Liften: de regels

Rogier op 19 maart 2013· 8 reacties

null
De regels uitgelegd in duidelijke pictogrammen.

Iedereen kent als het goed is de pisteregels. Regels die ervoor moeten zorgen, dat we allemaal, beginner tot gevorderde veilig op de pistes kunnen genieten. Want daar gat wintersport om, genieten. Iedereen op zijn eigen niveau. Minder bekend en ook iets minder officieel zijn de regels in liften. Het zijn meer een soort van tips om veilig in en uit de lift te komen. Een goed geheugen steuntje voor iedereen. Want er gebeuren nog steeds teveel (onnodige) ongelukken in stoeltjes liften.

Eigen verantwoording
Je bent in een stoeltjeslift onderweg onder je eigen verantwoordelijkheid. Het niet opvolgen van de regels die bij elke lift staan aangeven, of tips van het personeel kan tot (zeer ernstige) ongelukken leiden.

Stoeltjesliften

  • Let op dat je geen bandjes, hengsels, kleding of rgzakken hebt die aan de stoel vast kunnen blijven zitten. Hiermee kun je tijdens het uitstappen vast blijven hangen en ernstig ten val komen of jezelf ophangen.
  • Houd je rugzak niet op je rug, maar hou deze voor je op je knieën
  • Lukt het op tijd instappen niet neem de volgende stoeltjes.
  • Gebruik altijd de veiligheidsbeugel.
  • Spring nooit uit een stoeltjes lift.
  • Lukt het uistappen niet? Blijf zitten. Het lift personeel zorgt voor veilig uitstappen. Laat je benen ‘hangen’ zodat je lift automatisch laat stoppen.

Sleepliftjes

  • Haal je handen uit de lussen van je skistokken deze kunnen vast blijven zitten. (Let ook op extra banden van lawinerugzakken waar de sleeplift vast kan blijven zitten
  • Maak geen bochtjes, hiermee kun je de kabel lostrekken, wat tot ernstige ongelukken kan zorgen, en het zorgt voor vroegtijdige slijtage
  • Als je valt laat de sleeplift los en probeer niet te blijven hangen. Maak snel plaats voor andere wintersporters die naar boven komen.
  • Eenmaal boven laat de sleeplift o de aangegeven plaats los, als je te lang blijft hangen zal dit de lift automatisch stoppen.
  • Blijf eenmaal boven niet bij de lift te staan, hier loop je kans op botsingen met andere skiërs en sleepliftjes kunnen tegen je hoofd slaan.
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Paar toevoegingen: De regels in de liften worden in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland officieel (deels per wetten) vastgelegd. De TÜV geeft namelijk de liften vrij onder voorwaarde van de regels voor personentransport. Het niet houden aan de regels kan in bovengenoemde landen (ernstige) financiële gevolgen hebben, wanneer een ongeluk plaatsvindt. Het is niet voor niets dat aansprakelijkheidsverzekeringen in bijv. Duitsland veel hogere schades dekken dan bij Nederlandse verzekeraars. Hoe dit in landen als Frankrijk zit weet ik niet.

Voorts is het belangrijk om het gewicht in de grote zetelliften (6-8 personen) goed te verdelen. Ga dus niet alleen of met z’n tweeën aan een uiteinde zitten. Daarnaast kan men beter ook niet gaan schommelen. Beide scenario’s zorgen namelijk voor extra slijtage. En extra slijtage betekend meer onderhoud wat doorberekend wordt in de prijzen voor een skipas.

Ik zie geen regels over het gedrag in de rij, dus ik zal wat toevoegen:

  • ga niet op andermans spullen (ski’s/board) staan.
  • vul de stoeltjes op, zeker als het druk is. Blijf niet voor een poortje staan omdat je vriend oid nog achter je staat. Een paar minuten zonder kan ook wel.
  • met kleine kinderen is het begrijpelijk. Probeer dichtbij hem/haar te blijven, en als je dan toch moet wachten, geef een ander de ruimte om in te stappen.
  • blijf niet te lang voor de uitgang van een lift staan, geef uitstappers de ruimte.
  • zorg dat je tanden zijn gepoetst als je een gondel instapt.

En toch @Rogier , ik heb dit seizoen gezocht maar geen enkel bordje in Oostenrijk kunnen vinden dat ik niet met mijn tas achter op de rug in een lift mag. Niet dat ik in discussie wil gaan of het goed of slecht is, maar in Oostenrijk lijken ze er niet zo op te waarschuwen.

en wie zit er nu met een HENGEL in de lift of zou het HENGSEL moeten zijn :)

@ ReneS ook niet kunnen vinden…

Seriously snow addicted family!

@ ReneS, sterker nog, meermaals een skisafari in de Italiaanse Dolomieten gemaakt (inclusief bagage voor de hele week op de rug), en de begeleidende gidsen adviseren juist om de rugzak aan te houden in de lift (uiteraard wel hengSels zo veel mogelijk vastgespen / verwijderen)! Zelf plaats ik mijn rugzak voor de veiligheid liever op schoot en/of liefst nog op de (lege) plaats naast mij (helaas gaat dat niet altijd).

Waarom mag je eigenlijk niet met je bindingen van je snowboard vast in de lift? Ik vind het een ramp om met één losse voet uit te stappen…

@StefKoomen
Die eerste vind ik dus zo’n gezeik altijd he. Ook al een paar keer in de rij gestaan dat Nederlanders opmerkingen gingen maken over mensen die op hun spullen gingen staan. Begrijp me duidelijk, ik probeer het te vermijden, maar het lukt gewoon niet altijd, zeker niet in de vakanties. Als je er niet tegen kunt dat mensen over jou materiaal gaan moet je in mijn ogen een rustiger gebied of een rustigere periode nemen. Anders ontkom je er gewoon niet aan en moet je er maar aan wennen, er zijn ook beginnende wintersporters op de piste. ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie