In memoriam: Big Foots

Kristof op 12 september 2013· 5 reacties

null
Wie kent ze nog, de kleine Big Foots?

In de jaren negentig doken er wel eens varianten van de traditionele skilatten op. Er was toen nog geen sprake van snowblades, short-ski’s of andere funblades. Tot het bedrijf Kneissl hun wereldberoemde Big Foots uit bracht. Gitzwarte, vreemd gevormde skitjes die hooguit 63 cm lang waren. Het meest opvallende was wellicht hun uitgesproken layout met de tenen en de knalroze vermelding BIG FOOT vlak voor de bindingen.

Eigen ervaringen
Toegegeven, ik werd in die tijd wel eens geprikkeld door nieuwigheden in de sector en kocht mezelf zo’n set Big Foots. Voor de kosten moest je het toen niet doen, met een schamele 2000 Belgische franken had je ze al mee. “Geen speciale bindingen, andere skibotten of stokken nodig, just you and the Big Foots”, wist een verkoper me te vertellen. Eens op de piste vond ik het pure fun, ik stond versteld van de kick die je kreeg bij hoge snelheden. Een Big Foot heeft namelijk en enorm klein draagvlak, waardoor je het gevoel hebt een stuk minder stabiel te staan. Bij de eerste afdalingen tril je enorm op je benen in je knieën, maar na een tijdje is het leuk speelgoed.

Blessures en nadelen
Dat het fenomeem Big Foots uitgestorven is, kan je wellicht wijten aan het feit dat ze enorm belastend waren voor de knieën. Bij een val sloeg je zo maar voorover (knieën) of achterover (hoofd). Het ontbreken van helmen in die tijd zorgde daarbij voor enorm veel blessures. Daarnaast bleken ook de bindingen, welke gewoon met twee klemmen voor en achter rondom je skibot pasten, de achillespees van de Big Foots te zijn. Mijn bindingen begaven het compleet na een 20-tal skidagen. Door het gebrek aan stokken en door het kleine draagvak was stabiliteit op de Big Foots vaak een probleem.

null
Roze tenen en funky letters. En toch had het iets…

In Memoriam, Big Foots
Je vindt nog wel Big Foots als je heel erg goed zoekt op de tweedehandsmarkt, maar nieuw zijn ze jammer genoeg niet meer te verkrijgen. Ze gaven je in die tijd een perfecte variatie tussen het skiën door. Af en toe een namiddagje op de Big Foots, dat was ons betoog. Uiteindelijk is het wel begrijpelijk dat Kneissl de productie ervan heeft stopgezet, voornamelijk nadat Salomon in 1997 de snowblade introduceerde. Het gros van de skifabrikanten sprong toen op die kar en heeft de Big Foot in stilte laten inslapen.

Heb jij ooit de Big Foots gekend, gespot of zelfs nog gebruikt? Laat het ons weten!

Kristof

Die dingen zijn te laat gestorven, of hadden nooit geboren mogen worden … Een keer zo’n (&“(&”'"!! in m’n rug gekregen die natuurlijk niet kon stoppen op die krengen. Dat voel ik nu, 14 jaar later, nog.

Gekend? Ja. Gespot? Bij de vleet! Gebruikt? Zeker niet. Ze zagen er leuk uit maar ik vind het ondingen, net als snowblades en al die andere korte ski varianten.

Ik vond het maar niks die troep… Blij dat ze in tussentijd verboden zijn…

Ik gebruik ze af en toe nog een keertje, om me eens een namiddag te amuseren. Het is eens wat anders!
In het gebied waar ik ga, kan ik ze bij de Zwitserse skischool even ontlenen.

Big Foots zijn uitgestorven en toen zijn skiboards geboren. Skiboards zijn een tijd erg populair geweest op de x-games en nu wat naar de achtergrond verdwenen. Echter worden ze nog steeds gemaakt en zijn ze kwalitatief vergelijkbaar met topmerken onder de skifabrikanten.
Ik ski al 3 jaar op skiboards en wil nooit meer anders, super veelzijdig; van kort en wendbaar tot brede rockered pow planken. Zelf heb ik 3 setjes van revel8 boards. Het maakt wintersporten zoveel leuker en afwisselender. (http://www.rvl8skiboards.com).

- Skiboarder - Revel8
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie