Waarschijnlijk is het ‘rugzak op schoot’ bordje het meest genegeerde bordje in skigebieden. Bijna niemand neemt de moeite om de skirugzak af te doen in de lift. Logisch want hoe kan het op je rug hebben van een rugzak nou gevaarlijk zijn? Ze moeten maar niet zo zeuren, en het is lastig, onhandig waarom zou je überhaupt elke keer je rugzak af doen? Misschien omdat er elk jaar in skigebieden mensen vast blijven zitten wat al enkele keren dodelijke gevolgen heeft gehad. Bovenstaande filmpje geeft op een ‘kippenvel’ achtige manier aan hoe gevaarlijk een rugzak ik de lift kan zijn.

Vast blijven zitten
Het meest voorkomende probleem met rugzakken is het vast blijven zitten met de rugzak. Het gebeurt veel vaker dan men denkt, een gespje, een bandje een buckel, iets blijft in de skilift vast zitten en bij het uitstappen van de lift blijf je hangen. Het hangen aan een rugzak is heel erg snel gevaarlijk, in een aantal minuten ben je in levensgevaar.

Voorbeeld
Bovenstaande filmpje is een voorbeeld van hoe snel een rugzak voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. De skiër in kwestie hield zijn rugzak om (een airbag-rugzak) want dat deed hij ook altijd met zijn vorige kleinere rugzakjes. Tijdens het sneeuwvrij van het stoeltje valt hij uit de lift (waarschijnlijk hielp het feit dat hij de rugzak op zijn rug had en daardoor minder plek op het stoeltje had zeker niet mee). Daarna bleef hij op zeer ongelukkige wijze aan zijn rugzak hangen. gelukkig hadden de pisteurs snel genoeg door dat het levensbedreigend was. Een filmpje om kippenvel van te krijgen. Alles is goed met de skiër in kwestie afgelopen en die avond zat ik al met hem (ik was niet bij het ongeluk) aan een goede fles wijn want het gebeurde vlak bij mij in de buurt.

Dodelijke afloop
Ik weet van een aantal dodelijke ongelukken die voor zijn gekomen omdat wintersporters zijn blijven hangen aan hun rugzak in de lift. Eenmaal opgehangen aan je rugzak heb je niet veel tijd om gered te worden. Een lift is ook lang niet altijd zomaar in de achteruit gezet. En bij sommige liften hang je snel op een hoogte waar een redding heel snel een paar minuten duurt en dat kan al levensbedreigend zijn.

Comfortabeler
Verder is het ook nog eens comfortabeler, vind ik, om je rugzak op je schoot te hebben dan vooruitgeschoven op het bankje te zitten met de rugzak achterop je rug. En heel eerlijk gezegd hoeveel moeite is het nu om die rugzak even af te gooien?

Wat doen jullie?
Rugzakdragers wat doen jullie in de lift? Rugzak om of af? Is een van jullie al wel eens vast blijven zitten?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik ben nooit echt vast blijven zitten, wel een paar keer bijna. Daarom heb ik een reverse rugzak gekocht. Dat werkt prima. Als je de beweging kent om hem aan/uit te doen kost het geen enkele moeite en hetzit tien keer beter in de lift.

ik zit altijd wat schuin, want het eerst is mij zo’n bordje opgevallen vorig jaar en probeerde het dan en vond het veel onhandiger.

No sweat no glory

Mag ik vragen wat er zo levensbedreigend is aan dit filmpje?
Wordt zijn adem afgekneld door de rugzak of zo?

Ik doe meestal de rugzak op mijn buik, maar sommige liften hebben gewoon meer ruimte en dan kan hij wel op de rug. (Het is eek een kleine rugzak)

JaapM

Don`t eat yellow snow

altijd uit, is sowieso te groot om op te houden, heb er te veel in zitten :-)

Hier in de Portes du Soleil hebben we 2 jaar geleden ook een dodelijk ongeluk gehad, kind bleef hangen en het duurde te lang en is daardoor gestikt.

Life is fun, so enjoy it

Ik draag al meer dan 10 jr een klein rugzakje en hou hem altijd op mijn rug. Heb nog nooit vast gezeten of iets wat daarop lijkt. Voordat ik uitstap buig ik wel altijd een keer naar voren ter check of ik niet toevallig toch vast zit. Met een grote rugzak zou ik hem wel altijd af doen.

@ Jaapm: Zijn keel wordt afkneld door de rugzak, waardoor hij feitelijk is opgehangen.

Click. Click. Peace

Eigenlijk nooit aan gedacht. Heb welliswaar een kleine rugzak, maar doe deze nooit af. In ieder geval weer een aandachtspunt, of de rugzak in het vervolg nu af gaat of om blijft.

@jaapm op wepowder is dit filmpje gepost. Daar geeft de betreffende persoon aan hoe het verliep. Hij bleef aan de bovenste draagband van de rugzak hangen daardoor kwam zijn borstgesp tegen zijn keel waardoor de lucht werd afgeknepen. Ook werd zijn helm naar voren gedrukt.
Zelf draag ik ook altijd een rugzak. Normaal gesproken hou ik die altijd om. Wel heb ik me eens vergist toen ik mijn rugzak extra volgestopt had. Hierdoor viel ik er ook bijna af.

Ik kan me volledig aansluiten bij Paskal : “Ik draag al meer dan 10 jr een klein rugzakje en hou hem altijd op mijn rug. Heb nog nooit vast gezeten of iets wat daarop lijkt. Voordat ik uitstap buig ik wel altijd een keer naar voren ter check of ik niet toevallig toch vast zit.” Ik doe precies hetzelfde. Nog nooit problemen gehad.

vind het wel grappig/opvallend dat er Nederlands gesproken wordt. Verder heb ik alle losse lussen van m’n rugzak afgehaald, heb namelijk een zelfde soort airbag-rugzak. Dus die lussen zitten in het opbergvak in de rugzak en als de ski’s op de rugzak moeten dan heb je ze er weer zo uit gepakt. Maar inderdaad heb je minder zitruimte als gevolg van een rugzak. Maar eerlijk is eerlijk: ik maak me er soms ook schuldig aan…

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Goeie tip Rogier! Nooit bij stilgestaan. Overigens net als dat mij die bordjes nooit zijn opgevallen. Misschien toch maar eens opletten op die bordjes. Gelukkig zelf nooit vervelende ervaringen gehad met rugzak in de lift. Ik heb niet een al te grote rugzak en zelf en ik ook niet al te groot dus dat maakt misschien dit ik de rugzak in de lift nooit als last gezien heb.

Gelukkig heb ik niet zo’n dikke rugzak dan de gemiddelde airbag rugzak. De Dakine Helipack is meer hoog dan dat hij diep is. Maar toen ik het filmpje gister zag gingen bij ook wel een paar alarm bellen rinkelen dat ik wat losse straps beter weg moet gaan stoppen…

Daar heb je 't enige voordeel van sleepliften! Altijd af. Gewoon omdat het niet lekker zit. Vorige week zag ik ook een jongen vast zitten met zijn (volgens mij) bretels die hij niet om zijn schouders had, maar lekker nonchi had laten hangen. Mode denk ik, maar zoals alle rondfladderende touwtjes levensgevaarlijk. Deze was hij dan ook kwijt. Ze scheurde af en dat bespaarde de jongen een vervelende sleep de afgrond in.

@ Rogier en Saint Usuge: Thanx.
Ik had geen geluid bij het filmpje vandaar dat het mij niet helemaal duidelijk was.
Dan had hij inderdaad nog flink geluk dat de mensen vanaf de grond hem konden ondersteunen!

Don`t eat yellow snow

Ik zet mijn rugzak altijd op mijn schoot in de lift omdat hij te groot is om op de rug te laten. Dit jaar plots één keer blijven hangen! Zat helemaal rechts en er bleef een gespje tussen de lift hangen bij het uitstappen. Waakzame liftbediende had het gezien en dus werd de lift stilgezet. Sindsdien zie ik dat ook mijn gespjes dicht bij mij blijven op de lift!

Naar mijn mening is het gevaarlijke dat je door een rugzak een kleiner zitgedeeltje hebt. De man in het filmpje heeft een zeer grote rugzak op (in tegenstelling tot de gemiddelde skier die slechts een klein rugzakje om heeft). Daarnaast heeft de man ook nog een go pro op, waardoor de beugel sneller tegen zijn hoofd komt.

De man in het filmpje heeft dus door het gebruik van zowel zijn camera, als zijn rugzak geen ruimte om de beugel nog dicht te doen.

Ik begrijp dat het lastig is om een grens te moeten trekken tussen kleine en grote rugzakken, en daarom de grens wordt getrokken bij helemaal geen rugzak. Ikzelf draag een zeer langwerpige rugzak, die max 10 cm van rug afsteekt. Ik heb dus nooit last van een beugel die tegen mijn hoofd komt, of mij eraf duwt.

''Powder to the people''

Opvallend dat hier zelfs mensen zeggen dat de bordjes “nooit zijn opgevallen”. Tot nu toe ben’k ze zelfs in de kleinste skigebieden tegengekomen. Het gebeurt wel maar zelden dat liftpersoneel er een opmerking over geeft.

Besides … als een fractie ervaren skiliefhebber -moet- je zoiets toch weten???

Ik doe mijn rugzak ook standaard af, maar meestal zodat ik even snel wat kan eten oif drinken. Ook een klein rugzakje met daarin niet meer dan eten en drinken, zonnebrand en zelden een extra vest.

Het valt me op dat er zo behoorlijk wat mensen zijn die de rugzak omhouden, er staan toch niet voor niets waarschuwingsborden? Ik denk dat het weer lekker Nederlands is om daar de spreekwoordelijke schijt aan te hebben. Ben benieuwd hoe ze daar over in andere landen denken.

Wow wel een bizarre situatie. Ik zelf heb ook een rugzakje Dakine heli pack, doe hem nooit af al heb ik wel gemerkt dat het in sommige stoeltjesliften moeilijker is om relaxed te zitten. Een vriend van mij werd enkele jaren geleden gelanceerd toen hij vast bleef hangen op het moment dat hij uit wilde stappen. Bleef hangen met zn hendel maar vloog eraf toen de stoeltjeslift de bocht maakte op het moment dat hij terug ging. Was wel een leuke actie maar toch ook schrikken.
Wellicht dat het beter is de rugzak af te doen maar vind het teveel gedoe.

@Gast045 kun je wel stellen, maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo’n bord gezien dat ik m’n rugzak af moest nemen… Als er zo’n bord staat zal ik at ook zeker doen.

@ ReneS, dan zou ik toch eens beter opletten ;-) Ze staan er echt bij bijna elke lift.

null

Click. Click. Peace

Ik heb ook nog nooit zo’n bord gezien bij de lift, ik ben altijd iets schuin gaan zitten…

Maar natuurlijk doe ik hem af als er zo’n bord staat, daar ga ik dan niet moeilijk over doen.

Dadelijk is er nog behoefte om een opsomming te maken van de bordjes die je aan liften kan tegenkomen …

  • rugzak afnemen
  • kinderen helpen (incl. maximum hoogte)
  • stokken in de hand
  • gegroepeerd aanschuiven
  • beugel openen/sluiten
  • lift niet uit evenwicht brengen

??? Dat hoop’k toch niet …

@Rogier , dat bord kun je niet missen nee. Heb even wat video’s opgezocht uit Oostenrijk waar liften in voorkomen en daar zie je nergens dit bord. Misschien een Frans ding?

@ ReneS ik heb deze borden ook in Italië en Zwitserland gezien en volgens mij ook in Oostenrijk (maar dat durf ik nu niet met zekerheid te zeggen) Er is natuurlijk geen reden om aan te nemen dat een Doppelmayer in oosterijk in dit opzicht veiliger is dan eentje in Frankrijk of Zwitserland.

Natuurlijk hangt het gevaar af van de maat rugzak en zoals hier is aangehaald, kunnen bretels bijvoorbeeld van een broek ook gevaarlijk zijn.

Click. Click. Peace

Ik doe mijn rugzak altijd achterstevoren (dus op mijn buik). Het handige is dan ook dat je er makkelijk iets uit kunt pakken.

ik draag een rugzak van Decathlon dat speciaal voor skiërs is ontworpen.
Een speciale klikgesp heb je snel los en zo draai je de rugzak met gemak tot voor je buik.
Je moet de rugzak dus niet uitdoen en het is zo gepiept.
Ook zijn er aan deze rugzak amper obstakels aan waarbij je ergens mee kan blijven achter hangen.
Als deze rugzak versleten is , koop ik direct dezelfd opnieuw ,en dit maar voor een schamele 20 euro !

Bovenstaande reacties van mensen die zeggen ‘ik houd hem al jaren op mijn rug, mij is nog nooit iets gebeurd’ vind ik naief. Het kan je 1x gebeuren en dat kan je laatste keer zijn… Kleine moeite om hem even af te doen toch…

GEEN TWIJFEL
Afdoen of thuis laten die rugzak
Ook al heb ik net een spiksplinternieuwe Columbia Bugaboo specialist in Amerika gekocht.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie