederom prima uit! Qua materiaal, features en pasvorm. Zeg het maar: a-merk? premium? Etc…

Het doet mij eerlijk gezegd een beetje denken aan een auto discussie. Alleen Duitse merken zijn goed, de rest kan natuurlijk hier nooit aan tippen. Tsja…

Als je met je gezin gaat met kinderen, is er niet mis met spullen van de Aldi/lidll /hema .Als je maar zorgt voor goede droge handschoenen, lekkere warme jas,skisokken thermo ondergoed enz.
Bij echt extreem weer, ( sneeuwstorm) gaan alleen de deayhards, met de kinderen blijf je dan wel binnen. En als het echt erg is gaan de liften toch dicht.

Wat een ‘gear hawks’ hier zeg :-)
Zelf heb ik een bonte mix van el-cheapo-, tot kwaliteitsspullen. Alleen waar ik verschil merk ga ik voor het duurdere spul. Skischoenen (en zooltjes) zonder concessie (en behoorlijk prijzig helaas). Thermoshirts van Craft, de goedkope shirts bevielen niet. Als jas een goede softshell. Daarentegen: skibroek, geen idee welk merk, goedkoop en gaat al jaren mee, is nog altijd warm. Waterdicht en ademend? Geen idee, ik ga toch niet in de sneeuw zitten, en je benen transpireren toch niet. Wanten van een paar tientjes, heb altijd warme handen als mijn vriendjes met hun goretex-, nasa-technology handschoenen lopen te klagen over koude handen. Sokken: Salomon in de uitverkoop bij de Perry.

Denk dat voor de meeste mensen in het begin toch geld dat je eerst eens gaat en dus automatisch niet heel duur spul gaat kopen. Vind je wintersport fantastisch dan ga je steeds verder uitbreiden en kwalitatief ook beter materiaal aanschaffen.
Vooral in mijn broeken heb ik het verschil enorm gemerkt! Begonnen met een standaard “huismerk” broek en 2 jaar terug in de uitverkoop een oneill broek aangeschaft (in uitverkoop voor nog geen 30% van normale prijs) en deze doet zijn werk!

Is het al bijna januari?

Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn, er kunnen best goede koopjes bij kleding tussen zitten. Maar bij de betere A-merken heb je vooraf meer zekerheid dat het gewoon goede kwaliteit is, geen gekke verrassingen, etc.

Verder ben ik groot liefhebber van goretex, dat is nu eenmaal niet goedkoop.

Wat betreft het verschil tussen budget-ski’s en top-ski’s, ik werd in één keer een aanzienlijke betere skiër toen ik mijn budget(beginners)ski’s verving door een test-review-winnaar (wel tegen eindeseizoenskorting aangeschaft!). Een verschil dat ik niet had verwacht bij aanschaf :-) Helaas ging ik niet beter skiën met mijn dure ski-jack, wel minder last van zweet dankzij goretex.

Verder heb ik heel veel dure merkkleding in de uitverkoop gekocht voor 50-60% van de prijs, zeker nu in de crisis begint de uitverkoop eerder en liggen de winkels nog megavol met goede spullen (enerzijds sneu voor de winkelier, maar je helpt 'm toch met het kopen van zijn overtollige voorraad).

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@marie-louisse: een buurvrouw van me heeft kindertjes die in belachelijk dure merkkleding rondlopen. Uiteraard heb ik hiervan iets gezegd in het kader van de sociale controle :-) Antwoord was dat het bij een tweedehandskledingwinkel vandaan kwam, kleding dus met prijzen van de zeeman en uitstraling van de pc hooftstraat.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Nog een argument dat ik niet gelezen heb, qua “mode”: Ik koop enkel tijdloze kleding. Mijn vorige skijas en -broek waren van een redelijke kwaliteit maar vooral van een neutrale kleurstelling. Vorig jaar (na 4-5 jaar!) eens een dure jas gekocht van Bergans (simpelweg omdat ik het geld er voor over heb) maar weer in saai zwart. Waarom elk jaar een ander kleurtje? Deze jas gaat technisch gezien 5-7 jaar mee, dat weet ik nu al. Beetje duurzaamheid kan geen kwaad. We brengen al (veel?) schade toe aan het milieu met onze sport; laten we dat aan de andere kant zoveel mogelijk compenseren.

Ik heb al zeker 6 jaar hetzelfde protest skipak (jas en broek). Beide zijn zwart van kleur, dus neutraal. Ik heb het er nog nooit koud in gehad, zelf in een sneeuwstorm en ijsregen voldeed het prima.

Protest is geen extreen duur merk, maar ik ben er nog steeds zeer tevreden over. In mijn ogen kan er voorlopig geen ander merk aan tippen (terwijl ik dit wel geprobeerd heb).

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

Voor de mensen die hier zitten te pronken dat ze hun skipakken toch al zeker 5 jaar gebruiken; mijn vader skiet al 20 jaar met hetzelfde skipak. En dit aan een gemiddelde van 2 keer per jaar. Helaas is dergelijke kwaliteit niet meer van deze tijd…

Goedkoop is idd duurkoop. Kleding moet je niet op besparen. Voorbeelden uit de praktijk: Vrienden van ons kochten vroeger de lager geklasseerde merken en klaagden altijd over natte kleding of kleding waar je het koud in krijgt. Wij hebben zelf altijd de duurdere A merken en hebben nooit last van natte of koude kleding. Dit is essentieel op wintersport. Wat wel geldt is natuurlijk dat je de A merken ook tegen goede prijzen kunt kopen. Je moet alleen even goed om je heen kijken en weten wat je wilt.
Voor het skimateriaal geldt het zelfde. Je mag niet verwachten dat je voor 100 a 200 euro een top ski hebt. Ski’s in deze prijsklasse horen thuis in categorie “klapperlatje” Dat wil overigens niets zeggen over de kwaliteit van de ski maar over de doelgroep waar de ski thuis hoort. De veeleisende wintersporter stelt eisen aan zijn materiaal. Een hoogwaardige ski is minimaal titanium verstevigd. Dat soort ski’s beginnen bij een prijs van rond de 400 euro. Verder is het raadzaam om goed te kijken waar je de ski’s koopt. Via internet kun je vaak al een top ski kopen voor een redelijke prijs. Genoeg Outlet stores die ski’s aanbieden. Verder is het kopen van een overjarig model ook interessant. Deze ski’s zijn net zo goed als de nieuwste modellen alleen is het design iets aangepast.

goedkoop is duurkoop is een afweging die ieder voor zich moet maken. Je spullen moeten voor jou voldoen, wat betreft comfort (dus niet te warm niet te koud), pasvorm en prijs. Ik ben zowiezo erg van de uitverkoop bij al mijn kleren dus ook snowboardgear. Het kan niet altijd, zoals met een helm en goggle. Maar vaak wel.

En idd wat is een A-merk en wat niet. Verder is het zo dat alle merken verschillende lijnen kleding maken voor verschillende mensen met verschillende eisen. Kan me goed voorstellen dat voor veel mensen het oog ook wat wil, zeker omdat voor velen onder ons de wintersportjas de enige echt waterdichte jas is voor in de winter.

En volgens mij is het de combi die telt. Wie te veel of juist te weinig lagen aantrekt is zowiezo niet blij. Daar heeft de kwaliteit van je spullen uit eindelijk weinig mee te maken. Het is natuurlijk wel zo dat je met kwalitatief goede spullen langer wegkomt met net een laagje te veel of te weinig.

Niet geheel onbelangrijk hoe vaak gebruik je iets. Voorbeeld ik heb alleen een termobroek aan als het -15 of kouder is, die komt dan ook uit de uitverkoop van de kruidvat voor bijna gratis. Maar voor die paar dagen per jaar dat ik hem op wintersport aanheb voldoet deze prima.

Let it snow, let snow, let it snow!

Ik probeer zoveel mogelijk kleding te kopen, die ik thuis ook aan zou kunnen doen. Met een ski-broek lukt dat natuurlijk niet, maar de afgelopen dagen heb ik weer heerlijk genoten van mijn icebreaker shirt. Idem dito met de fleece shirts.

En thermobroeken alleen aandoen op koude dagen op de wintersport? Zonde! Als het in NL flink koud is, dan zou ik 'm ook gebruiken! Waarom kou lijden als je 'm toch hebt!

M’n beste koop is een hele dikke thermobroek van een tientje, vage materiaalsoort, voor als het min 20C graden is. De andere dagen toch liever merinowol, kost een hoop, maar is het geld echt dubbel waard!

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Het is maar net hoe gevoelig je bent voor de mening van andere mensen. Ik heb meer respect voor mensen die in een goedkope uitrusting fantastisch kunnen skien/snowboarden dan voor degenen die alleen voor hun status in een Spider outfit op de piste verschijnen en nauwelijks vooruit komen.
En als lekken het grootste probleem is. Toen ik nog een beginner was heb ik ook een goedkope jas en broek gekocht en in combinatie met een paar spuitbussen anti-regen spray bij de Action gekocht voor een paar euro’s, daarmee toch nog enkele jaren met comfort en plezier kunnen skien.

Han

Fjallraven of the North Face en je hebt het nooit meer koud!

Met de stelling “goedkoop is duurkoop” ben ik het niet helemaal eens!
Je kan prima goedkope spullen, de zogezegde B-merken, kopen waarmee je best aardig warm hebt tijdens ijskoude dagen.
Veel hangt ook af van mens tot mens, ik ken mensen die lopen bij -10°C in een T-shirt rond terwijl anderen reeds 2 thermo shirts dragen met een dikke wollen trui erover heen.
Thermo shirts die ik draag komen van Decathlon en waren aan €12/st. best goedkoop maar wel zo lekker warm!
Net als hun “goedkope” fleece shirts die na het vele wassen nog steeds hun oorspronkelijke vorm, warmte en soepelheid behouden hebben.
Mijn peperdure ski-jack is heel trendy én tijdloos maar of ik daardoor nou een nieuwe Lindsey Vonn wordt?
Ik heb onlangs een tweede ski-jack gekocht bij Decathlon, benieuwd hoe warm ie is in het hooggebergte.
Maar ik er ben er vrij zeker van dat ie net hetzelfde resultaat geeft als mijn andere peperdure ski-jack.
Het enge waarop ik nooit bespaar zijn wanten, mijn huidige paar is ruim 20 jaar oud en ze zijn nog steeds even warm en waterdicht als toen ze net nieuw waren.
Ski’s koop ik nooit, ik huur ieder jaar via de lokale skischool de allerlaatste nieuwe modellen en hoef dus ook nergens naar te kijken.
Wanneer ze beschadigd mochten raken dan betaal ik hiervoor een kleine schadevergoeding en klaar is kees. ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Deze maand “weer” een top shell jas gekocht van top merk. De vorige gebruik ik al 12 jaar (en niet 1 week per jaar). Zijn dure jassen maar ze gaan lekker lang mee en de modellen zijn eigenlijk niet zo veel veranderd in die 12 jaar. Dus blijft in de mode. :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie