BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Skigebieden met een onzekere toekomst

Skigebieden met een onzekere toekomst

Roel op 12 oktober 2017 · 18 reacties

Altastenberg
Altastenberg
Op de vraag wat mensen zo aantrekt aan een wintersportvakantie zijn veel antwoorden te bedenken. We houden van de sneeuw, de bergen en goede wintersportvoorzieningen. Niet vaak hoor je als antwoord dat een skigebied zo'n fijne trage liften heeft of dat er zoveel leegstaande chalets zijn. Toch komen we her en der skigebieden tegen die niet goed lijken te weten welke koers ze moeten volgen. Bestemmingen die teren op vergane glorie of geen duidelijke toekomstvisie (lijken te) hebben. Kortom, gebieden die in de slag om de toerist voor belangrijke keuzes staan.

Altastenberg

Het is een feit dat de moderne wintersporter meer verlangt dan vroeger. De concurrentie zit daarnaast niet stil dus als skigebied zul je hierop moeten anticiperen. Terwijl Winterberg (Sauerland) niet weet hoe snel ze een lift moeten vervangen, lijkt de tijd in het naastgelegen Altastenberg al tientallen jaren stil te staan. In het skigebied staan dezelfde sleepliften als dertig jaar terug en eenvoudige restaurantjes en bordjes “Zimmer Frei” domineren het straatbeeld.

De steeds groter wordende kloof met de buren zullen ze niet oneindig kunnen blijven overbruggen met gezonde lucht en natuur. Het dorp staat de komende jaren dan ook voor een strategische keuze. Doorgaan op de huidige weg of aansluiting zoeken met Winterberg? Het risico van niks doen is dat de clientèle steeds verder vergrijst en terugloopt doordat het serviceniveau gewoon niet meer voldoet aan de vraag. Denk aan de stokoude sleepliften. De andere kant is dat dat men misschien huiverig is voor het kermisgehalte van de Winterbergse buren. Hoe dan ook, iets zal er in de toekomst moeten gebeuren. In de Alpen vind je voorbeelden van redelijk geslaagde verbindingen zonder dat de identiteit helemaal verloren is gegaan, denk aan Fieberbrunn dat samenging met Saalbach of Tux dat werd verbonden met het uitbundige Mayrhofen. Er is een nieuwigheidje te melden, voor volgend jaar staat een koppelbare 4-persoonsstoeltjeslift gepland op de Westfalenhang in Altastenberg. Het begin van meer?

De liften in Altastenberg zijn sterk verouderd
De liften in Altastenberg zijn sterk verouderd

Gstaad

Een ander voorbeeld is Gstaad in de Zwitserse Alpen. De bekendheid van Gstaad ontstond rond 1920 toen de duurste kostschool ter wereld hier werd geopend. Adellijke en andere welgestelde kinderen uit de hele wereld streken hier tijdelijk neer. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen zij als volwassenen terug om vakantie te vieren in dit steeds mondainer wordende Alpendorp. Sindsdien staat Gstaad bekend om de vele acteurs en beroemdheden die hier in alle rust naartoe komen om grote sommen geld uit te geven. Het dorp teert nog steeds op deze groep maar je ziet het aantal ‘gewone’ wintersporters steeds verder afnemen. Niet op de laatste plaats door de dure Zwitserse Frank, maar ook door het verouderde liftennetwerk.

Het skigebied lijdt al jaren verlies en door afnemende bezoekersaantallen is er voor nieuwe investeringen nog minder geld beschikbaar. Waar Gstaad over een jaar of 20 staat is dus de vraag. Dat de Jetset straks liever kiest voor het modernere Lech of Courchevel is een reëel risico. Of Bernie Ecclestone - de voormalig Formule 1 icoon die de Glacier 3000 bij Les Diablerets heeft gered - moet nog wat extra geld in dit skigebied willen steken.

Gstaad teert op zijn historie
Gstaad teert op zijn historie

Hoe het ook kan

Er zijn ook gebieden die wel geanticipeerd hebben op de veranderde behoeftes en omstandigheden. Een bekend voorbeeld is het skistation Arc 1950 in de Franse Alpen. Net als veel Franse gebieden stonden de dorpen van Les Arcs bekend om de betonbouw en sfeerloze uitstraling. Omdat dit steeds meer wintersporters een doorn in het oog is heeft een Canadese ontwerper ruim 10 jaar geleden het concept bedacht om een authentiek dorp na te bouwen.

Arc 1950 (©Agence Merci/petewebb.com)
Arc 1950 (©Agence Merci/petewebb.com)
Hoog in het skigebied op bijna 2000 meter ligt nu een schijnbaar traditioneel dorpje, compleet met kerktoren, winkeltjes en hoogwaardige accommodaties. Net als bij de bekende skistations ski je gewoon door de straten maar dan met een sfeervol uitzicht. Kitsch maar het lijkt een geslaagde metamorfose van hoe het ook kan, én wat aanslaat bij het publiek. Kennen jullie meer goede (en minder geslaagde) voorbeelden?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Dr philsmurf 12 oktober 2017 · 08:28
  @roel: waar heb je dat van de lift van Altastenberg gezien? Bij mijn weten zijn er geen concrete plannen. Hij is ook veel te duur voor Altastenberg. Wel staat hij elk jaar in een overzicht van geplande liften, ik weet niet meer waar. Overigens een geweldig gebiedje. Verdient beter.
 • Arjen2 12 oktober 2017 · 08:37
  Ik denk dat Altastenberg niet zo'n heel groot probleem heeft. Volgens mij zijn de exploitatiekosten voor het gebied met z'n eenvoudige installaties heel laag, en ik heb niet de indruk dat veel mensen daar volledig afhankelijk zijn van de skiërs. Voor de mensen die in het skigebied en bij de skischool werken leken het vooral bijbaantjes te zijn: studenten en senioren.
  Als ze maar genoeg opbrengen om de liften voldoende te onderhouden.

  En wat @Dr philsmurf zegt: een erg leuk gebiedje!
  *bericht bewerkt door Arjen2 op 12 okt 2017 08:39 (5% bewerkt)
 • Roel admin 12 oktober 2017 · 09:09
  Van die lift is wat ik afgelopen zomer begreep van een pensioneigenaar. Maar ik zeg gepland, ik weet dat er al langer over gesproken wordt. @Arjen2 het is vooral de uitstraling die het dorp heeft in vergelijking met de buren. Je wil dat mensen ook graag verblijven (en geld uitgeven) in jouw dorp en niet alleen voor een dagje overkomen.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Ronaldski 12 oktober 2017 · 09:16
  @Roel. Het concept van een authentiek dorp nabouwen bestaat al veel langer in Canada en de USA (o.a. in Sun Peaks en Beaver Creek). Wat je waarschijnlijk bedoelt is dat 10 jaar geleden dit bestaande concept is toegepast in Arc1950.
 • Dr philsmurf 12 oktober 2017 · 09:26
  Altastenberg lijkt best te hebben geïnvesteerd in sneeuwkanonnen dit jaar. Ik zie dat de belangrijkste afdalingen nu allemaal besneeuwd zijn. Dat was afgelopen jaar nog niet zo. Mij storen de sleepliften daar niet. Ook uitstekende pistenpreparatie.
  @roel: dat lijkt me echt wishful thinking. Zo'n lift is echt veel te duur voor Altastenberg. En zoals Arjen2 zegt: het dorp lijkt niet heel erg te zijn gericht op ski. Er is ook niet veel accommodatie. En 3G hadden ze ook al niet, afgelopen jaar. Maar misschien dat @harry(winterberg) of @Frans iets over de lift heeft gehoord. En over een evt. aansluiting bij Winterberg.
  *bericht bewerkt door Dr philsmurf op 12 okt 2017 09:28 (1% bewerkt)
 • Roel admin 12 oktober 2017 · 09:28
  Precies @Ronaldski en ik ken verder geen voorbeelden in de Alpen. In Noord-Amerika bestaat kitsch al veel langer.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Daffie 12 oktober 2017 · 09:34
  In de Alpen vind je voorbeelden van redelijk geslaagde verbindingen zonder dat de identiteit helemaal verloren is gegaan, denk aan Fieberbrunn dat samenging met SaalbachRoel op 12 okt 2017 09:28

  Dat kun je mijns inziens nu nog niet zeggen. Nu is fieberbrunn nog redelijk autenthiek; maar de verbinding bestaat pas 2 jaar. Over 10 of 15 jaar kun je pas zeggen of Fieberbrunn haar identiteit heeft behouden of dat er ook alleen nog maar brede pistesnelwegen zijn en t dorp volstaat met 4**** hotels.
 • Wunderkammer 12 oktober 2017 · 10:08
  Modernistisch-functionalistische architectuur is vaak meer kitsch dan traditionele architectuur.
  Liever dat woord dus gebruiken: traditioneel ipv kitsch
 • Nuet 12 oktober 2017 · 13:00
  Ik vind Valmorel ook een typisch voorbeeld van een gemaakt, maar wel gezellig uitziend dorp met oefenpiste in het dorp etc!
  *bericht bewerkt door Nuet op 12 okt 2017 13:00 (4% bewerkt)
 • interjrs 12 oktober 2017 · 13:33
  Nog een klein gebiedje wat op dit lijstje kan staan: Alberschwende, helemaal voorin het Bregenzerwald (Vorarlberg). Jaren voordat ze in Warth, Schoppernau en Damuls/Mellau zover waren hadden ze op de kleine bult genaamd Bruggelekopf al het slimme idee om een stoeltjeslift neer te zetten, dit om lange sleepliften overbodig te maken. Een gouden zet, toen. Diezelfde ESL (een persoons stoeltjeslift) is er nog altijd. Al jaren zijn er ideen en plannen gemaakt om het ding te vervangen, want een kwartier koukleumen is voor een keertje wel leuk, maar in deze moderne tijden komen wintersporters geen 2e keer meer.
  Alle plannen ten spijt staat de lift nou nog te draaien, deze maand voor het laatst "im sommerbetrieb" en heel misschien nog een paar dagen in de winter, mocht die vroeg invallen. 16/01/2018 is het dan echt gedaan: de veelvuldig verlengde concessie loopt af en er is 0 kans op een nieuwe verlenging. Verouderd, niet meer veilig, betonrot in de palen etc.
  Maar ondanks de grootse plannen die dit voorjaar op de tafel lagen is er nou, medio oktober, nog altijd geen doorbraak in het geheel: landeigenaren liggen met mekaar overhoop, de restaurant eigenaar op de top heeft vorig jaar uit protest al de toko dicht gehouden, politiek is het een rommeltje. Kortom: het zou best wel eens kunnen zijn dat er komende winter niet meer geskied kan worden in dit toch heerlijk nostalgische gebiedje.
  Veel mensen zullen er niet van wakker liggen, het is immers maar klein, persoonlijk vind ik het zonde. En voor de economie aldaar is het een kleine ramp: nog minder toeristen, lokale ski-club moet uitwijken en zal daardoor nog minder volk krijgen, horeca loopt verder leeg... enfin, tel het maar uit. Zonde.
 • Dennis_tB 13 oktober 2017 · 18:01
  Bijna tien geleden naar Arc 1950 geweest en ik moet zeggen ... ik vond het prachtig!! Alle auto's bevinden zich op onder de hotels/appartementen en het dorp ademt een hele mooie authentieke sfeer uit, vooral de kerktoren in het midden van het dorp. Het leuke is ook nog dat je al skiënd door het dorp kan gaan.

  Ik ga hier zeker nog een keer heen, want in dit dorp vindt je de sfeer van Oostenrijk met de hoeveelheid pistes van Frankrijk!
 • Anon5710 13 oktober 2017 · 18:06
  Vaujany vind ik ook een heel mooi dorpje.
 • Martin7182 13 oktober 2017 · 18:29
  Valloire ook. Vorig jaar geweest en het heeft een heel gezellig centrum met een markt en zo. Alleen wij waren op weg met ski's en spullen naar het tweede dalstation (de dichtstbijzijnde was dicht). Dus gezellig centrum of niet, maakt me niks uit eigenlijk; op de piste is het altijd gezelliger 😉
 • CJAHulskamp 13 oktober 2017 · 18:38
  Van Gstaad lijkt het me wat overdreven. Het gebied heeft de laatste jaren toch wat liften vervangen. Het is overigens een leuk skigebied. Nadeel zijn meer de kleine deelgebieden.
  May the ski force be with you !!
 • Frans 13 oktober 2017 · 22:21
  @Roel: Persoonlijk vind ik de keuze voor Altastenberg wat ongelukkig. Het gebied is natuurlijk vergeleken met Winterberg enorm ver achtergebleven, maar heeft zeker nog toekomst. Vooral omdat Winterberg steeds verder uit z'n voegen begint te groeien, wordt het bijna een noodgedwongen alternatief voor behoorlijk wat wintersporttoeristen in het hoofdseizoen. Door de locatie vlakbij Winterberg, zullen mensen het gebied wel blijven vinden. Geheel anders ziet dat er voor gebieden als Eschenberg, Hohe Lied, Sternrodt of Züschen uit. Er zijn natuurlijk nog veel meer 'one-lift' gebieden in het Sauerland te vinden, maar die worden ook deels door verenigingen en subsidies kunstmatig in het leven gehouden.

  Verder zijn er helaas geen concrete plannen voor de Westfalenhang. Een nieuwe lift staat volgens Skiresort.de al jaren in de planning, waarbij de opening steeds een jaar opschuift, maar Skiresort.de is daarvoor de meest onbetrouwbare bron. Als het aan ze had gelegen, had die lift al in 2012 moeten staan. Ze doen niks anders dan kijken in de glazen bol en het voeden van geruchten. 😉
 • Roel admin 13 oktober 2017 · 23:15
  @CJAHulskamp ik ben drie jaar geleden in Gstaad geweest. Het skigebied is zeker mooi, het heeft me aangenaam verrast. Waarschijnlijk ook doordat het zo rustig was, dus de medaille heeft twee kanten. Maar de liften waren (toen althans) hopeloos verouderd.

  @Frans het is vooral het contrast met Winterberg dat inderdaad steeds groter wordt. Net als bij Gstaad heeft dit gebiedje best wat potentie en is er meer uit te halen dan nu is mijn overtuiging.
  Weerman, skiër, Limburger
 • CJAHulskamp 14 oktober 2017 · 07:45
  @Roel bedoel jij niet het gebied Zweisimmen, want het gebied bij Videmanette (Gstaad) is zeker niet (hopeloos) verouderd.
  May the ski force be with you !!
 • Frank9 14 oktober 2017 · 22:23
  Altastenberg heeft zover ik gelezen had inderdaad geïnvesteerd in besneeuwing. Een goede keus als je het mij vraagt. Een eerste stap is dat ze net zo veel open kunnen zijn als Winterberg. Als ze ooit zouden aansluiten bij Winterberg ontstaat er wel echt een mooi gebied in het Sauerland. Altastenberg heeft een paar best uitdagende pistes en is toch een van de "grotere" gebieden in het Sauerland. Als de sneeuw goed is, is het er meestal ook best druk. Zoals @Frans zei denk ik dan ook niet dat ze het niet meer gaan redden, ook omdat ze geen hoge investeringen hoeven terug te verdienen.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.