Wat maakt wintersport zo bijzonder?

Rogier op 31 december 2017· 40 reacties

Wat is er zo bijzonder aan de wintersport?
Wat is er zo bijzonder aan de wintersport?

Deze keer heb ik een vraag aan jullie allemaal. Een vraag waar ik na jaren zoeken nog geen antwoord op heb kunnen vinden, die alle facetten van de vraag in een keer beantwoordt. Ik vraag mij namelijk af, wat het is dat wintersport zo ontzettend bijzonder maakt? Zo bijzonder dat wij met z’n allen zonder problemen duizenden euro’s besteden aan skivakanties, skimateriaal en wat al niet meer. Dat wij het hele jaar door uitkijken naar de wintersport. Ik ben zelfs voor de wintersport naar de Alpen verhuisd en mijn hele leven draait zo’n beetje om de winterport. Maar wat is het nu precies dat wintersport zo mooi maakt?

Het glijden in een enorme speeltuin

In een skilift vroeg ik het aan meerdere mensen. Fransen antwoorden vaak simpel, het is ‘La Glisse’, het glijden. Als je verder vraagt, dan komen er meer argumenten die wintersport zo bijzonder maken. Het glijden is er in ieder geval één van. Heerlijk van de berg zoeven. De berg als enorme speeltuin en glijbaan. Een speeltuin waar wij als volwassenen ook zonder enige schroom van mogen genieten. Maar, het is meer dan dat, want het glij-gevoel heb ik ook in de afdaling op de racefiets, ook op de MTB en toch leggen die het voor af tegen de wintersport. Een waterpark vol glijbanden is ook niet ook niet iets waarvoor ik 1200 kilometer verderop zou gaan wonen…

De Bergen

Dan zeggen veel mensen dat ze het doen voor de schoonheid van de bergen. Echter, die mensen zie ik in de zomer dan weer niet in de bergen. Dus alleen dit antwoord is misschien ook wat te simpel. Natuurlijk zijn de bergen geweldig mooi. Ik geniet elke dag van het uitzicht vanuit mijn huis, maar al zouden het alleen de bergen zijn die wintersport zo mooi maakten, dan zou je natuurlijk weer niet de pistes op hoeven te gaan…

Dit uitzicht als je 's ochtends je hotelkamer uitkijkt...
Dit uitzicht als je 's ochtends je hotelkamer uitkijkt...

Keihard knallen

Lang dacht ik, dat hard naar beneden skiën en de adrenaline, die daarbij hoort, de drijfveer voor mij van het skiën is. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik geniet namelijk evenveel (misschien wel meer) van het in sneeuwploeg achter mijn drie jarige dochtertje aan skiën die net een groene piste alleen af leert te skiën… Dit is ook al niet het antwoord…

Vriendschappen

Bijna al mijn huidge vriendschappen zijn ontstaan in de sneeuw. Wat zeg ik. Ik heb zelfs Sandra, mijn vrouw, in de sneeuw leren kennen. De vriendschappen die al avonturen belevend opbouwd zijn mij erg dierbaar. De verhalen 's avonds bij een goed diner over alle mooiste dagen in de sneeuw: “priceless”… Maar vriendschappen kun je ook overal opbouwen, daar heb je geen ski’s of snowboard voor nodig.

Flow

Dit zijn allemaal aardige redenen om aan te geven waarom ze zo gek zijn van de sneeuw, en de wintersport. Wat misschien nog wel het meest dichtbij komt is de heerlijke flow terwijl je door de bergen glijdt. Je denkt even aan niets meer. Alle dagelijkse beslommeringen zijn je een zorg. Zonder daar over na te denken, ga je, zoef zoef, naar beneden, en dat in een heerlijke omgeving…

Samen met vrienden op stap
Samen met vrienden op stap

Niet uit te leggen

Of misschien is het gewoon niet uit te leggen. Of is het elke dag weer wat anders. Die ene keer is het genieten van de perfecte sneeuwvlok die je op je handschoen ziet liggen. Dan weer van die heerlijke bocht en dan weer van dat heerlijke rozige gevoel als je na een dag skiën op de bank van je accommodatie ploft… Moet het überhaupt wel uitgelegd worden? Ik ben in ieder geval benieuwd wat jullie redenen zijn waarom je zo ontzettend graag de sneeuw in gaat?

Waarom zijn wij met z’n allen zo gek op de wintersport?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Antwoord E: all of the above.

Het is verkennen en ontdekken, grenzen verleggen, buiten zijn, leren en zien leren, even volledig breken met de dagelijkse sleur, sociaal alleen zijn, knallen en je tegelijkertijd heel klein voelen.

Inderdaad, alles! Het buiten zijn, de overweldigende natuur, het sportieve element, het wijntje dat zo lekker hard binnenkort aan het einde van de dag, dat allemaal!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Tja, je moet gewoon wat met je tijd en je centen.
Een skipas en een achterbak vol gear biedt dan instant satisfaction :)
Bovendien heb je wat om over te praten bij de koffieautomaat (hoewel dat zomers niet altijd goed begrepen wordt, daarom heb ik voor de zekerheid ook maar wat zomersporten gekozen).

Niets, ‘wij’ vinden het vooral bijzonder. Anderen hebben er niets mee maar vinden een boot, vakantie in een luxeresort of enorme sleurhut weer helemaal het einde. Denk dat het kostenplaatje niet eens zo heel anders is.
Ik zou wintersport en de winterse omgeving niet graag missen, je moet er van houden ;)

*bericht bewerkt door Userd op 31 dec 2017 09:52

De gezellige sfeer die je direct tegenmoet komt als je aankomt. Dan 's morgends de gordijnen opentrekken en een wit paradijs aantreffen met dat mooi winterzonnetje dat opkomt. Genieten op de lift van het prachtig landschap op de lift om dan vol adrenaline naar beneden te knallen om dan in een gezellige kroeg de perfecte dag af te sluiten in goed gezelschap. En dan 's avonds de lekkere lokale gerechten te proeven.
Geef mij maar een actieve vakantie ipv op het strand te liggen bakken als een kreeft ;)

In mijn geval: Zwitserland… ondanks zo dichtbij toch zo veraf. Het ZwitserDuits waar je na jaren oefenen nog steeds geen jota van begrijpt, laat staan je het spreekt. De vreemde munten, de fleurige bankbiljetten, Rivella 😀… De ontzettend korte “stau” berichten op de radio. Het land met meer dan 40 4000’ers. De prijzen waar je van omver valt… De on-ge-rep-te natuur. Ski-oorden nog niet aangetast door “Ibiza”. Kortom, een stukje paradijs in het midden van Europa.

Snow is only frozen water...

Goh, het zou niet verbazen als 70% het type mens is dat gewoon van sneeuw houd. De overige 30% zijn de partners ;)

Ik zelf word heel vrolijk van een natuur landschap dat een mooi wit laagje heeft gekregen.
Als kind was ik er al gek van, in de winter steevast het weerbericht volgen om te weten of er geen sneeuw zou vallen. (veel teleurstellingen in Vlaanderen helaas)

En de combinatie van die adrenaline kick + sneeuw + zonnetje + sport = perfect vakantie.

De sneeuw doet het m voor mij. Het heeft voor mij iets magisch. Met de sneeuw laatst in Nederland had ik al veel chagrijnige collega’s of ze waren bang om te rijden, terwijl ik met een big smile aan kwam op kantoor.

En dan de bergen die je noemt: lange tijd vond ik deze ook alleen maar heel mooi met witte bedekking. Inmiddels kan ik het ook in de zomer waarderen, maar juist de witte bergen zijn zo mooi!

En dan komt het voor mij: je kan op dit magische witte spul urenlang naar beneden glijden, overal om je heen is het wit (ok niet altijd, maar voor mij maakt dat een wintersport ook minder leuk). Het liefst ga ik dan op rustige pistes, zodat het ook heerlijk stil is. Voor mij is dat nou echt genieten!

Alles eromheen is leuk meegenomen, maar het zijn in de sneeuw in het witte berglandschap en daar doorheen gaan is voor mij het ultieme.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 31 dec 2017 09:43

Het is voor ons unieke combinatie van verschillende factoren: lekker glijden in een prachtige witte wereld met schitterende uitzichten over de bergen. De hele dag buiten zijn terwijl het koud is en zonnig tegelijk. Het avontuurlijke gevoel van een nieuw gebiedje verkennen, kaarten lezen en mooie tochtjes verzinnen. Zonnebrandcreme nodig hebben bij -8 en dan warme chocomelk drinken op een terras. De hele dag samen met de kinderen dat doen wat het allerleukste is en dan zien dat zij er net zo van genieten als wij. #wehebbeneralweerzinin

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/d345f40e6b5f1b23a84033c0...

I can stick uphill ice, on my saucer...
  • buiten in de natuur en frisse lucht zijn
  • totaal andere wereld in de bergen dan het vlakke land
  • vooral de snelheid en aan niks moeten of hoeven denken als je aan het skiën bent
  • lekker eten en drinken op de berg en na het skiën en een heerlijke warme douche/bad of sauna die dan zo goed doet
  • de weerkaatsing van het zonlicht in de sneeuw (wel goede zonnebril op! maar gelijk een dosis vit D en energie)
  • de rust die er meestal heerst…met name in de kleinere dorpjes buiten het seizoen. Dan kun je tenminste echt tot rust komen tijdens een vakantie en heerlijk genieten
  • je kunt verschillende activiteiten in de sneeuw doen en dat maakt het het allerleukste! In de zomer trouwens ook, wandelen, MTB, motorrijden, enduro-downhillen
  • ook als je les neemt kom je in contact met andere nationaliteiten wat het ook heel leuk maakt. En als het goed klikt met zo een groep is dat aangenaam, leuk skiën en dingen bijleren

Je kunt zoveel variëren en dat maakt de bergen zo zalig in het algemeen. Met name in de Dolomieten maakt het niet uit of je nu op ski´s of snowboard staat, gaat wandelen, mountainbiken etc…het blijft sowieso genieten!

*bericht bewerkt door C46 op 31 dec 2017 10:29

Dat zou een leuke prijsvraag zijn^^ wie het beste het bijzondere van wintersport in 1 zin kan omschrijven

1: De liefde voor de bergen in het algemeen
2: Het even er helemaal uit, compleet iets anders dan de dagelijkse werkzaamheden, woonomgeving
3: Het sportieve

En als belangrijkste koppelstuk tussen bovenstaande: De mensen met wie je dit doet. In mijn geval m’n gezin.

Bonus: De ontwikkeling van je kids mbt skitechniek. Ik ken weinig andere zaken waarin die ontwikkeling - mede dankzij de volle skidagen - zo rap gaat.

*bericht bewerkt door roberthoogenboom op 31 dec 2017 10:36

De natuur , bergen , klein voelen Ben zwaar anti-drugs dus heb dit van horen zeggen :-) Het afkicken als je naar huis moet bijna depressief als je weer moet gaan werken Je moet dus elk jaar terug om die rush van een junk weer te voelen Gezond verslaafd . Oh ja “ dit jaar heb ik echt geen nieuwe spullen nodig “ Om vervolgens op de laatste dag nog iets aan te schaffen omdat je deze schoenen , jas , onderkleding ,bril whatever voor dat geld toch echt niet kon laten liggen Dus voor mij is het 1 grote natural high Hell Yeah !!!

Dat alles hierboven is ook op mij van toepassing. Het is net een virus, maar dan een zeer hardnekkige, als je eenmaal besmet bent is het (gelukkig) vrijwel onmogelijk om het kwijt te raken. Ach, je kunt 't slechter treffen qua “ziekte”.

Lekker buiten bezig zijn.
De bergen/natuur (ook in de zomer)
De prachtige omgeving als alles wit is.
De snelheid.
M’n kids die ook genieten van de sneeuw (en hopelijk dit jaar ook de liefde voor t skiën gaat krijgen)
Gezellige ongedwongen sfeer

@Rogier. Het antwoord is toch redelijk simpel, namelijk al jouw redenen samen opgeteld!

Schoonheid vd bergen, snelheid, het glijden, grenzen opzoeken en verleggen, samen met familie en/of vriendeniets ondernemen en de ‘simpelheid’ tijdens zo’n wintersportweek; je alleen maar druk maken om eten/drinken, slapen en skiën en weinig meer dan dat.

...ski-addict...

Voor mij is wintersport iets zoals :

Born to run.

Highway to hell.

Nights in white satin.

Wish you were here.

Stairway to heaven.

Gelukkig 2018

Danny

Born to run. B.S.

null
null

dat dus

*bericht bewerkt door Jeffrey. op 31 dec 2017 12:40

Seriously snow addicted family!

Je staat bovenaan op de rand van de piste, kijkt naar beneden, zoekt een mooie lijn. Het volgende moment wijzen je skipunten naar beneden. Binnen een paar seconden zit je op snelheid, de wind fluit in je oren. Je zet de eerste bocht in en voelt de kanten aangrijpen. Dat dus :)

Heb weinig origineels toe te voegen. Op jongere leeftijd veel vakanties in het Zwitserse Berner Oberland meegemaakt. 's Ochtends stralend weer, elke middag regen en onweer. Ondanks de prachtige natuur was dat altijd een vervelende bijkomstigheid. Verandert die regen in sneeuw, dan wordt het ineens perfect. Heb dat te laat ontdekt maar geniet er nu al een aantal jaren enorm van.
Heb Zwitserland dan wel omgeruild voor het Franse Trois Vallees met zijn eindeloze pistes. Alleen de week waar ik naar uitzie gaat altijd veel te snel voorbij.

Hen48

Glijden is loslaten.

Wintersport is de ultieme manier om je hoofd leeg te maken!

Ja precies en koude,zon maar bovenal Sneeuw.

Mit oder Ohne Kartfoffeln, loss gehts !

Het antwoord kan zozeer kort zijn:

Endorfine

Alle voorgenoemde zaken zorgen voor dit gelukshormoon. Enorm verslavend maar ook enorm gelukmakend. En wie wil er nu niet gelukkig zijn?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Dat zou een leuke prijsvraag zijn^^ wie het beste het bijzondere van wintersport in 1 zin kan omschrijven

Juul op 31 dec 2017 10:34

@rogier doet dit perfect in de afsluiting van zijn posts vind ik:
Click. Click. Peace.
Dan heb ik het natuurlijk niet over de oefenweide in Saalbach tijdens de carnavalsweken :-)

Als ik een sweater of t-shirt vind met dit opschrift koop ik hem onmiddellijk.

Waarom ik gek ben op wintersport? (Ik ski trouwens)
Ik hou er totaal niet van om lui een hele dag in een resort in een warm land te zitten en eigenlijk weinig afwisseling te zien.
Wintersporten is gewoon perfect:
Hele dag sporten
Gezelligheid zoals après-ski, lekker eten op de piste, knusheid, etc
En hoe koud het ook mag zijn, als je bezig bent krijg je het toch wel warm.
Daarnaast heb je gewoon veel te doen in de dorpen en rondom de dorpen. Ook leuk voor mensen die niet kunnen skiën en snowboarden kan je vaak wandelen en van de natuur genieten, etc.
Er valt altijd wel iets te leren!
Er zijn vast wel meer geweldige punten waarop ik niet op kan komen/kan uitleggen, maar jullie snappen het wel :)

Waarom ik gek ben op wintersport? (Ik ski trouwens)
Ik hou er totaal niet van om lui een hele dag in een resort in een warm land te zitten en eigenlijk weinig afwisseling te zien.
Wintersporten is gewoon perfect:
Hele dag sporten
Gezelligheid zoals après-ski, lekker eten op de piste, knusheid, etc
En hoe koud het ook mag zijn, als je bezig bent krijg je het toch wel warm.
Daarnaast heb je gewoon veel te doen in de dorpen en rondom de dorpen. Ook leuk voor mensen die niet kunnen skiën en snowboarden kan je vaak wandelen en van de natuur genieten, etc.
Er valt altijd wel iets te leren!
Er zijn vast wel meer geweldige punten waarop ik niet op kan komen/kan uitleggen, maar jullie snappen het wel :)

Waarom ik gek ben op wintersport? (Ik ski trouwens)
Ik hou er totaal niet van om lui een hele dag in een resort in een warm land te zitten en eigenlijk weinig afwisseling te zien.
Wintersporten is gewoon perfect:
Hele dag sporten
Gezelligheid zoals après-ski, lekker eten op de piste, knusheid, etc
En hoe koud het ook mag zijn, als je bezig bent krijg je het toch wel warm.
Daarnaast heb je gewoon veel te doen in de dorpen en rondom de dorpen. Ook leuk voor mensen die niet kunnen skiën en snowboarden kan je vaak wandelen en van de natuur genieten, etc.
Er valt altijd wel iets te leren!
Er zijn vast wel meer geweldige punten waarop ik niet op kan komen/kan uitleggen, maar jullie snappen het wel :)

Toch op mijn manier kunnen blijven genieten van de sneeuw en de bergen😄
Niet meer als staande skiër, maar als zitskiër
En dat vind ik gewoon geweldig 😀
Andere sporten door medische problemen op moeten geven

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie